Langtur på Hardangervidda

Fellestur

Fra dato
31. juli kl. 07:30
Til dato
6. august
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Litlos, Hårteigen, Hellevassbu, Hadlaskard, Besso, Haukeliseter, Stavali, Husedalen, Hardangervidda
Arrangører
Bergen og Hordaland Turlag, Fellestur
Turområde
Hardangervidda (se kart)
Turkode
223
Dette arrangementet er over!

Bli med på langtur på vest Hardangervidda. Opplev ville, vakre vest Hardangervidda med dens mektige fossefall, gammel ferdselsveg (slepene) som krysser vidda, rikt dyre- og planteliv, vassdrag, grønt og mangfoldig landskap med høyreiste fjelltopper som roper om oppmerksomheten til utsiktshungrige fjellvandrere. Solnuten, Bærekopen, Sandfloegga og selvsagt Hårteigen er kjente landemerke på vestvidda.

Velkommen til vest Hardangervidda fra dens fortid til nåtid, fra stølsliv til turisthytter. Turen fra Kinsarvik til Haukeliseter fjellstove er en 7- dagers tur med overnatting på Bergen og Hordaland Turlag og DNT Oslo og Omegn sine hytter, samt privat hytte. Turen gåes i nasjonalparken. Turen er på 120 km inkludert dagstur fra Hadlaskard på dag 3, og i går kupert terreng.

Turrute: Langtur vest Hardangervidda starter fra Husedalen og går via overnatting på turisthyttene: Stavali, Hadlaskard, Besso, Litlos og Hellevassbu før den ender opp på Haukeliseter fjellstove.

Oppmøtested: Bergen Jernbanestasjon
Oppmøtetidspunkt: 07:30
Avreise: Avreise med tog kl. 07:57 (med forbehold om endring). Vi skal ta buss videre fra Voss Stasjon E kl. 09.10, ankomst Kinsarvik ferjekai 10:15. Fra Kinsarvik ferjekai taxi/minibuss til parkeringsplassen i Husedalen.

Eget reiseopplegg for deltakere som ikke starter fra Bergen.

Beskrivelse dagsetapper:

Opplev denne vakre delen av Hardangervidda med storslåtte fossefall, flotte vassdrag, tallrike vann, dyre- og planteliv, slepene og med majestetiske fjelltopper. Velkommen til vest Hardangervidda med, dens fortid og nåtid, fra stølsliv til turisthytter. Turen går gjennom nasjonalparken, som er Fastlands-Norges største nasjonalpark.

Dag 1: Husedalen-Stavali
Dag 2: Stavali- Hadlaskard
Dag 3: Dagstur fra Hadlaskard
Dag 4: Hadlaskard-Besso
Dag 5: Besso-Litlos
Dag 6: Litlos-Hellevassbu
Dag 7: Hellevassbu-Haukeliseter fjellstove

Dag 1: Husedalen- Stavali (12 km, 6 timer)

Turen startet ved parkeringsplassen i Husedalen ved eleven Vivippo. Fra parkeringsplassen går en på grusvei  (ca 1.7 km) til kraftstasjonen.

Fra Kraftstasjonen kan en følge grusveien heilt opp til Nykkjesøy, men vi anbefaler å gå på T-merket sti langs elven oppover for å få best mulig utbytte av den vakre naturen og de mektige fossene. Den første av de fire fossene heter Tveitafossen (180 moh), derfra følger en rørgaten til dammen, videre går en oppover mot Nyastølsfossen (400 moh) og Nykkjesøy. Derfra forbi Nykkjesøyfossen (600 moh) og opp til Fjaoene. Her starter den mest krevende delen av turen, nemlig Reinsbrekkene. Her går en på bratte svaberg og har god utsikt mot den fjerde fossen, Søtefossen. Videre opp Vierdalen og i 1050 m høyde bratt mot sørøst over ryggen og ned i Grøndal. Over Grøno på sommerbro. Videre mot sør rundt Randinuten og opp Stavalidalen til Stavali turisthytte som ligger på 1024 moh.

Stavali er i utgangspunktet en selvbetjent hytte, men i sesongen juli/august er familien Hauge vertskap på Stavali. I sesongen serveres frokost, rømmegrøt, speketallerken, kaffe og kake samt at det er salg av div. kioskvarer. Hytten har også øl- og vinrett. I sesongen er det også frokostbuffet og mulighet til å smøre matpakke.

Dag 2: Stavali  - Hadlaskard, via Finnabu (20 km, 7 timer)

Fra Stavali over sommerbro østover på T-merket rute opp Moldbakken og videre på nordsiden av Langavatnet. Fra Finnabu dreier en sørover langs Søra Nordmannsslepa, på sommerbro over Olbogo, over Skinfjellet og den vakre elva Veig passeres på sommerbro like frem til Hadlaskard turisthytte (996 moh). Hytten er selvbetjent.

Hadlaskard ligger øverst i Veigdalen, på en voll ved elven, sammen med gamle støler og stølstufter. Området har alt en turgåer kan ønske seg av kvaliteter, med den høyreiste attraksjonen Hårteigen innen rekkevidde på en dagstur. En annen attraksjon er de meget godt bevarte stølene Heimste Hadlaskard, som ligger langs stien fra Hjølmo, et par km fra hytten.

Dag 3: Dagstur fra Hadlaskard

På turens 3. dag tar vi dagstur fra Hadlaskard. Det er gode og relative enkle turmuligheter i alle himmelretninger og det er fisk i de fleste vann. Hadlaskard ligger vakkert til ved det vernede Veigvassdraget. Det er flere muligheter for dagsturer herfra f.eks Store Grananutene, mot Hedlo og til vakre Rjoto eller til den sagnomsuste fjellformasjonen; Hårteigen. I juli/august er også området rikt på bær, så kanskje vi finner rikelig blåbær til pannekakene eller til desserten? Hvor vi går på dagsturer er avhengig vær og hva deltakerne ønsker.

Dag 4: Hadlaskard – Besso (18 km, 6 timer)

Østover på sørsida av Kisteskarnuten og Store Grananutane. Forbi stidelet til Hedlo, mellom en rekke små vann og elveløp og videre sørøstover over Sørfjordingsrindane til stidelet til Sandhaug ved Vierslahæ. Videre i samme retning over en traktorvei og en umerka sti før helårsbrua over Turreidet. Sørøstover langs Nordmannslågen forbi Lagareidet til Besso.

Besso Turisthytte (1250 moh) ligger nydelig til midt på Hardangervidda på sørsida av det store vannet Nordmannslågen. Besso turisthytte er privat turisthytte og er betjent.

Dag 5: Besso - Litlos (20 km, 6 timer)

Opp til vestsida av Besso og stidelet til Sandhaug. Herfra opp på vestsida av Besso og forbi Bessevatnet og en rekke småvann og så fordi Bismarvatnet på vestsida. Så opp skråninga sør for Bismarhei og ned Venahallet, over Grotflott og opp mellom Flautenuten og Storahorgi. Videre på vestsida av Ambjørgsvatnet og til stidelet til Hadlaskard om Åramot. Videre opp i skaret mellom Holken og Småholkane og ned til Litlos.

Litlos turisthytte (1180 moh) er betjent hytte og ligger ved Litlosvatnet med gode fiskemuligheter.

Dag 6: Litlos – Hellevassbu (17 km, 5 timer og 30 min)

Vestover ned til elva og over på sommerbru. Sørover langs vestbredden av Litlosvatnet. Etter hvert mer vestover opp langs Fotkjølo som krysses på sommerbru. Forbi stidelet til Middalsbu og Middalsvatnet like vest for Prestkona og videre sørover langs foten av fjellet. Ned til Kvenno som krysses på sommerbru og sørover til Vetla Kvenno og over på sommerbru i Søre Belebotnen. Flere jaktbuer her.

Forbi Klerkatjørn og bratt opp i skar vest for Velurenuten. Herfra sørøstover forbi en rekke småtjern. Stien svinger sørover ned et bratt skar mot Sigridtjørni. Bekken fra tjernet steingås i oset. Opp gjennom Buadalen og bratt oppover, delvis på snø, inn i et skar vest for Buanuten. Ned mot Øvre Hellevatnet og forbi stidelet til Middalsbu og langs østsida av vannet til Hellevassbu (1167 moh).

Hellevassbu turisthytte er selvbetjent hytte.

Dag 6: Hellevassbu – Haukeliseter fjellstove (22km, 7-8 timer)

Sørover langs Øvre Hellevatnet og over Nekkos på sommerbru. Opp i Sudskar på vestsida av Simletind, sørover langs Borda og på sommerbru over i utoset av vann 1243. Videre sørover og bratt opp fra Dyrdokk over Årmoteggi, delvis på snøfonn, gjennom et skar. På sommerbru Sandflobekken, som har sine kilder ved ved Hardangerviddas høyeste topp, Sandfloegga 1721 moh.

Videre ned en fjellrygg mot Holmasjøen og over oset i østenden på sommerbru. Opp mot vann 1318 og ned mellom Nupsegga og Mannevasseggi til Mannevatn. Langs vestsida av vannet og opp i skaret vest for Vesle Nup. Jevn nedstigning på vestsida av Loftdokkstjørn til stidelet for den T-merkete ruta til Ulevå og Middalsbu og den lokaltmerkete ruta til Prestegard og Vågslid sørvest for tjernet. Videre i lettgått terreng og over kanten av høyfjellsplatået øst for Venareeggi. Flott utsikt. Bratt ned lia langs et bekkefar og over E134 til hytta like sør for veien.

Mat: All mat er inkludert. Foruten matpakke dag 1, snacks og drikke en kjøper på betjente hytter. De som ønsker det må ta med brød, da det ikke normalt finnes på proviantlager på de selvbetjente hyttene. Ta med  rikelig med snacks, nøtter og tursjokolade. Middag på Haukeliseter ikke inkludert.

Hjemreise: Vi vil ankomme den 6. august på Haukeliseter fjellstove. Her tar vi Haukeliekspressen hjem, enten mot Bergen/Haugesund eller Oslo. Før vi tar bussen hjem kan vi spise middag på fjellstova (middag på Haukeliseter ikke inkludert).

Utstyr: Se utstyrsliste for sommerfjellet 

Les generelle vilkår før påmelding: Les generelle vilkår

Pris: kr 6700,- for medlemmer, kr 7445,- for ikke-medlemmer. Meld deg inn her om du ønsker medlemskap. Prisen inkluderer turledelse, sikkerhetsutstyr, overnatting og mat på hyttene. Innleid transport fra Kinsarvik til stistart i Husedalen. Utover dette kommer transport i tillegg og ordnes av hver enkelt deltaker. 

Kart: Kart og turutstyr kan kjøpes i tursenteret i Marken. Rabatterte priser for medlemmer. 

Turledere: Bengt Arne Johannessen mobil: 902 47 625, Åse Øvrestrand mobil: 916 15 280

Langtur på Hardangervidda

Bli med på langtur på vest Hardangervidda. Opplev ville, vakre vest Hardangervidda med dens mektige fossefall, gammel ferdselsveg (slepene) som krysser vidda, rikt dyre- og planteliv, vassdrag, grønt og mangfoldig ...

Kontaktinformasjon:

  • Bergen og Hordaland Turlag
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no

Turledere:

  • Bengt Arne Johannessen
  • Åse Øvrestrand