Hjørundfjorden rundt - 5 topper på 5 dager med lett oppakning

Fellestur

Fra dato
22. august 2018 kl. 06:30
Til dato
26. august 2018 kl. 23:00
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Fottur, Løping, Klyving, Langt, Hyttetur, Topptur
Arrangører
DNT fjellsport Bergen, Bergen og Hordaland Turlag , DNT fjellsport Sunnmøre
Turområde
Sunnmørsalpane (se kart)
Turkode
823
Dette arrangementet er over!

​​​​​​Denne helgen reiser vi nordover mot Sunnmørsalpene for å prøve oss på en skikkelig langtur i storslagne omgivelser. Turen starter i Hundeidvika ytterst i Hjørundfjorden. Vi skal innom Tungremtindane, Råna, Staven, Dalegubben og Jønshornet med overnatting både ved fjorden og til fjells, før vi avslutter i Barstadvika. Totalt blir det ca. 130 kilometer og 10.000 høydemeter. Vi sover i hytter - noe som gjør at vi kan gjøre oppakningen så lett som mulig. Velkommen til en flott og krevende tur rundt norges vakreste fjord!

 

Avreise: Alle deltakerne samles på fergekaia i Hundeidvika i Sykkylven onsdag 22/8 klokken 14:00.

Fra Bergen: oppmøte på Nygårdstangen klokken 06:30 onsdag 22. august. Vi kjører privatbiler til Barstadvik i Ørsta. Der parkerer vi en bil, kjører videre til Festøya og tar fergen til Hundeidvika 13:40.

Gi beskjed ved påmelding om du disponerer bil og hvor mange du eventuelt har plass til.

 

Dag 1:

Bilveien tar oss et par hundre høydemeter opp Megardsdalen. Derfra skal vi klare oss selv frem til mål i Barstadvika. På vei og sti opp til Megardsstøylen, over Tverrfjellet, ned til Riksemdalen som vi følger til Storevatnet hvor vi svinger til høyre mot Tungremtindane 1290 moh. Der nyter vi utsikten ned til Hjørundfjorden og over mot Molladalstindane, før vi følger Nes-dalen ned til fjorden. Grusvei til Christian Gaard (privat, hytteovernatting, matservering) på Trandal.

Ca. 1300 høydemeter og 20-25 km.

Plan B: Følge normalruta gjennom trandalskaret.

Dag 2:

Vi går bratt opp Litledalen hvor vi kan velge mellom to krevende oppstigninger mot enten Nordkopen eller Rånaplatået. Vi går opp til Råna 1586 moh., den høyeste toppen på halvøya med samme navn. Derfra går vi ned Nordkopen til Haukåssætra og opp Langsæterdalen til Patchellhytta (selvbetjent DNT-hytte).

Ca. 2500 høydemeter og 22-27 km.

Plan B: Ta ferge fra Trandal til Urke, gå opp Langsæterdalen til Slogen og ned til Patchellhytta.

Dag 3:

Fra Patchellhytta går vi ned Skylstadbrekka. Fra Skylstad tar en gammel sti oss bratt opp til Ulvedalen. Østover til Keipen 1220 moh. med luftig utsikt ned mot Norangsdalen. Videre til Staven 1517 moh. og Skjerdingstindane 1436 moh. før den lange nedturen til Viddal ved fjorden hvor vi følger veien sør til Bjørke innerst i fjorden. Overnatting på vandrehjemmet der. Der har vi lagt et matdepot.

Ca. 1700 høydemeter opp, 2500 høydemeter ned og 30-35 km.

Plan B: følge normalruta.

Dag 4:

Fra Bjørke til Kjerringkjeftane ned en renne til Kvamsetdalen, langs sti til Kvistaddalen og ned til Bondalen. Derfra går vi opp Skondalen til Dalegubben 1344 moh. Vi følger ryggen videre nordover og går ned 600 høydemeter bratt ur til Nøvedalen. Derfra følger vi stien til Standaleidet. Overnatting i Alpehytta, der vi har lagt igjen mat til resten av turen.

Ca. 2700 høydemeter og 35-40 km.

Plan B: gå opp til Skårasalen og ned Litle Skåradalen til Skår ved fjorden. Bestille skyssbåt derfra til Sæbø og kjøre til Alpehytta på Standaleidet.

Dag 5:

Fra Standaleidet på sti til Kvanndalsskaret, ned til setra på Haugen, opp til Grønetinden og ned til Molladalen. Derfra bratt opp en renne til Jønshornet 1419 moh. Ned til Barstadvika via Rametinden, Gamlestøylen og Vollane.

Ca. 2000 høydemeter og 20 km.

Plan B: Droppe Jønshornet. Følge stien fra Molladalen ned til Barstadvika.

Retur til Bergen med bil. Tilbake i Bergen mellom 20 og 22.

 

NB: stabilt godt vær er en forutsetning for å kunne gjennomføre plan A på denne turen. Dersom det blir tåke, regn og skiftende vær vil vi vurdere å endre ruten.

 

Mat:

Deltagerne må ta med mat til turen den første dagen, og energisnacks til dag 2. Det anbefales å ta med pulver til isoton sportsdrikk. Resten av turen kjøper vi mat fra hyttene (Christian gaard og Patchellhytta), i tillegg til depot som turleder ordner i Bjørke og på Standaleidet. Det er butikk på Sæbø som kan besøkes ved behov (litt lengre tur på dag 4).

 

Utstyr:

Dette er en tur med lange dagsetapper. Derfor pakker vi ultralett:

Terrengløpesko, egnet bukse, vindjakke, ull t-skjorte, undertøy, ullsokker (på kroppen)

Løpesekk eller løpevest, ca. 15 liter bør holde:

Ekstra klær:

-lett, komprimerbar jakke som tåler regn (for eksempel gore-tex paclite og lignende)

-tynne hansker

-lue eller pannebånd, buff

-tynn fleece eller tynn primaloft

-ekstra undertøy, ekstra ullsokker, ulltrøye

-stillongs evt. en tynn regnbukse

-lakenpose

-tannbørste, mobillader, gangsårplaster, sportstape

-sitteunderlag (alle tar med, kan brukes som liggerunderlag for skadd person)

Felles utstyr:

-førstehjelpsutstyr

-nødpose

 

Krav til deltakere:

Dette er en lang tur over flere dager som går i krevende terreng. Du må være komfortabel med lange dagsetapper, mange høydemeter, eksponert terreng, klyving og ferdsel utenfor stier. Du må ha erfaring fra lange løpeturer i fjellet. Du må kunne ta vare på deg selv i fjellet i skiftende vær, også når du er sliten.

Pga. lange dagsetapper må vi holde et jevnt, moderat tempo i oppoverbakker. Det vil ikke bli lagt opp til lange pauser. Vi må holde godt tempo nedover, og der det er god nok sti eller vei vil vi fortrinnsvis løpe nedover og bortover.

 

Generelle vilkår:

Se lenke

 

Kart og mer informasjon;

Turkart Sunnmørsalpene, 1:50.000

Normalruta rundt Hjørundfjorden er beskrevet her: https://www.ut.no/tur/2.7641/

Se gjerne "Fotturar på Sunnmøre" for detaljerte rutebeskrivelser for deler av de ulike etappene, flyfoto, mm.

 

Spørsmål:

Kontakt Bergen og Hordaland Turlag på e-post silje.valla@dnt.no eller på tlf: 55335821.

For spesifikke spørsmål om turen, ta kontakt med turleder Jens-Petter F. Grebstad: 92010402.

 

Pris:

Prisen er ekskludert transportkostnader (turleder anbefaler 2,5 kroner per kilometer pluss ferge/bompenger per bil, delt på antall personer), 900 kroner for overnatting og mat på Christian gaard og 400 kroner for overnatting på Hjørundfjord hostel.

Overnatting på Patchellhytta, alpehytta på Standaleidet og all annen mat er inkludert i prisen.

Hjørundfjorden rundt - 5 topper på 5 dager med lett oppakning

​​​​​​Denne helgen reiser vi nordover mot Sunnmørsalpene for å prøve oss på en skikkelig langtur i storslagne omgivelser. Turen starter i Hundeidvika ytterst i Hjørundfjorden. Vi skal innom Tungremtindane, Råna, Staven, Dalegubben og Jønshornet ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Jens-Petter Grebstad
  • Robert Kvalsvik