Fra fjord til fjord i Stølsheimen

Denne turen tar deg gjennom de vestligste delene av Stølsheimen fra Mo i Osterfjorden til Ortnevik ved Sognefjorden. Opplev dette flotte og varierte området som veksler mellom vakkert og spennende høyfjellsterreng, og stier som svinger seg ned og opp gjennom bjørkelier. Dette er en tur rik på kontraster i fauna, landskap og kultur, og opplevelser det absolutt er verd å få med seg.

TurruteDenne turen tar deg gjennom de vestligste delene av Stølsheimen fra Mo i Osterfjorden til Ortnevik ved Sognefjorden. Turen går fra Mo til Ortnevik, og er en 4- dagers tur med overnatting på Bergen og Hordaland Turlag sine DNT-hytter, Skvalabu, Vardadalsbu og Norddalshytten. Turen er totalt 44 km. Turen er krevende og en må ha gått i høyfjellet med sekk mellom 7- 12 kg i flere dager.

Turbeskrivelse

Dag 1: Mo-Skavlabu
Dag 2: Skavlabu-Vardadalsbu
Dag 3: Vardadalsbu-Norddalshytten
Dag 4: Norddalshytten- Ortnevik

Dag 1: Mo–Skavlabu (7 km, 5 timer)

Start innerst i Modalen. På god T-merket sti bratt opp i skogen, forbi Nedstadvatnet, hvor man belønnes av en stadig bedre utsikt i klyvene opp mot Storfjellet. Over tregrensen tar høyfjellet over i en verden av stein, gress og mose. Etterhvert flater landskapet seg ut, og rødmalte Skavlabu lokker på et platå omgitt av svaberg og flere småvann. Hytta ligger høyt over Modalsfjellene, 960 moh., som speiler været og himmelen over. Fra platået er det flott rundskue over de mektige Modalsfjellene og like øst til Lønahorgi. Første dag av turen har vi det meste stigning med ca 1200 meter, men vi belønnes med flott utsikt undervegs på turen og når vi er fremme på Skvalabu.

Skavlabu ligger i karrig høyfjellsterreng, med mange flotte og usjenerte kulper man kan bade i  nærmeste omkrets.

Dag 2: Skavlabu–Vardadalsbu (12 km, 5 timer)

Neste dag går turen videre nordover i et slakere og mer lettgått terreng. Etter Skavlavatnet går en videre mot anleggsveien mellom Svartavatnet og Skjerjavatnet, to store innsjøer som er regulert for kraftproduksjon. Landskapet er preget av knauser og små og store vann. Steinuren er lettgått, ca to kilometer før hytta når en rutens høyeste punkt på 1030 moh. Vardadalsbu ligger på 890 moh., ved foten av Eldhusfjell som er et av Stølsheimens beste utsiktspunkt. Hytten er knutepunkt for rutene vest i Stølsheimen og et godt turmål for korte og lengre helgeturer.

Dag 3: Vardadalsbu–Norddalshytten (9km, 5 timer)

Neste dag videre gjennom flere små og store dalsøkk i en snau mil, gjennom barsk og spennende høyfjellsnatur. Flere steder ser en ned mot de bratte dalssidene over Norddalen. Langs ruten er det mange vann og elver og man går mye på stein. Innimellom dukker det opp oaser med gress, mose og fjellblomster. Vi befinner oss her i den barskeste delen av Stølsheimen. Her i høyden kan snøen ligge lenge utover året. Norddalshytten ligger i høyfjellsterreng, og har et fint utsyn over de ville omgivelsene i Stølsheimen.

Dag 4: Norddalshytten via Brydalseter–Ortnevik (15km, 6- 7timer)

Sjarmøretappen på denne turen går fra Norddalshytten til Ortnevik via Brydalseter. Ortnevik er en moderne, frodig og velstelt Vestlandsbygd på sørsiden av Sognefjorden. Fra Norddalshytten krysser man elver på sommerbroer og følger vassdrag og kulturminner underveis. Dyregraven ved elva Strupen er verdt et tankestopp. Ved Brydalsfjellet har man et praktfullt utsikt mot Sognefjorden. Herfra går det nedover fjellsiden til man når den gamle stølen Brydalseter. Fra Brydalseter bikker man videre ned i dalen til lukten av skog og sjø og lyden av fuglesang.

Praktisk informasjon:

Oppmøtested: Bergen Jernbanestasjon ved billettautomatene
Oppmøtetidspunkt: 08:00
Avreise: Avreise med tog kl. 08:29 (med forbehold om endring) til Dale. Vi skal ta buss videre fra Dale Stasjon kl. 09.27 med ankomst Mo kl. 10.30. Billetter til tog og buss er ikke inkludert i prisen og må ordnes av hver enkelt deltaker.

Mat: All mat er inkludert, foruten matpakke dag 1. De som ønsker det må ta med seg brød, da det ikke finnes på proviantlager på de selvbetjente hyttene, ellers er det et godt utvalg av mat i proviantlageret som supper, pasta, hermetikk, knekkebrød, kaffe, te, smør og pålegg. Ta med  rikelig med snacks, nøtter og tursjokolade for å ha på turen.

Hjemreise: Vi ankommer til Ortnevik den 19. juli.  Fra Ortnevik tar vi båt kl. 16:30 (med forbehold om endring) til Nordeide kl. 17:00. Avreise Nordeide med båt kl. 17:45. Ankomst Bergen kl. 20:40.

UtstyrSe utstyrsliste for sommerfjellet. Vandrestaver kan også være en fordel å ta med for å avlaste knær og gi støtte når man går i flere dager.

Turlederne vil ta kontakt med dere både på mail og telefon i forkant av turen. Dere vil da få mer utfyllende informasjon og muligheten til å spørre om ting du lurer på. 

Generelle vilkår for å delta på tur – må leses av alle deltakareneLes generelle vilkår // Bergen og Hordaland Turlag sine generelle vilkår for å delta på tur

Om DNT sin gradering av turer.

Pris: 2495,- for medlemmer, kr 3240,- for ikke-medlemmer. Meld deg inn her om du ønsker medlemskap. Prisen inkluderer turledelse, sikkerhetsutstyr, 3 overnattinger og mat på hyttene. Utgifter til transport dekkes av hver enkelt deltaker.

Kart: Modalen 1: 50 000 (Norge-serien) Kart og turutstyr kan kjøpes i tursenteret i Marken. Rabatterte priser for medlemmer. 

Spørsmål? Hvis du du spørsmål vennligst kontakt Bergen og Hordaland Turlag på e-post bht@dnt.no eller telefon 55335810.

 

Kontaktinformasjon:

  • Bergen og Hordaland Turlag
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no

Turledere:

  • Åse Øvrestrand
  • Thomas Ellingsen