Påsketur i Breheimen

Fellestur

Fra dato
13. april kl. 14:00
Til dato
18. april
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Skitur, Fast, Spørteggbreen, Fivla, Arentzbu, Breheimen, Påsketur, Langtur,
Arrangører
Bergen og Hordaland Turlag, Bergen , Fellestur
Turområde
Breheimen med Jostedalsbreen (se kart)
Turkode
215
Dette arrangementet er over!

Breheimen, området mellom Jotunheimen og Jostedalsbreen, er et vilt og flott fjellområde med en rekke selvbetjeningshytter i grei avstand men uten kvistede løyper. Vi skal oppleve hele dette området fra nord til sør. I bra vær er det mulighet for å besøke flere flotte fjelltopper og bl.a. Spørteggbreen, en av de mange mindre breer i området, med utsikt over store deler av både Jotunheimen og Breheimen. Dagsetappene på denne turen er relativt korte men ruten går i tidvis utfordrende terreng.

Avreise onsdag 13. april: Oppmøtested: Nygårdstangen, Bergen. Oppmøte kl. 14.10, avreise kl. 14.30. I Gaupne ca. kl. 19, middag og overnatting på Gaupnetunet Hotell. Vi reiser i privatbiler fra Bergen, turlederne organiserer dette. Om kvelden kjøres en bil opp i dalen mot hytten Navarsete få km fra Gaupne til bruk for returreisen.

Torsdag 14. april: Innleid minibuss fra Gaupne til Bjørnstegane lidt nord for Fåberg i Jostedalen. Derfra går vi på ski videre opp langs veien i Jostedalen og Sprongdalen, utsikt mot Lodalskåpa fra dalen. Ved Sprongdalsreset forlater vi dalen, går bratt oppover i skaret og inn til Sprongdalshytta. I bra vær vil det være mulighet for en tur til toppen av Sprangdalseggi (1728 m) rett nord for hytten for de som ønsker dette. Lengde ca. 13 km, stigning ca. 800 m.

Fredag 15. april: Vi går videre lidt østover fra Sprongdalshytta og inn på stigningen opp over den mindre breen Greinbreen. Derfra sørover og noe bratt ned i Tverrbotnen, etterpå en lang slak nedoverkjøring gjennom Rausdalen til Arentzbu. Hytten ligger fint til og er fredet med intakt eksteriør og interiør fra 1956. Lengde ca. 15 km, stigning ca. 300 m.

Lørdag 16. april: Fra Arentzbu og videre til Fast har vi 2 rutealternativer, avhengig av vær og føreforhold: Den direkte ruten er nokså kort og følger i hovedtrekk sommertraseen i slakt terreng sørover inntil nedkjøringen mot Åsetvatnet ved Åsete. Vi går videre over vannet til hytten Fast. I bra vær kan vi i stedet legge turen over Spørteggbreen, en mer krevende rute men med mulighet for flott utsikt over hele området. Oppgang på breen ved Kvitnene sør for Arentzbu (evt. over Grånosi), nedkjøring nord for Kolinosi, rundt denne og inn i dalen vest for hytten. Direkte rute: Lengde ca. 11 km, stigning ca. 300 m. Rute over Spørteggbreen: Lengde ca. 18 km, stigning ca. 850 m.

Søndag 17. april: Ruten videre sørover går i nokså greit terreng, etter en jevn stigning oppover fra Åsetvatnet og Fast kan vi stort sett skli slakt nedover Hamarsdalen og Vigdalen helt til den selvbetjente hytten Vigdalstøl. Her tar vi ut proviant men går videre ca. 1 time oppover til Fivla, en ubetjent hytte men med bedre overnattingskapasitet. Fra Fivla kan vi i bra vær ta en flott ettermiddagstur til utsiktstoppen Fivlenosi (1466 m) med det meste av Jotunheimen og Breheimen fremfor oss. Lengde ca. 17 km, stigning ca. 550 m + 200 m.

Mandag 18. april: Fra Fivla har vi kun en kort etappe ned til Gaupne, sivilisasjonen og returreisen. Vi starter med en slak stigning vest for Fivlenosi, deretter jevnt nedover inntil en brattere nedkjøring i Engjadalen. Der passerer vi stølen Heggedalen og senere den selvbetjente hytten Navarsete, inntil vi møter bilveien i dalen. Sjåfførene henter de øvrige bilene med den etterlatte bilen på stedet, vi avslutter skituren og begynner returreisen til Bergen. Lengde ca. 13 km, stigning ca. 250 m, nedkjøring ca. 650 m.

Returreise: Fra Gaupne ca. kl. 15. I Bergen ca. kl. 19.30 – 20. Privatbiler til Bergen.

Mat: Første kvelden blir det servert middag på Gaupne Hotel, samt frokost og nistesmøring på hotellet morgenen etter. Resterende netter er på selvbetjente hytter med mat derfra. All mat på turen er dekket av kursavgiften, men vi anbefaler at du tar med eget ferskt brød da det kun er knekkebrød på hyttene

Vanskelighetsgrad: Krevende.

Krav til deltakere og utstyr: Turen er beregnet som krevende. Dagsetappene er relativt korte, men ruten går i tidvis utfordrende terreng. Den krever at deltakere har erfaring fra siste år med flerdagers skiturer i kupert og bratt høyfjellsterreng med sekk. Alle må ha fjellski med stålkanter og skifeller. Se for øvrigTurlagets utstyrsliste for vinterfjellet. Deltakere må være i normalt god form og kunne beherske nedkjøringer og oppoverbakker på varierende føre. Husk solbriller og solkrem. Ta gjerne kontakt med turlederne på forhånd om du er i tvil om turen passer for deg. I forkant av turen vil alle deltakere bli kontaktet av turlederne for spørsmål og informasjon.

Sikkerhetsutstyr: Alle må ha med 3 sesong sovepose, liggeunderlag, vindsekk, spade, søkestang og Sender/Mottager. Gi beskjed under påmelding hvis du mangler dette og må låne utstyr av Turlaget.

Endringer i turopplegg: Tur- og ruteopplegget vil bli vurdert i forhold til aktuelle vær- og føreforhold, og det kan bli endringer utfra dette.

Transport i privatbiler: Turledere organiser felleskjøring fra og til Bergen. Gi beskjed om du disponerer bil når du melder deg på. Kjørekostnader avtales internt i hver bil, men vi anbefaler vi å beregne 2.5 kr/km + bom/ferge. Dette deles på alle i bilen.

Pris: Kr 4400,- for medlemmer, kr 5100,- for ikke-medlemmer. Meld deg inn her . Prisen inkluderer turledelse, sikkerhetsutstyr, middag, frokost og matpakke på Gaupnetunet hotell, overnatting og måltider på Sprongdalshytta, Arentzbu og Fast og Fivla. Innleid transport fra Gaupne til Fåberg. Hver enkelt deltaker må selv betale for samkjøring/transport tur-retur Bergen-Gaupne-Bergen en kostnad på cirka kr 520 tur-retur Bergen. 

Generelle vilkår: Les generelle vilkår her, de godtas og gjelder ved påmelding.

Viktig informasjon til deltakere på vinterturer

Kart: Norge-serien "Turkart Jostedalsbreen" 1:50 000 og Turkart Sogndal" . Kartet og annet utstyr kan kjøpes Bergen og Hordaland Turlag sitt Tursenter i Marken (Tverrgaten4-6). Rabattert pris for medlemmer.

 

Påsketur i Breheimen

Breheimen, området mellom Jotunheimen og Jostedalsbreen, er et vilt og flott fjellområde med en rekke selvbetjeningshytter i grei avstand men uten kvistede løyper. Vi skal oppleve hele dette området fra ...

Kontaktinformasjon:

  • Bergen og Hordaland Turlag
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no

Turledere:

  • Carl Martin Hansen
  • Eirik Hansen