Breheimen: Mørkrisdalen og Fuglesteg

Fellestur

Fra dato
25. juli 2019 kl. 08:45
Til dato
28. juli 2019
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Fjelltur, Helgetur, Bretur, Turkatalogen2016
Arrangører
Bergen og Hordaland Turlag, Fellestur
Turområde
Breheimen med Jostedalsbreen, Folgefonna (se kart)
Turkode
216
Dette arrangementet er over!

Bli med på tur til Mørkrisdalen, en av Norges vakreste og frodigste daler. Her går vi forbi mange gamle støler, og en fantastisk blomsterprakt. Første dagen går vi opp til vakre Fuglesteg, et gammelt steinhus  som Luster Turlag har renovert. Turen har mange høydepunkter, både for de som liker blomster, frodig kulturlandskap med setre og husdyr, og for de som trives på høyfjellet med god utsikt til noen av Norges høyeste fjelltopper.  

Oppmøtested: Bergen Maritime Videregående skole på Vestre Strømkaien, se rød markør i kartet 
Oppmøtetidspunkt: kl. 08:45. Vi kjører kl. 9.

Transport: Vi samkjører og fyller opp bilene. Gi tibakemelding ved påmelding om du kan stille med bil og hvor mange passasjerer du har plass til. Hver enkelt passasjer betaler kr. 578,- til sjåføren for transport tur-retur Bergen. 

Turbeskrivelse:

Torsdag: Fra Fortun går vi opp til den ubetjente hytta Fuglesteg, som ligger på 630 moh. Fuglesteg er en gammel fjellgård som ligger høyt oppe i lia over Fortun. En opplevelse av de sjeldne. Fuglesteg er ubetjent, så vi  bærer med oss ingredienser til middag. Deltakerne må ha litt plass i sekken til å bære noen av middagsingrediensene. Turen er ikke lang, men ganske bratt,  og tar 2-2 1/2 time opp.

Fredag: Vi går ned igjen til Fortun , og beregner ca 1 - 1 1/2 time ned. Vi kjører sammen til Mørkri. Herfra starter den t-merkede stien opp til Fast.  Det er bratt opp, men med god sti som slynger seg opp til Osen ved Åsetvatnet på 838 moh. Dette er et nydelig sted for en rast, med mange støler og fin utsikt over vannet. Herfra går vi langs vannet helt til vi kommer til Fast. Her er det også flere støler. DNT Oslo eier 2 av stølene her, et lite rødt i tre med 6 sengeplasser, og et i stein med 5 sengeplasser. Vi beregner ca. 4 timer gangtid fra Mørkri til Fast. 

Lørdag: Vi går halvveis tilbake langs Åsetvatnet til Åsete, hvor vi følger  merkingen oppover mot  Arentzbu. Vi går litt opp og ned i høyfjellsterreng , forbi Fjellsli, hvor det kan passe med en matbit , før vi  går siste strekket til Arentzbu,  som ligger ved 900 moh. 

Søndag: Dette er en fantastisk tur , hvor vi begynner på høyfjellet, og kommer ned til den frodige Mørkrisdalen. Denne dagen er det en viss sjanse for at blomster-elskere går berserk med kameraet, så vi må beregne god tid ned. Turen er stipulert til 5 t ren gangtid ned. 

Hjemreise: VI kjører sammen fra Mørkri til Bergen. 

Vilkår: Se generelle vilkår

Mat: Du må ha med niste og drikke til torsdag. Du må også ha mat til frokost og lunsj fredag i og med det ikke er proviant på Fuglesteg. De andre måltidene er inkludert og baseres på de varene vi finner på proviantlageret på Fast og Arentzbu. Disse hyttene har  et utvalg av langtidsholdbar mat, men brød, ferskvarer og eventuelle annen mat/snack må medbringes av hver enkelt.

Utstyr: Se Turlagets utstyrsliste for sommerfjellet.  Vandrestaver kan også være en fordel å ta med for å avlaste knær og gi støtte i nedoverbakkene. 

Pris: Kr 2200,- for medlemmer, kr 2900,- for ikke-medlemmer. Meld deg inn her dersom du ikke er medlem. Prisen inkluderer turledelse, sikkerhetsutstyr, overnattinger og middager.  Frokost og lunsj/matpakke på Fast og Arentzbu er inkludert. Ferskt brød må medbringes av de som ønsker dette, samt frokost og lunsj fredag. Turdeltagere må ta med niste til torsdag. Sikkerhetsutstyr koordineres av turleder. De som er passasjerer i bilene betaler kr. 578,- til sjåføren for transport tur-retur Bergen. 

Kart: Kartet Breheimen 1: 50 000 dekker dette turområdet. Kartet og annet turutstyr kan kjøpes i Tursenteret i Marken. Rabattert pris for medlemmer.  

(fellestur) 

 

Breheimen: Mørkrisdalen og Fuglesteg

Bli med på tur til Mørkrisdalen, en av Norges vakreste og frodigste daler. Her går vi forbi mange gamle støler, og en fantastisk blomsterprakt. Første dagen går vi opp til ...

Kontaktinformasjon:

  • Bergen og Hordaland Turlag
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no

Turledere:

  • Bengt Arne Johannessen
  • Elisabeth Svanes