På tvers over Folgefonna: Brevandring fra Fonnabu til Holmaskjer

Fellestur

Fra dato
20. juli kl. 08:00
Til dato
21. juli
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Fjelltur, Helgetur, Brevandring, Bretur, Breføring, Bretur, Folgefonna, Fonnabu, Historiskevandrerruter, Holmaskjer
Arrangører
Bergen og Hordaland Turlag, Fellestur
Turområde
Folgefonna (se kart)

Å kunne gå fra fjorden gjennom frodige lier og deretter over en isbre er en spesiell opplevelse som har fascinert tilreisende til Vestlandet i lange tider. Bli med å gå fra fjæresteinene til toppen av Folgefonna og ned igjen på en helg. Vi får breføring over Folgefonna til Holmaskjer. Vær forberedt på at vi kan oppleve sommer, høst, vinter, på vår tur gjennom landskapsvernområde og nasjonalparken.

På denne turen går vi Turistvegen over Folgefonna, som har sin historie tilbake til midten av 1800-talet da turister særlig fra Tyskland og England valfartet til Hardanger for å oppleve fjell, fjord og isbreer. Den gangen ble det bygget ridestier som fraktet turistene opp til Folgefonna på begge sider - både fra Odda og Sunndal. Vi følger den historisk ruten og vi vil oppleve den samme mektige naturen som fortidens eventyrlystne turister. Folgefonna er Norges tredje største isbre og denne turen tar deg rett over Sørfonna.  Her er breen på det tykkeste 400 meter, og høyeste punkt ligger 1662 meter over havet. 

Oppmøtested: Bergen bussterminal Perrong P
Oppmøtetidspunkt: kl 08:45 med avreise kl 09:00

Transport: Vi kjører privatbiler fra Bergen til Sunndal og tilbake. Kostnader til bensin, ferje og bompenger fordeles mellom deltakere i hver bil. Søndag er det rutebuss fra Odda tilbake til Sunndal der bilene er parkert. Husk kontanter til bussen! Vi forventer å være tilbake i Bergen ca kl. 22.00. Reisen fra Bergen til Sunndal tar ca 2,5 timer. 

Turbeskrivelse:

Lørdag: Fra parkeringsplassen i Sunndal går vi først ca 1,5 km på Isvegen, en grusvei som opprinnelig ble anlagt i forbindelse med at man hentet is fra Bondhusbreen på 1860-tallet. Derfra tar vi av på Keiserstien som slynger seg oppover den frodige dalen. Etter ca 3 timer kommer vi til Gardshammerstølen som ligger 740 meter over havet. Her tar vi en lengre pause og nyter utsikten nedover Bondhusdalen og Bondhusvatnet.  Videre går vi oppover mot den ubetjente hytte Breidablik som gjenoppbygges den sommeren.  Der tar vi siste pausen før vi har en time igjen til Fonnabu.

Fonnabu Bresenter er selvbetjent turistforeningshytte med flere bygninger som ligger vakkert til ved brekanten 1450 meter over havet. Når vi kommer frem til hytta lager vi middag av det som finnes på hyttens lager. Er vi heldige får vi også oppleve en fantastisk solnedgang.

Totalt beregnet gangtid er 5 timer, pluss pauser.  Turen er på ca 11 km og har 1450 meter med stigning.

Søndag: Vi spiser tidlig frokost, pakker sekkene og rydder hytta før vi er klare til å gå kl. 9. En lokalkjent brefører vil gi oss orientering om hvordan vi går på bre og dele ut nødvendig utstyr. Over breen går vi i taulag og turen er ca på 5 km og tar ca 3 timer. Vi tar pause ved hytta Holmaskjer før vi går nedover først på snøfonner og senere på sti i fruktbare Støladalen. Videre går vi bratt på god sti nedover mot Tokheim og til busstoppet.

Totalt er turen denne dagen på 13 km og med 1550 høydemeter ned.

Hjemreise: Vi planlegger å rekke buss fra Odda kl 16.55 tilbake til Sunndal og kjører private biler fra Sunndal til Bergen. Forventer å være tilbake i Bergen til 22.00.

Vilkår: Se generelle vilkår

Distanse/topografi: Turen er totalt på cirka 25 kilometer. Totalt 13 timer gangtid fordelt på 2 dager. Fra vei til sti til snø. Turen starter og slutter nede ved havnivå. Totalt: 1600 høydemeter/ stigning. 

Mat: Du må ha med niste og drikke til lørdag og noe lett tilgjengelig mat som nøtter, kjeks sjokolade og lignende til turen begge dager. Felles middag lørdag og frokost og matpakke søndag lager vi sammen av mat fra hyttens proviantlager. Mat på hytten er inkludert i deltakeravgiften. Hytten har et utvalg av langtidsholdbar mat, men brød, ferskvarer og eventuelle annen mat og drikke må medbringes etter eget ønske.

Utstyr: Se Turlagets utstyrsliste for sommerfjellet Husk gode solbriller og hansker! Annet utstyr til å gå på breen blir delt ut av brefører.

Pris: Kr ,- for medlemmer, kr ,- for ikke-medlemmer. Meld deg inn her dersom du ikke er medlem . Prisen inkluderer turledelse, breføring, overnatting og mat på Fonnabu og busstransport fra Bergen til Sunndal. Turdeltagere må ta med niste til lørdag. Kollektiv transport (buss fra Odda til Bergen ca kr 145,- takst pr 12. mai) betales av hver enkelt deltaker. 

Kart: Folgefonna 1: 50 000. Kartet og annet turutstyr kan kjøpes i Tursenteret i Marken . Rabattert pris for medlemmer. 

På tvers over Folgefonna: Brevandring fra Fonnabu til Holmaskjer

Å kunne gå fra fjorden gjennom frodige lier og deretter over en isbre er en spesiell opplevelse som har fascinert tilreisende til Vestlandet i lange tider. Bli med å gå fra fjæresteinene til ...

Kontaktinformasjon:

  • Bergen og Hordaland Turlag
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no

Turleder:

  • Ståle Furnes