Videregående brekurs (Jostedalen)

Kurs

Fra dato
23. juni kl. 08:00
Til dato
26. juni
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Brekurs, Turkatalog2022_Bretur,
Arrangører
DNT fjellsport Bergen, Bergen og Hordaland Turlag , DNT fjellsport
Turområde
Breheimen med Jostedalsbreen, Vestlandet (se kart)
Turkode
424
Dette arrangementet er over!

Våre grunnkurs i brevandring på Folgefonna er en stor suksess. Nå følger vi opp med kurs som passer for deg som allerede har kunnskap om brevandring og/eller klatring og ønsker å lære enda mer om vandring og klatring i blåis og på snødekket bre. I løpet av en innholdsrik langhelg frisker vi opp basiskunnskapen og jobber videre med mer avanserte temaer innen breredning og brevandring.

Smittevern

Vi følger råd angående gjennomføring av kurs, og har en egen smitteverninstruks i DNT

Påmeldingsfrist! Ta kontakt om fristen har gått ut og du ønsker å delta. 

Kursinnhold: Kurset skal gjøre deltakerne trygge på de ferdighetene som kreves for å lede et taulag trygt i blåis og på snødekt bre - både med vandremetoden og klatremetoden. På kurset får deltakerne øve på mer avanserte metoder og teknikker som ikke inngår i et grunnkurs bre.

Krav til deltakere: For å delta på dette kurset må ha tatt grunnkurs bre eller ha tilsvarende kompetanse fra intensivkurs bre, opplæring fra folkehøyskoler kombinert med egen trening.

Torsdag: Avreise fra Bergen tidlig om ettermiddagen. Presentasjonsrunde. Mål for kurset. Forventninger. Gjennomgang av kursopplegget. Utstyrsgjennomgang. Repetisjon av knuter. Inndeling i taulag. Planlegging av neste dag.

Fredag - Blåis: Grunnleggende metoder. Gangteknikker. Sikringsmidler. Klargjøring av taulag. Kameratsjekk. Veivalg i blåis. Lese breen. Vandring i vanskelig blåis med vandremetoden. Taulagsrutiner. Effektiv forflytning. Redning i blåis med hjelpetaljemetoden. Alpine farer. Turplanlegging.

Lørdag - Turdag: Ta seg opp et av brefallene i Jostedalen. Vandring i vanskelig is – overgang mellom is og snø. Vandring på snødekt bre med vandremetoden. Orientering. Førstehjelp. Redning (teori/demo).

Søndag - Avanserte teknikker: Brelære. Redning på snø med improviserte taljesystemer. Klatremetoden. Krefter og belastning av utstyr. Standplasser. Flere knuter. Rappellankere. Mulighet for personlig tilbakemelding fra instruktør. Retur til Bergen

Litteratur: Kurset baserer seg på metoder og teknikker i "Breboka". Derom du ikke har denne kan du få kjøpt den hos Bergen og Hordaland Turlag i Markens Tverrgate 4-6.

Avreise: Kursleder vil kontakte alle kursdeltakere via e-post eller telefon senest en uke før kursstart og avtale transport og andre praktiske spørsmål omkring kurset.

Overnatting: I hytter på Jostedalen camping. 

Mat: Alle har med egen mat til kurset. 

Utstyr: Alle tar med egen antibac. Gode fjellsko med stiv såle. Solide vann- og vindtette klær. Lue, vindvotter, hansker (gjerne rimelige hagehansker). Ullundertøy. Sovepose (til overnattingstur). Liggeunderlag. Solbriller/ solkrem. Vindsekk. Ryggsekk (40 liter +). Termos. Kompass. Se forøvrig Turlagets pakkliste.

Breutstyr per deltaker: (eventuell leie inkludert i kursprisen)

 • Isøks
 • Stegjern
 • Hjelm
 • Kroppsele eller kombinasjonssele (sitte + brystsele)
 • Innbindingstau
 • Isskrue
 • Snøanker
 • 2 karabinere
 • 2 skrukarabinere
 • 2 klemkluteslynger (ca 40 cm lang, 5-6 mm strømpetau)
 • 1 lang standplasslynge (ca 120 cm)

Pris: Se kolonnen til høyre (inkluderer eventuell leie av breutstyr, overnatting i campinghytte og NF godkjente breinstruktører. Reisen må deltakerne dekke selv. 

Kart: Turkart Jostedalsbreen (Norge-serien 1:50 000) Kart kan kjøpes hos Bergen og Hordaland Turlag i Markens Tverrgate 4-6.

Aldersgrense: 16 år (Deltakere under 18 år må ha skriftlig samtykke fra foresatte).

Alle instruktørene vi benytter på våre brekurs er utdannet i henhold til Norsk Fjellsportforums utdanningsstandarder.

Vel møtt til lærerikt kurs!

Spørsmål? Ta kontakt med Bergen og Hordaland Turlag på epost: bht@dnt.no eller tlf. 55 33 58 10

Er du aktiv i Bergen og Hordaland Turlag kan du søke om kurstøtte til kurset. Les mer her: https://www.bergenoghordalandturlag.no/kursstotte/

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur.
Bli medlem i DNT!

Les generelle vilkår

Videregående brekurs (Jostedalen)

Våre grunnkurs i brevandring på Folgefonna er en stor suksess. Nå følger vi opp med kurs som passer for deg som allerede har kunnskap om brevandring og/eller klatring og ønsker ...

Kontaktinformasjon:

 • DNT fjellsport Bergen
 • Tlf. 55335810
 • E-post: bht@dnt.no