Videregående brekurs på Nigardsbreen

Kurs

Fra dato
25. juni kl. 14:00
Til dato
28. juni
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Brekurs,
Arrangører
DNT fjellsport Bergen, Bergen og Hordaland Turlag , DNT fjellsport
Turområde
Breheimen med Jostedalsbreen, Vestlandet (se kart)
Turkode
433
Dette arrangementet er over!

Våre grunnkurs i brevandring på Folgefonna er en stor suksess. Nå følger vi opp med kurs som passer for deg som allerede har kunnskap om brevandring og/eller klatring og ønsker å lære enda mer om vandring og klatring i blåis og på snødekket bre. I løpet av en innholdsrik langhelg frisker vi opp basiskunnskapen og jobber videre med mer avanserte temaer innen breredning og brevandring.

Vi forholder oss til DNT smittevernsinstruks for aktivitet, les mer her og under generelle vilkår. 

Påmeldingsfrist! Ta kontakt om fristen har gått ut og du ønsker å delta. 

Kursinnhold: Kurset skal gjøre deltakerne trygge på de ferdighetene som kreves for å lede et taulag trygt i blåis og på snødekt bre - både med vandremetoden og klatremetoden. På kurset får deltakerne øve på mer avanserte metoder og teknikker som ikke inngår i et grunnkurs bre.

Krav til deltakere: Du må ha tatt grunnkurs bre for å delta på videregående brekurs. 

Torsdag: Avreise fra Bergen tidlig om ettermiddagen. Etablering av teltleir i Jostedalen. Presentasjonsrunde. Mål for kurset. Forventninger. Gjennomgang av kursopplegget. Utstyrsgjennomgang. Repetisjon av knuter. Inndeling i taulag. Planlegging av neste dag.

Fredag - Blåis: Grunnleggende metoder. Gangteknikker. Sikringsmidler. Klargjøring av taulag. Kameratsjekk. Veivalg i blåis. Lese breen. Vandring i vanskelig blåis med vandremetoden. Taulagsrutiner. Effektiv forflytning. Redning i blåis med hjelpetaljemetoden. Alpine farer. Turplanlegging.

Lørdag - Turdag: Ta seg opp et av brefallene i Jostedalen. Vandring i vanskelig is – overgang mellom is og snø. Vandring på snødekt bre med vandremetoden. Orientering. Førstehjelp. Redning (teori/demo).

Søndag - Avanserte teknikker: Brelære. Redning på snø med improviserte taljesystemer. Klatremetoden. Krefter og belastning av utstyr. Standplasser. Flere knuter. Rappellankere. Mulighet for personlig tilbakemelding fra instruktør. Retur til Bergen

Litteratur: Kurset baserer seg på metoder og teknikker i "Breboka". Derom du ikke har denne kan du få kjøpt den hos Bergen og Hordaland Turlag i Markens Tverrgate 4-6.

Avreise: Kursleder vil kontakte alle kursdeltakere via e-post eller telefon senest en uke før kursstart og avtale transport og andre praktiske spørsmål omkring kurset.

Overnatting: I telt på campingplass i Jostedalen.

Mat: Alle har med egen mat til kurset. Kursleder koordinerer middager og hvem som har med brennere og kokekar.

Utstyr: Alle tar med egen antibac. Gode fjellsko med stiv såle. Solide vann- og vindtette klær. Lue, vindvotter, hansker (gjerne rimelige hagehansker). Ullundertøy. Sovepose (til overnattingstur). Liggeunderlag. Solbriller/ solkrem. Vindsekk. Ryggsekk (40 liter +). Termos. Kompass. Se forøvrig Turlagets pakkliste.

Breutstyr per deltaker: (eventuell leie inkludert i kursprisen)

 • Isøks
 • Stegjern
 • Hjelm
 • Kroppsele eller kombinasjonssele (sitte + brystsele)
 • Innbindingstau
 • Isskrue
 • Snøanker
 • 2 karabinere
 • 2 skrukarabinere
 • 2 klemkluteslynger (ca 40 cm lang, 5-6 mm strømpetau)
 • 1 lang standplasslynge (ca 120 cm)

Pris: Se kolonnen til høyre (inkluderer eventuell leie av breutstyr og NF godkjente breinstruktører. Reisen må deltakerne dekke selv. 

Kart: Turkart Jostedalsbreen (Norge-serien 1:50 000) Kart kan kjøpes hos Bergen og Hordaland Turlag i Markens Tverrgate 4-6.

Aldersgrense: 16 år (Deltakere under 18 år må ha skriftlig samtykke fra foresatte).

Alle instruktørene vi benytter på våre brekurs er utdannet i henhold til Norsk Fjellsportforums utdanningsstandarder.

Vel møtt til lærerikt kurs!

Spørsmål? Ta kontakt med Bergen og Hordaland Turlag på epost: bht@dnt.no eller tlf. 55 33 58 10

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur.
Bli medlem i DNT!

Les generelle vilkår

Videregående brekurs på Nigardsbreen

Våre grunnkurs i brevandring på Folgefonna er en stor suksess. Nå følger vi opp med kurs som passer for deg som allerede har kunnskap om brevandring og/eller klatring og ønsker ...

Kontaktinformasjon:

 • DNT fjellsport Bergen
 • Tlf. 55335810
 • E-post: bht@dnt.no