Ferskingtur i fjellet eller bare behov for rolige dager for og nyte å være på tur ?

Fellestur

Fra dato
28. august 2020 kl. 08:20
Til dato
30. august 2020 kl. 19:10
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Arrangører
Askøy Turlag, Bergen og Hordaland Turlag , Fellestur , Nordhordland Turlag
Dette arrangementet er over!

Sommer i fjellet med hyggelig selskap og kanskje nye oppdagelser?

På denne turen vil du oppleve ferdsel fra Bergsdalen til Fitjadalen og Hardangerfjorden/Ytre Samlalfjorden. Fra Dale skifter vi til buss opp gjennom Bergsdalen på smal vei slik den ble utbedret i 1840 årene fra gangstier og kløvvei til ferdsels- og postvei for hjulredskap. Den ble senere gjort farbar for biltrafikk, meget smal og med bratte bakker og ikke egnet til å være en moderne veiforbindelse for Evanger. Evanger og Bolstadøyri fikk først moderne veiforbindelse ut av bygdene i 1991, da den nye E16 fra Voss over Bulken, Evanger og Bolstadøyri til Dale åpnet

Når vi forlater bussen vil vi passere badekulper, ørretvann og storslått utsikt.

Bil med på årets festligste sommertur uten de lange etapper i flott vestlandsk terreng!

På denne turen vil du også få lære mer om tryggferdsel i sommer fjellet og hvordan vi bruker kart og kompass.

Overnatting:

  • Vending er en selvbetjent hytte med 30 sengeplasser og hytten ligger flott plassert ved Vendingstjørn i fjellet mellom Bergsdalen og Kvamskogen, bare 2–3 timers gange i lett terreng fra Hamlagrøosen i Bergsdalen.  Les mer om hytta her:  https://ut.no/hytte/10763/vending
  • Breidablikk er en selvbetjent hytte med 24 sengeplasser som ligger høyt over Fitjadalen i Kvam og er et av landets mest egenartede hytteanlegg med en fantastisk beliggenhet og et stort rundskue. Les mer om hytta her: https://ut.no/hytte/10457/breidablik-kvam

Oppmøtested: Bergen Jernbanestasjon

Oppmøtetid: fredag 28.august kl. 08:20.

Transport: Vi reiser med tog fra Bergen (08:39) til Dale stasjon (09:21) hvor vi bytter til buss (09:27) videre til Hamlagrøosen i Bergsdalen (10:15)

Turbeskrivelse:

Fredag 28.august:

Turen Hamlagrøosen til Vending er på ca. 7 km og vil ta ca. 3 timer. Terrenget er flatt de første 2,5 km med deretter stigning på 390 m de neste 3,5 km og  den siste km er det 135 m nedover mot hytten.

Høydepunkter på turen: badekulp ved foss, fiskevann og mulighet for ekstra tur til Nuten 996 moh (3 km ekstra t/r og frivillig da vi kan dele gruppen)

Lørdag 29.august:

Vi går fra Vending til Breidablikk, pakket og klar med niste for en kort etappe og før avgang vil vi også få tildelt enkle rengjøringsoppgaver. Etter 2,5 km i lett terreng får vi en stigning på 340 m som vi tar etappevis før vi når hytten etter de siste høydemeter og 1,5 km. Vi er tidlig fremme på hytten og etter lunsj kan vi enten ta turen ned i Tulledalen til Botnakjerringa eller opp via Glynt (1.253 moh) til Skrott 1.320 moh og nyte utsikten.

Høydepunkter på turen: Hytteanlegget Breidablik ligger høyt over Fitjadalen i Kvam og er et av landets mest egenartede hytteanlegg med en fantastisk beliggenhet og et stort rundskue.

Søndag 30.august:

Vi står tidlig opp, spiser frokost og lager nistepakker. Før avgang vil vi også få tildelt enkle rengjøringsoppgaver.

Vi starter å gå kl.10 og om ikke været gjorde en tur til Skrott mulig dagen før så prøver vi på nytt i dag om været er med oss. Turen til Øystese passerer mellom Smørdalen og Kvanndalen

Fra Breidablik følger man T-merket sti sørover på vestsiden av Steinladetjørn, mot Vindskjersleitet på 1100 moh. Herfra går det nedover til 800 moh til stølen Håsete. Videre nedover til Nolten og gjennom skogen på vestsiden av elva Kjølo til hyttefelt og parkering. Ved parkeringen tar vi drosje til Øystese og buss tilbake til Bergen.

Ruten: Totalt fordelt på 3 dager går vi ca 17 km og bruker 7 timers gange.

Fredag: Hamlagrøosen – Vending 7 km, stigning (560 – 950) 390 m og så ned (950 – 816) 134 m Lørdag: Vending – Breidablikk 4 km, stigning (1158 – 816) 342 m

Søndag: Breidablikk – Fitjadalsvatnet 6 km

 

Hjemreise:  Vi tar drosje  (inklusiv) til Øystese og rutebuss 17:30 (den enkelte betaler selv) tilbake til Bergen – fremme ca kl. 19:10.

Utstyr:  Pakk sekken for tur i sommerfjellet, men vær oppmerksom på at det kan bli kaldt og vindutsatt på vidda også om sommeren. Vi kommer til å forsere både myrer, elver og mest sannsynlig snø, så høye gamasjer og gode, vanntette fjellstøvler er nødvendig. Ta gjerne med turstaver hvis du har. Sikkerhetsutstyr koordineres av turleder.

Mat: Ta med god niste og nok drikke, samt snacks å ha lett tilgjengelig underveis. Mat på hyttene og nister er inkludert i prisen.

Generelle vilkår: Les våre generelle vilkår.

Pris: Medlemspris kr. 1.800, -. Ikke medlem kr. 2.500, -. Bli medlem i DNT.  Prisen inkluderer overnatting på hyttene og mat (utenom lunsj fredag) i tillegg til transport med taxi (parkerings plass på søndag – Øystese). Kostnader til transport med tog, buss på fredag og buss søndag Øystese-Bergen er utenom og betales av deltakerne underveis. 

Turledere: Bengt Arne Johannessen 90247625 og Christine Tonning 93613104  

Kart og turutstyr: Turkart: Kvamskogen og Bergsdalen 1: 50 000. Kart og turutstyr kan kjøpes i turbutikken

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Annelen Starefoss
  • Bengt Arne Johannessen
  • Christine Tonning