SignaTUR Stølsheimen

Bli med til Stølsheimen! Fjellområdet mellom Sognefjorden i nord og Vossefjellene i sør, fra Masfjordfjellene i vest og Vikafjellet i øst. Området byr både på grønt og frodig landskap og karrig høyfjellsterreng, og nærmest uendelige turmuligheter for små og store fjellvandrere.

Signaturen i Stølsheimen starter fra Mo i Modalen og går via overnatting på hyttene: Skavlabu, Vardadalsbu, Norddalshytten, Solrenningen, Åsedalen, Selhamar, Torvedalshytta og Volahytta, før den ender opp på Voss. Turen er på 115 km og går i kupert terreng. 

Turrute: Signaturen i Stølsheimen starter fra Mo i Modalen og går via overnatting på hyttene: Skavlabu, Vardadalsbu, Norddalshytten, Solrenningen, Åsedalen, Selhamar, Torvedalshytta og Volahytta, før den ender opp på Voss. 

Oppmøtested: Bergen Jernbanestasjon
Oppmøtetidspunkt: 08:15
Avreise: Avreise med tog kl. 08:39 (med forbehold om endring). Vi skal ta buss videre fra Dale Stasjon kl. 09.27 med ankomst Mo kl. 10.30. Transport kommer er ikke inkludert i prisen og må ordnes av hver enkelt deltaker.

Eget reiseopplegg til startsted for deltakere fra Nordhordland Turlag. 

Turbeskrivelse

Dag 1: Mo-Skavlabu
Dag 2: Skavlabu-Vardadalsbu
Dag 3: Vardadalsbu-Norddalshytta
Dag 4: Norddalshytta-Solrenningen
Dag 5: Solrenningen-Åsedalen
Dag 6: Åsedalen-Selhamar
Dag 7: Selhamar-Torvedalshytta
Dag 8: Torvedalshytta-Volahytta
Dag 9: Volahytta-Voss
 

Dagsetapper

Opplev dette vakre, yndige, storslåtte og barske området som veksler mellom kulturlandskap og høyfjellsterreng. Stier svinger seg ned gjennom bjørkelier og opp bratte fjellformasjoner med rike naturkvaliteter. Velkommen til Stølsheimen, dens fortid og nåtid, fra stølsliv til turisthytter. Deler av turen gåes i praktfullt landskapsvernområde.

Dag 1: Mo–Skavlabu (7 km, 5 timer)

Start innerst i Modalen. På god T-merket sti bratt opp i skogen, forbi Nedstadvatnet, hvor man belønnes av en stadig bedre utsikt i klyvene opp mot Storfjellet. Over tregrensen tar høyfjellet over i en verden av stein, gress og mose. Etterhvert flater landskapet seg ut, og rødmalte Skavlabu lokker på et platå omgitt av svaberg og flere småvann. Hytta ligger høyt over Modalsfjellene, 960 moh., som speiler været og himmelen over. Fra platået er det flott rundskue over de mektige Modalsfjellene og like øst til Lønahorgi.

Dag 2: Skavlabu–Vardadalsbu (12 km, 5 timer)

Neste dag går turen videre nordover i et slakere og mer lettgått terreng. Etter Skavlavatnet går en videre mot anleggsveien mellom Svartavatnet og Skjerjavatnet, to store innsjøer som er regulert for kraftproduksjon. Landskapet er preget av knauser og små og store vann. Steinuren er lettgått, ca to kilometer før hytta når en rutens høyeste punkt på 1030 moh. Vardadalsbu ligger på 890 moh., ved foten av Eldhusfjell som er et av Stølsheimens beste utsiktspunkt. Hytten er knutepunkt for rutene vest i Stølsheimen og et godt turmål for korte og lengre helgeturer.

Dag 3: Vardadalsbu–Norddalshytten (9 km, 5 timer)

Neste dag videre gjennom flere små og store dalsøkk i en snau mil. Flere steder ser en ned mot de bratte dalssidene over Norddalen. Her i høyden kan snøen ligge lenge utover året. Ved Norddalshytten har du fint utsyn over de ville omgivelsene i Stølsheimen.

Dag 4: Norddalshytten til Solrenningen (12 km , 5 timer)

Fra Norddalshytten følger man T-merkes sti sørover før man går nordover rygg til høyde 1200 moh. Stien og vardingen fortsetter i variert og flott terreng til stidelet mot Åsabotnen. Fortsett gjennom dalen mot Storefonnosen, her ligger snøen lenge, og kan tidlig sommer dekke deler av vardene. Ved kraftig nedsmelting kan det tine fram en liten bre med hull og sprekker, så vær ob her. Fra Storefonnosen videre mot Norddalen og langs dalføret på gammel, vardet buføringsvei, videre opp mot Blåfjellet med stor varde på den gamle stølsveien til Ortnevik, nedover fra Vassdalen og frem til Solrenningen.

Dag 5: Solrenningen til Åsedalen (12km, 5 timer)

Mellom Solrenningen og Åsedalen passerer man vakre Alrækstølen øverst i Vøringedalen, den T-merkede ruten fortsetter over fjellet, opp i over 1100 meter og er luftig med god utsikt. For de som ønsker en ekstra utfordring kan man legge inn en topptur til Urdanipa (1334 moh). Ruten er kontrastfylt med nydelige variasjoner, som tar deg forbi flotte støler i og gjennom et frodig kulturlandskap. Brooversikt finner du på Bergen og Hordaland Turlag sine nettsider.

Dag 6: Åsedalen til Selhamar (14km, 5 timer)

Fra Åsedalen kan man velge 3 merkede stier mot hytta Selhamar. 1) via Rappen, 2) via Dyredalen og 3) via Geitdalen. Velger man via den lune Geitdalen fortsetter man på lett sti med lite stigning, som også er mindre utsatt for vær og gjenliggende snø. T-ruten fortsetter mot nydelige Hallsetstølen, hvor elven krysses på sommerbro. Videre mot Holskardvatnet, Veslavatnet og Geitdalsvatnet. Følg ruten langs Raudbergvatnet, over Gryteberget frem til Selhamar.

Raudberget og Gryteberget er verdt et tankestopp. Raudberget er en attraksjon i Stølsheimen, når kveldslyset treffer fjellet er det skinnende rødt, se faktaboks. For geologi-, botanikk- og historieinteresserte er dette området en gullgruve.

Dag 7: Selhamar til Torvedalshytta (14 km, 7 timer)

Foran deg ligger gode stier som tar deg gjennom tilnærmet urørt landskap. T-merkingen kan følges gjennom grønne daler eller over høye fjelltopper. Fra Selhamar følger en rute over Hundeggi og Kvanndalsleitet og ned skråningen av Blyfjell mot Langavatnet. Elva mellom Langavatnet og Grøndalsvatnet krysses på sommerbro. Videre opp Raunebrekkene og i vestskråningen av Søtebakkeggi. Ned til stølshus og til Torvedalshytta.

Torvedaleshytta eies av Voss Utferdslag og ligger i trekanten mellom Engjalandsdalen, Myrkdalen og Eksingedalen. De to hyttebyggene ligger fint til på halvøyen som går ut mot Torvedalsvatnet omlag 800 m over havet.

Dag 8: Torvedalshytta til Volahytta (12km, 4 timer)

Terrenget rundt Torvedalen er vakkert og variert. Det er fine turmål både for barnefamilier og de som ønsker lengre turer i området. Fjelltoppen Kvitanosi med sine 1433 meter over havet, er i så måte en klassiker med mye historie. Start ved Torvedalshytta rett sør til stikrysset som går videre til Gullbrå. Herfra følger man ruten mot Vola via Kvitanosstølen og Kvitanosdalen. Over Sødalseggi til Høgevarde, videre mot Borgadalen og langs Borgavatnet frem til hytta. Brooversikt finner du på Voss Utferdslag sine nettsider.

Dag 9: Volahytta til Voss (19km, 6 timer)

Siste del av ruten tar deg ned til Voss Folkemuseum (Mølster). Her følger en ruten østover langs Nedsta Piksvatnet frem til Mevatn. Videre sørover mot Vådalseggi, Hestahyljane og videre i lia nedenfor Slettafjellet. T-merket sti via Hanguren og hele veien ned til Mølster og Voss Folkemuseum. Fra Hangurstoppen kan man ta gondol ned til togstasjonen fra juli 2019, så siste del kan vi velge om vi tar gondolbanen ned til togstasjonen.

Mat: All mat er inkludert. Foruten matpakke dag 1. De som ønsker det må ta med brød, da det ikke finnes på proviantlager på de selvbetjente hyttene. Ta med  rikelig med snacks, nøtter og tursjokolade.


Hjemreise: Vi vil ankomme Voss den 25. juli. Før vi reiser hjem kan vi spise felles middag på Voss  (detter er ikke inkludert i prisen). Fra Voss finnes flere transportmuligheter hjem med buss/ tog. 

Utstyr: Se utstyrsliste for sommerfjellet 

Generelle vilkår ved påmelding: Les generelle vilkår

Pris: kr 5400,- for medlemmer, kr 6145,- for ikke-medlemmer. Meld deg inn her om du ønsker medlemskap. Prisen inkluderer turledelse, sikkerhetsutstyr, overnatting og mat på hyttene. Transport kommer i tillegg og ordnes av hver enkelt deltaker. 

 Kart: Kart og turutstyr kan kjøpes i tursenteret i Marken. Rabatterte priser for medlemmer. 

Spørsmål? - Du kan ringe til turlederne:

Åse Øvrestrand mobil: 916 15 280

Solfrid Hjelmtveit mobil: 993 51 642

 

 

 

SignaTUR Stølsheimen

Bli med til Stølsheimen! Fjellområdet mellom Sognefjorden i nord og Vossefjellene i sør, fra Masfjordfjellene i vest og Vikafjellet i øst. Området byr både på grønt og frodig landskap og ...

Kontaktinformasjon:

  • Bergen og Hordaland Turlag
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no

Turledere:

  • Åse Øvrestrand
  • Solfrid Hjelmtveit