Geologitur Finse-Hallingskeid

Fellestur

Fra dato
21. august 2014
Til dato
24. august 2014
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, , Helgetur, Hyttetur, Tema
Arrangør
Bergen og Hordaland Turlag
Turområde
Skarvheimen, Skarvheimen
Turkode
228
Dette arrangementet er over!

En geologitur fra Jøkul til fjordbunn - Et Samarbeidsprosjekt mellom Den Norske Turistforening og Norsk Geologisk Forening

Oppmøtested: Finsehytta, Finse

Torsdag 21. august
Samling på Finse. Deltakerne kommer i løpet av formiddagen med tog fra Oslo eller Bergen.
(Det kan være raskere å fly til Bergen enn Oslo, da det er kortere transport der mellom fly og tog, og da toget kun bruker litt over 2 timer til Finse).
Vi presenterer turens program, den lokale geologi og snakker om skyvedekker samt etableringen av Hardangervidda. Tur til Jomfrunuten der vi kan se bølgerifler fra et tidligere havnivå. Vi vil óg få anledning til å studere Hallingskarvets karakteristiske topografi.
Overnatting på Finsehytta.

Fredag 22. august
Kvartærgeologi og glasiologi.
Vi skal nå studere isens modellering av det norske landskapet, dels i eksisterende morfologi og dels i pågående prosesser.
Vi går inn til Blåisen, studerer ulike generasjoner av morener, bredesjøer, subglasial drenering og isens bevegelsesmønster. Det blir anledning til å gå i taulag inn på breen og oppleve dens beskaffenhet og bevegelser på nært hold.

Tog til Hallingskeid kl 16.00
Middag, foredrag og overnatting på Hallingskeid
På Hallingskeid ligger de innerste fjordgrenene av Harngerfjorden og Sognefjorden på det tetteste, innen en dagsturs distanse. I vest ligger Vossaskavlen som må forseres mot Voss, og i øst går dalføret over Finse mot Hallingdalen. Hallingskeid har derfor gjennom århundrer vært aktivt møtested for ferdsel mellom nord og syd, øst og vest. Dette ble forsterket ved byggingen av Bergensbanen da det ble etablert en liten by her med nødvendige servicetilbud. Vi skal følge sprene etter jernbaneingeniører, berggeologer og dyktige brobyggere og se hvordan de utnyttet geologien i et lite fremkommelig landskap.

Lørdag 23. august
Tur inn i Buerdalen (retning Hardanger og Osa). Vi skal her se Buadalsbrotet og den "fossile steinrøysen" der, samt forsteinet grus på grunnfjellet. Diskordansen som markerer bergartsskiftet ligger tett opp til stien. Utsikten fra toppene i området gir øyekontakt med Jøkulen, Folgefonn, Onen, Vassfjøra, Vossaskavlen og noen steder Hurungane og Gaustatoppen (fra Skomanosi). Dette rammer inn en lekegrind som favner de fleste geologiske prosesser.
Middag og overnatting på Hallingskeid

Søndag 24. august
Tog til Myrdal kl 12 Vi går ned Flåmsdalen (ca 20 km). Her studerer vi stupbratte dallandskap, isbreer og elveerosjon, fjorddannelse, Kambrosiluriske bergarter, Lærdal-Gjendeforkastningen og strekningen av jordskorpen etter kaledonidene.

Hjemreise søndag ettermiddag fra Flåm, enten med Flåmsbanen opp til Bergensbanen, med hurtigbåt ut Sognefjorden til Bergen eller videre nordover, eller med ekspressbuss nordover mot Sognefjell og Trondheim.

Pris: 2900 kr for medlem og 3500 kr for ikke-medlem. Prisen inkluderer turledelse, overnatting og mat. reise kommer i tillegg.

Vilkår: Se generelle vilkår

Har du spørsmål om turen kan du kontakte Bergen og Hordaland Turlag på telefon 55335810 eller e-post: post@bergen-turlag.no
Kart over området og annet turutstyr kan kjøpes i turinformasjonen i Marken. Rabattert pris for medlemmer.

 

Kontaktinformasjon:

  • Bergen og Hordaland Turlag
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no