I Lars Monsen og Staysman sine fotspor i Stølsheimen

Fellestur

Fra dato
6. august kl. 07:30
Til dato
7. august kl. 17:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer for
Alle
Turtyper
Fellestur, Fottur, Stølsheimen
Arrangører
Nordhordland Turlag, Bergen og Hordaland Turlag , Fellestur
Dette arrangementet er over!

Bli med når Nordhordland Turlag arrangerer denne unike turen i Stølsheimen!

MERK: Om turen får venteliste, meld deg gjerne på og vis din interesse. (Du betaler ikke noe ved registrering). Da vil Turlaget se på mulighetene for nye turer. 

Nesten utilgjengeleg ligg fjorden der utan vegsamband med berre eit smalt sund før han vidar seg ut innover mot Finnabotn. Her stuper fjella rett i fjorden. Finnafjorden er den minste av fjordarmane, men kanskje også den mest spesielle.

Der ligg dei veglause gardane Finden og Finnabotnen. I år 2002 var Finden med i tv-programmet «Der som ingen skulle tru at nokon kunne bu». I 2020 var det Lars Monsen og Staysman som gikk tur fra Fonnabotnen og inn i Stølsheimen. Se episoden her

Turen til Lars Monsen og Staysman startet innerst i Finnafjorden i Vik kommune. Etter 1000 høydemeters stigning kom de opp til Fagerdalsvatni. Deretter til Dunevollen og Vøvringen. Turlagsturen går til Solrenningshytten hvor vi overnatter. Det beregnes ca 10 timer på turen. Dagen etter går vi til Stølsdammen enten lagns vannene eller over fjellet til Åsabotnen. 

Dette er en unik tur som er vanskelig å utføre i egenregi pga transportutfordringer. Vi bruker innleid båtskyss frem til Finnabotnen og tilsvarende buss fra Stølsdammen og tilbake til startstedet for turen. 

Lørdag morgen møtes vi ved Romarheim gamle skole/grendahus for fellestransport til Sognefjorden. Fremmøte lørdag senest kl. 07.10 for videre fellestransport. 

Deltakeravgiften inkluderer båt og busstransport til og fra fremmøtested på Romarheim. Videre er inkludert overnatting på Solrenningshytten inkl. middag lørdag kveld og frokost/niste søndag. Ta gjerne med egen brødmat og snacks. Turen blir relativt kostbar pga transportutgiftene. 

Turavgifta er kr 2.400,- for medlemmar og kr 2.900,- for ikkje-medlemar. Meld deg inn her om du ønskjer medlemskap. Turavgifta dekkjer fellestransport, overnatting, uttak av proviant på hytta og turleiing. Du må ta med niste til lørdag. Husk at du trenger mye energi på en lang og tung etappe. 

Generelle vilkår for å delta på tur – må lesast av alle deltakaraneLes generelle vilkår // Bergen og Hordaland Turlag sine generelle vilkår for å delta på tur

Kart: Kart og turutstyr kan kjøpast i turinformasjonen i Marken. Rabatterte priser for medlemmer. Det er kartet "Stølsheimen" som er dekkende for turområdet. 

Om DNT sin standard for gradering av turar.

Om Finnabotnen

Finnabotnen, inst i Finnafjorden på sørsida av Sognefjorden, er ei fråflytta og veglaus grend. Finnabotnen er eit ynda mål for båtturistar og andre som søkjer ein mektig natur.

Namnet har truleg samanheng med det gamalnorske ordet firn som tyder finne eller villmark. Når ein kjenner naturen innover mot Finnabotnen, må ein vedgå at denne tolkinga er rimeleg. For det er vill natur i Finnafjorden, ein trong fjordarm med høge fjell som stuper rett ned i fjorden. Ikkje rart at mange søkjer dit om sommaren.

I Finnabotnen var det to gardsbruk og to husmannsplassar. Folketeljinga i 1900 syner at det då budde 17 personar i Finnabotnen. Men på slutten av 1960-åra flytta dei siste frå garden. 

Dei klarte seg nok bra folka som budde i Finnabotnen. Dei hadde dyr og dreiv jakt og fiske, for Finnafjorden har gode fiskeplassar. Men det var strevsamt, og det var bratt og langt av leid der dei slo, særleg då for husmennene. Dei selde smør, ost, kjøt og skinn. Og ved, oftast ei jektelast for året.
Men Finnabotnen ligg avsides til, og om vintrane la det seg ofte meinis som gjorde det vanskeleg å koma seg fram. Om hausten vart sommarprodukta omsette, og det vart kjøpt inn det som skulle til for heile vinteren.

 

 

Kontaktinformasjon: