Sommeropplevelser i Jotunheimen, Besseggen og Bukkelægret

Fellestur

Fra dato
21. juli kl. 09:00
Til dato
25. juli
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Memurubu, Bukkelægret, Svartdalen, Torfinnsbu, Gjendebu, Fondsbu, Jotunheimen, Besseggen, Ukestur, Fjelltur,
Arrangører
Bergen og Hordaland Turlag, Fellestur
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Turkode
218
Dette arrangementet er over!

Jotunheimen har alt! Spisse topper, runde topper, flotte turer i dype daler og nydelige turer på en av de mange breene. Årets tur til mektige Jotunheimen går til et av de mest populære områdene, nærmere bestemt til Besseggen og Bukkelægret. Denne turen inkluderer også det meste! Vi går til duk og dekket bord, ingen oppvask og utvask på de betjente hyttene, alt som skal til at vi skal få kose oss maksimalt og utnytte de lange sommerdagene. Det som er spesielt med årets tur er at Gjendebu feirer 150 år i år! Gjendebu ble bygget i 1871 og er DNT sin eldste hytte. Deler av ruta vi skal gå er en del av Historisk vandrerute Joutunheimen. 

Oppmøtested: Bergen Busstasjon, perrong O

Oppmøtetid: Kl. 08.30

Avreisetid: Buss med avgang kl. 09.05

Turbeskrivelse:

Onsdag: Bergen - Fondsbu - båt til Torfinnsbu. 

Turen starter onsdag morgen. Det er bussforbindelse fra Bergen og Oslo med Norway bussekspress til Tyinkrysset og videre derfra med lokalbuss til Fondsbu. Bussen har avreise fra Bergen kl 09.05 og Oslo kl. 08.30 og det er korresponderende buss videre fra Tyinkrysset kl. 13.35. Retur på søndag går med lokalbuss fra Fondsbu kl. 16.50 til Tyinkrysset og videre med korresponderende buss til Bergen eller Oslo. Hvis man velger å ta buss er det smart å være ute i god tid og gjøre dette fortest mulig, det er begrenset med plasser tilgjengelig. Hvis man velger å bruke privatbil er det muligheter for parkering mot betaling.

Siden vi skal starte og returnere på samme plass er logistikken grei. Etter noen timer i bil eller buss er vi fremme på Fondsbu. Her tar vi på oss sekken og går ombord på M/B Bitihorn som tar oss videre til Torfinnsbu kl 15.30. Torfinnsbu er en veldig trivelig selvbetjent hytte og når vi kommer fram lager vi en god middag sammen. Er været bra frister det kanskje med et kveldsbad i Bygdin? 

Torsdag: Torfinnsbu - Gjendebu

Torsdag starter vi med en god frokost før vi skal begynne på dagens etappe til Gjendebu. Vi vil gå nordover med god stigning opp Torfinnsdalen og over Torfinnsdøla etter en snau time. Videre inn i Svartdalen er det forholdsvis flatt, og her går vi med noen av Jotunheimens majesteter, Store Knutsholstind (2341 moh) og Svartdalspiggan som selskap. Etter hvert blir det bratt ned mot Gjende og nedstigningen kan være krevende hvis det er vått eller glatt. Stien er nå lagt tilbake der den gikk tidligere og går ned i skogen like ved elva. Deretter går vi nordvestover og inn på ruten fra Fondsbu og Olavsbu og på helårsbro over de to løpene av Storåe før vi kommer fram til Gjendebu. Vi er nå i hjertet av Jotunheimen!

Gjendebu er en betjent hytte der vi får servert en deilig trerettres middag. Denne dagen går vi ca. 14 km og ca. 500 høydemeter. Turen er estimert til 5 timer. Gjendebu er DNT sin eldste hytte og feirer 150 år i 2021 og har sin helt spesielle historie. Dette vil helt sikkert bestyrer fortelle oss mer om.

Fredag: Gjendebu - Memurubu via Bukkelægret

Denne dagen vil vi oppleve flott natur og en spennende tur. Det er de bratte partiene på denne ruten til Memurubu som kalles Bukkelægret. Enkelte passasjer kan oppleves som luftige, men dette er en T-merket sti og på ingen måte utrygg. Vi vil gå oppover i det bratte terrenget, og det et er lagt ut kjetting til å holde seg i på det bratteste partiet. Langs ruten er det et rikt planteliv, det er registrert 700 ulike planter. Vi går drøye 10 km og gjør unna ca. 500 høydemeter denne dagen. Det hyggelige vertskapet på Memurubu lager maten stort sett av lokale råvarer og vi blir servert en deilig middag på kvelden. Turen er estimert til 5 timer.

Lørdag: Memurubu  - Gjendesheim via Besseggen - Memurubu

Besseggen er kjent fra «Bukkerittet» i Henrik Ibsens skuespill Per Gynt og denne dagen følger vi i reinsbukkens fotspor over Gjende-eggen (Besseggen). Dette er Norges mest kjente og populære fjellrute, og dere vil se at det er gode grunner for at den har blitt så populær, dette er en flott tur! Turen går i variert landskap langs fjellryggen høyt over irrgrønne Gjende. Vi begynner med en liten båttur til Gjendsheim og starter på ca. 1 000 moh. Vi starter med en bratt passasje, men når vi er kommet opp er det nesten flatt bortover på platået før vi kommer tll Veslfjell som er 1743 moh. Deretter starter vi på selve Besseggen. Den luftige delen av turen blir ned Besseggen, her vil det bli enkel klyving ned langs selve eggen. Det kan virke luftig, men det er godt med plass på begge sider. Turen er estimert til 7-8 timer og anses som middels tung.

Søndag: Memurubu - Fondsbu

Vi starter også denne dagen med en båttur, båten går kl. 08.05 fra Memurubu og er på Gjendebu kl. 08.30. Vi starter med å gå i skog før vi passerer stiskillet til Torfinnsbu og starter på turen opp Veslådalen. Det er lett høyfjellsterreng hele dagen uten de helt store høydeforskjellene. Nedstigningnen ned mot Bygdin er noe bratt før vi tar fatt på de siste kilometerne langs vatnet og ender opp hos Solbjørg på Fondsbu. Vi starter på ca 1000 moh og det høyeste punktet er 1 375 og det er ca. 18 km mellom Gjendebu og Fondsbu. Turen er estimert til 5-6 timer og anses som en forholdsvis lett tur. Bussen til Tyinkrysset har avgang fra Fondsbu kl 16.50. 

Overnatting: Vi blir innlosjert på 4-6 mannsrom både på den selvbetjente og de betjente hyttene denne turen. Husk å ta med lakenpose. 

Hjemreise: Vi reiser med biler tilbake til Bergen. Bilkostnadene blir fordelt på alle deltakerne.

Vilkår: Se generelle vilkår

Mat: Alt er dekket av turopplegget, 3-rettersmiddag, frukost og niste med påfyll termos er inkludert på Gjendebu og Memurubu. Unntaket er middag på vei hjem siste dag. Husk å ta med niste til den første dagen.

Utstyr: Se Turlagets utstyrsliste for sommerfjellet.

Pris: Kr 5655,- for medlemmer, 6400,- for ikke-medlemmer. Bli medlem? - Meld deg inn her. Prisen inkluderer turledelse, båtskyss, overnatting og mat på hyttene. Sikkerhetsutstyr koordineres av turleder. Reise kommer i tillegg.

Kart: Jotunheimen øst og Jotunheimen Vest 1:50 000. Kart og annet turutstyr kan kjøpes i Tusenteret i Marken. Rabattert pris for medlemmer. 

Sommeropplevelser i Jotunheimen, Besseggen og Bukkelægret

Jotunheimen har alt! Spisse topper, runde topper, flotte turer i dype daler og nydelige turer på en av de mange breene. Årets tur til mektige Jotunheimen går til et av de mest populære ...

Kontaktinformasjon:

  • Bergen og Hordaland Turlag
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no

Turledere:

  • Bengt Arne Johannessen
  • Jørund Raukleiv Strømsøe