Avlyst Trekanten i Stølsheimen: Bjergane—Selhamar—Åsedalen—Bjergane

Fellestur

Fra dato
9. august kl. 08:00
Til dato
11. august
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Fjelltur, Helgetur, Hyttetur, Bjergane, Selhamar, Åsedalen
Arrangører
Bergen og Hordaland Turlag, Fellestur
Turområde
Stølsheimen, Bergsdalen og Vossefjellene
Turkode
242
Dette arrangementet er over!
Avlyst: Denne aktiviteten er dessverre avlyst. manglende påmelding

Området øst i Stølsheimen er vel verdt å oppleve, med relativt korte dagsetapper og flotte, selvbetjente hytter. Bli med oss på en 3 dagers fjelltur i området rundt Raudberget, fra Bjergane til Selhamar og Åsedalen. Stølsheimen er fjellområdet mellom Sognefjorden i nord og Vossefjellene i sør, fra Masfjordfjellene i vest, til Fresvikhalvøya i øst. Stølsheimen har et kupert landskap med variert terreng for både korte og lengre turer. Vi finner store myrområder, dype daler, rolige elveløp og små bekker, viltre fosser og mengder med blinkende fjellvann for en dukkert eller fiske. Stølsheimen strekker seg fra Fjord til høyfjell opp i 1300 meter.

Stølsheimen har, som andre fjellområder, i lang tid vært nyttet som en del av næringsgrunnlaget for bygdene omkring. Som navnet sier, er det et område med mange støler fra eldre tider. Bare innen landskapsvernområdet ligger over 40 støler. Selv om stølsdriften nå stort sett er historie, drives aktivt landbruk i områder med kyr og sau på beite.

Med dette som kulisser inviterer Bergen Turlag til en knallstart på høsten. Hiv deg rundt, pakk sekken og bli med oss på en 3 dagers fjelltur i fantastiske omgivelser.

Oppmøtested: Bergen Maritime Vgs, Vestre Strømkaien. Se rød markør i kartet. 
Oppmøtetid: kl. 14.30. Avreise kl. 14.45 i privatbiler. Turleder koordinerer samkjøring. Svar om du disponerer bil og hvor mange du har plass til ved påmelding. Passasjerer betaler kr. 300,- til sjåføren for transport tur-retur Bergen. 

Dag 1: Vikafjellet/Bjergane - Selhamar

Totalt beregnes ca 2,5 t gange

Turen starter på Bjergane, som ligger i enden av en anleggsvei inn fra vikafjellsveien.  

Ved Bjergane Starter T-merket sti til Selhamar. Den første kilometeren på stien har jevn stigning, fra 885 moh til 1020 moh, hvor vi passerer lite vann sør for Navravatnet. Så flater det mer ut og vi følger stien forbi flere småvann og går inn i landskapsvernområdet, i det vi passerer Langavatnet, på 1062 moh. Dette er det høyeste punktet vi vil være på i dag.

På turen nedover Raudbergdalen, passerer vi en liten støl på 975 moh og da er vi litt over halvveis på stien mellom Bjergane og Selhamar. Vi får Raudbergfjellet (1143) på vår høyre side. Raudberget er en attraksjon i Stølsheimen. Når fjellet bader i kveldslys er det skinnendes rødt. Selv i overskyet vær ser du den fasinerende rødfargen som kommer av høyt innhold av serpentenitt, og fjellet skiller definitivt ut fra andre fjell i området.

Vi fortsetter med å krysser 2 små elver og går litt mer nedover før vi kommer til stiskillet ved Gryteberg. Her går det en sti nordover mot Store Rappavatnet, som man og kan følge videre til Åsedalen (om Rappen, Geitdalsvatnet eller Dyrebotn). Ved stiskillet er det knappe 1,5 km til hytten på Selhamar.

Dag 2: Selhamar - Åsedalen (om Geitdalsvatn).

Beregnet tid: 5t sommer. Frokost, pakking, utvask

Start tur kl 10:00

Vi følger stien nordøstover, opp til stiskillet ved Gryteberg, hvor vi kom fra i går. Vi går langs den østlige siden av Raudbergvatnet og følger vannet fra sør til nord. Vi har den karakteristiske Raudberg toppen på høyre side og her gjennom uren kan det være litt kronglete.  

Når vi kommer til den store elven som renner fra Store Rappavatnet til Raudbergvatnet. Her er vadested, men vi kan bli litt våt på skoene hvis der er mye vann.  

Da vi ankommer Store Rappavatnet, skal vi krysse vatnet i sørvest, for å komme til stikrysset som skal føre oss i riktig retning. Ved Store Rappavatnet er det 3 merkede stier mot Åsedalen: 1) via Rappen, 2) via Dyredalen og 3) via Geitdalen. Alternativ 1 skal vi gå store deler av turen tilbake til Bjergane og Vikafjellet i morgen, så denne dagen går vi om Geitdalen. Ved  Geitdalsvatnet, som ligger på 876 moh. passer det bra med en halvtimes lunsjpause. 

Videre fortsetter vi vestover mot Holskardvatnet og får fjellet Holmen i sørvest, mens vi trasker forbi Veslavatnet. Vi går ut av landskapsvernområdet og følger stien mot nord og Hallsetvatnet. Nedover Holskardet går vi inn igjen i landskapsvernområdet og vil snart se  Åsedalshytten i det fjerne.  

Når vi kommer ned i dalen, ved Hallsetstølen, krysser vi elven på utlagt bro og kommer til stikrysset, hvor vi tar til høyre mot øst og de siste 2km, er vi på 800 moh og går langs Hallsetvatnet inn til hytten.

Dag 3 Åsedalen - Stølsvatnet
Fra Åsedalen over Tindefarangen tilbake til bilene på Bjergane. 

Vilkår: Se generelle vilkår

Mat: Alt er dekket av turavgift, men deltagere må selv ta med niste til fredag og evt. brødmat og snacks.

Utstyr: Se Turlagets utstyrsliste for sommerfjellet.

Pris: Kr 1600,- for medlemmer, kr 2300,- for ikke-medlemmer. Bli medlem. Prisen inkluderer turledelse, overnatting og mat på hyttene. Sikkerhetsutstyr koordineres av turleder. 

Kart: Turkart Voss fra Nordeca 1:50 000, Turkart Stølsheimen 1:100 000, Norgesserien Modalen 1:50 000. Kart og turutstyr kan kjøpes i vårt Tursenter. Rabattert pris for medlemmer. 

 

Kontaktinformasjon:

  • Bergen og Hordaland Turlag
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no

Turleder:

  • Jørgen Fagerbakke

Annonse