Skåla og Slogen

Fellestur

Fra dato
15. juli kl. 08:50
Til dato
17. juli kl. 22:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Turkatalog2022_Topptur, Topptur, Helgetur,
Arrangører
Bergen og Hordaland Turlag, Fellestur
Turområde
Sunnmørsalpane
Turkode
225

Vi tar igjen turen til Nordfjord og Sunnmøre hvor Skåla (1843 moh) og Slogen (1564 moh) skal bestiges. Skålatårnet og Skålabu er kjent for å ligge på toppen av Norges lengste motbakke, og Slogen er Sunnmørsalpenes mest populære topp. Ikke uten grunn med en praktutsikt rett ned i Hjørundfjorden og mot resten av Sunnmørsalpene. Vi overnatter først i Skålabu og/eller i Skålatårnet og deretter i Patchellhytta som ligger ved foten av Slogen. 

Oppmøtestad: Nygårdstangen, stor parkering ved Amalie SKram VGS

Oppmøtetid: Fredag 15.juli kl. 08.50. Avreise kl 09.00 i privatbilar. Ankomst Loen ca kl. 15.

Turskildring:

Fredag: Vi kjører til Loen i privatbilar. Egnet sted for lunsjpause blir avtalt før bilturen. Vel framme i Loen parkerer vi ved Tjugen som er startpunktet for turen til Skåla. Vi går opp de flotte steintrappene, hvor vi forhåpentligvis får nyte en fin solnedgang. Vi overnatter i Skålabu og/eller i Skålatårnet.

Skålatårnet ble i 2014 kåret til den mest orginale hytten i Norge. Den er murt i stein og ble oppført i 1891 av doktor Hans Henrik Gerhard Kloumann. Det blir sagt at tårnet var ment for å lege folk med tuberkulose, men alle skriftlige kilder forteller at det ble bygd med tanke på fjellvandrere og turisme. Det er "bare" 3 senger i tårnet, men til gjengjeld er det plass til 7 i hver seng. En ny hytte, Skålabu, stod ferdig i 2016 og gir flere overnattingsplasser på Skåla. Stigningen fra Tjugen til Skåla er sagt å være Norges lengste sammenhengende motbakke.

Lørdag: Etter frokosten, smører vi niste og går ned igjen til Tjugen. Vi kjører deretter til Øye og går opp ca 800 høydemeter til Patchellhytta øverst i Habbostaddalen.  Denne hytten ligger ved foten av Slogen. Den første Patchellhytta var ei steinbu som ble satt opp av Charles Watson Patchell. Han ferierte på Øye i en årrekke og besteg de fleste tindene i området. I 1964 ble den nye Patchellhytta bygd, restaurert i 1996 og fikk det nyeste tilbygget i 2011. Den gamle steinbua er også fullrestaurert med 5 køyer.
Vi lager middag fra proviantlageret på hytta og nyter utsikten til Slogen som skal bestiges dagen etter.

PS! Hvis noen kjenner at de trenger å ta det litt med ro, så er det mulig å vente på hytten mens resten av turfølget går opp til Slogen. Vi passerer nemlig hytten på vei ned igjen fra toppen. 

Søndag: Tidlig søndag morgen tar vi fatt på de resterende 760 høydemetrene opp til toppen av Slogen. Dette er en lufttig topp med noe klyving mot slutten, og det siste partiet kan være utfordrende, spesielt med vått fjell. Vi trenger derimot ikke sikringsutstyr for å komme til topps. Utsikten blir flottere og flottere jo høyere vi kommer og fra toppen har vi et fantastisk skue til tindene rundt og de irrgrønne dalene dypt nede ved Hjørundfjorden.

Det er, som nevnt, mulig å vente på hytten mens resten av turfølget går opp til Slogen og ned igjen til hytten. 

Vi går ned igjen de 1500 høydemetrene til bilene. Etter et bad i fjorden setter vi kursen mot Bergen. Antatt ankomsttid Bergen er beregnet til kl. 22:00.

Krav til deltaker: Dette er en tøff tur med 3400 meter opp og 3400 meter ned, i løpet av 3 dager. I tillegg er det mye bratt terreng. Det sier seg derfor selv at man må ha friske knær og meget god grunnform for å ha glede av denne turen. Oppstigningen til Slogen kan også oppleves som luftig. 

Vilkår: Se generelle vilkår

Mat: Deltakarane må ta med niste til fredag. Middagene og niste lørdag og søndag tar vi fra proviantlagerene på hyttene. Brød må medbringes av de som ønsker dette.

Utstyr: Se Turlagets utstyrsliste for sommerfjellet.

Pris: Kr 2365,- for medlemmer, kr 3110,- for ikke-medlemmer. Meld deg inn her dersom du ikke allerede er medlem. Prisen inkluderer godkjente DNT-turledere, overnattinger og mat på hyttene. Sikkerhetsutstyr blir koordinert av turleder. Reise kommer i tillegg. Ved påmelding, skriv i kommentarfelt om du disponerer bil. Transport med privatbiler ordnes opp internt. Beregn ca Kr. 750,- kr. til transport tur-retur Bergen. Dette betales til sjåføren. I tillegg kommer fergebilett mellom Oppedal og Lavik. 

Kart: Kart og annet turutstyr kan kjøpes i turinformasjonen i Marken. Rabattert pris for medlemmer. 

Spørsmål? Har du spørsmål om turen kan du kontakte Bergen og Hordaland Turlag på telefon 55335810 eller e-post: bht@dnt.no


 

 

 

Kontaktinformasjon:

  • Bergen og Hordaland Turlag
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no

Turledere:

  • Ståle Furnes
  • Hoa Hua