Sommeropplevelser i Jotunheimen, Besseggen og Bukkelægret

Fellestur

Fra dato
27. juli kl. 09:00
Til dato
31. juli kl. 20:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Turkatalog2022_Historisktur, Turkatalog2022_Hyttetilhytte, Memurubu, Bukkelægret, Svartdalen, Torfinnsbu, Gjendebu, Fondsbu, Jotunheimen, Besseggen, Ukestur, Fjelltur,
Arrangører
Bergen og Hordaland Turlag, Fellestur
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Turkode
224

Jotunheimen har alt! 

Spisse topper, runde topper, flotte turer i dype daler og nydelige turer på en av de mange breene. Årets tur til mektige Jotunheimen går til et av de mest populære områdene, nærmere bestemt til Besseggen og Bukkelægret. Vi skal innom Gjendebu som ble bygget i 1871 og er DNT sin eldste hytte. Deler av ruta vi skal gå er en del av Historisk vandrerute Joutunheimen. 

Oppmøtested: Ado Arena v/hovedinngang

Oppmøtetid: Kl. 09.00

Transport: Vi legger opp til samkjøring, tur/retur. Turleder koordinerer. Vi bruker ca. 4,5 timer å kjøre til Fondsbu.

Turbeskrivelse

Onsdag: Bergen - Fondsbu - båt til Torfinnsbu

Etter noen timer på veien er vi fremme på Fondsbu. Oppmøte senest kl. 15.00 Her tar vi på oss sekken og går ombord på M/B Bitihorn som tar oss videre til Torfinnsbu kl 15.30. Torfinnsbu er en veldig trivelig selvbetjent hytte og når vi kommer fram lager vi en god middag sammen. Er været bra frister det kanskje med et kveldsbad i Bygdin? 

Torsdag: Torfinnsbu - Gjendebu

Torsdag starter vi med en god frokost før vi skal begynne på dagens etappe til Gjendebu. Vi vil gå nordover med god stigning opp Torfinnsdalen og over Torfinnsdøla etter en snau time. Videre inn i Svartdalen er det forholdsvis flatt, og her går vi med noen av Jotunheimens majesteter, Store Knutsholstind (2341 moh) og Svartdalspiggan som selskap. Etter hvert blir det bratt ned mot Gjende og nedstigningen kan være krevende hvis det er vått eller glatt. Deretter går vi nordvestover og inn på ruten fra Fondsbu og Olavsbu og på helårsbro over de to løpene av Storåe før vi kommer fram til Gjendebu. Vi er nå i hjertet av Jotunheimen!

Gjendebu er en betjent hytte der vi får servert en deilig trerettres middag. Denne dagen går vi ca. 14 km og ca. 500 høydemeter. Vi bruker rundt 6 timer på denne turen. Gjendebu er DNT sin eldste hytte og feirer 150 år i 2021 og har sin helt spesielle historie. Dette vil helt sikkert bestyrer fortelle oss mer om.

Fredag: Gjendebu - Memurubu via Bukkelægret

Denne dagen vil vi oppleve flott natur og en spennende tur. Det er de bratte partiene på denne ruten til Memurubu som kalles Bukkelægret. Enkelte passasjer kan oppleves som luftige, men dette er en T-merket sti og på ingen måte utrygg. Vi vil gå oppover i det bratte terrenget, og det et er lagt ut kjetting til å holde seg i på det bratteste partiet. Langs ruten er det et rikt planteliv, det er registrert 700 ulike planter. Vi går drøye 10 km og gjør unna ca. 500 høydemeter denne dagen. Det hyggelige vertskapet på Memurubu lager maten stort sett av lokale råvarer og vi blir servert en deilig middag på kvelden. Turen er estimert til 5 timer.

Lørdag: Memurubu  - Gjendesheim via Besseggen - Memurubu

Besseggen er kjent fra «Bukkerittet» i Henrik Ibsens skuespill Per Gynt og denne dagen følger vi i reinsbukkens fotspor over Gjende-eggen (Besseggen). Dette er Norges mest kjente og populære fjellrute, og dere vil se at det er gode grunner for at den har blitt så populær, dette er en flott tur! Turen går i variert landskap langs fjellryggen høyt over irrgrønne Gjende. Vi begynner med en liten båttur til Gjendsheim og starter på ca. 1 000 moh. Vi starter med en bratt passasje, men når vi er kommet opp er det nesten flatt bortover på platået før vi kommer tll Veslfjell som er 1743 moh. Deretter starter vi på selve Besseggen. Den luftige delen av turen blir ned Besseggen, her vil det bli enkel klyving ned langs selve eggen. Det kan virke luftig, men det er godt med plass på begge sider. Turen er estimert til 7-8 timer og anses som middels tung.

Søndag: Memurubu - Fondsbu

Vi starter også denne dagen med en båttur, båten går kl. 08.05 fra Memurubu og er på Gjendebu kl. 08.30. Vi starter med å gå i skog før vi passerer stiskillet til Torfinnsbu og starter på turen opp Veslådalen. Det er lett høyfjellsterreng hele dagen uten de helt store høydeforskjellene. Nedstigningnen ned mot Bygdin er noe bratt før vi tar fatt på de siste kilometerne langs vatnet og ender opp hos Solbjørg på Fondsbu. Vi starter på ca 1000 moh og det høyeste punktet er 1 375 og det er ca. 18 km mellom Gjendebu og Fondsbu. Turen er estimert til 5-6 timer og anses som en forholdsvis lett tur. 

Overnatting: Vi blir innlosjert på 4-6 mannsrom både på den selvbetjente og de betjente hyttene denne turen. Husk å ta med lakenpose. 

Vilkår: Se generelle vilkår

Mat: Alt er dekket av turopplegget, 3-rettersmiddag, frukost og niste med påfyll termos er inkludert på Gjendebu og Memurubu. Unntaket er middag på vei hjem siste dag. Husk å ta med niste til den første dagen.

Utstyr: Se Turlagets utstyrsliste for sommerfjellet.

Pris: Kr 5450,- for medlemmer, 6195,- for ikke-medlemmer. Bli medlem? - Meld deg inn her. Prisen inkluderer DNT-godkjente turledere, sikkerhetsutstyr, 3 båtturer (Fondsbu-Torfinnsbu, Memurubu-Gjendesheim og Memurubu-Gjendebu) , 3 x overnatting på betjente hytter inkl 3-retters middag, frokost og matpakke, inkluderer også en overnatting og tre måltider (med noe ekstra som turlederne sørger for) på den selvbetjente hytta Torfinnsbu. Sikkerhetsutstyr koordineres av turleder. Reise med buss, eller bil kommer i tillegg og må ordnes av hver enkelt deltaker.

Kart: Jotunheimen øst og Jotunheimen Vest 1:50 000. Kart og annet turutstyr kan kjøpes i Tusenteret i Marken. Rabattert pris for medlemmer. 

Sommeropplevelser i Jotunheimen, Besseggen og Bukkelægret

Jotunheimen har alt!  Spisse topper, runde topper, flotte turer i dype daler og nydelige turer på en av de mange breene. Årets tur til mektige Jotunheimen går til et av de mest ...

Kontaktinformasjon:

  • Bergen og Hordaland Turlag
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no

Turledere:

  • Linn Eidsvik
  • Marit Skotvoll