125-års jubileum

Menn på tur til Rundemanen i Bergen, mellom 1905 og 1915.
Menn på tur til Rundemanen i Bergen, mellom 1905 og 1915. Foto: Lauritz Bekker Larsen

17. april 1890 ble

Turistforeningen for Bergens By og Stift

etablert. I løpet av 125 år har Turlaget utviklet seg fra å være en eksklusiv herreklubb til å bli vestlandets største friluftslivsorganisasjon. 

– Vi har nå nærmere 26.000 medlemmer, 25 hytteanlegg og en dugnadsinnsats som tilsvarer nærmere 39 årsverk. Dette er vi stolte av! sier en begeistret daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven.

Hun er midt i forberedelsene til det som skal bli en storslått jubileumsfeiring til helgen.

Feiringen starter på fredag, selve bursdagen til Turlaget, med en tur til Ulriken og salutt på toppen. Styreleder Tore Johan Smidt skal holde tale for de fremmøtte.

Feiring i sentrum

– Videre skal vi markere oss på Torgalmenningen, midt i byens hjerte, på lørdag med stand, klatrevegg, konkurranse og overraskelse til de som kommer innom, sier Ødven.

Barnas Turlag arrangerer bursdagsfest for både små og store i Nordnesparken mellom klokken 12 og 15 på lørdag. Alle er velkommen. 

På kvelden holdes selve jubileumsfesten i ærverdige Håkonshallen. Både frivillige, tillitsvalgte og ansatte fra nært og fjernt kommer for å feire vår 125-årsdag.

Et turlag i vekst

I 1897 fikk Turistforeningen sin første «hytte», Skålatårnet, bygget i 1891, som gave fra oppsitterne i Loen. Interessen for urørt natur og norske fjell vokste utover på 1920-tallet. Det ble da etablert en rekke overnattingskvarter på Hardangervidda, i Nordhordland, i Kvam og Os. Økningen i antall hytter har økt mye de siste årene. I dag har Bergen og Hordaland Turlag hele 25 hytter, og det planlegges også ny kysthytte på Bømlo.

– Turlaget er i stadig vekst, og har en svært positiv utvikling. Vi får økt antall besøkende på våre hytter. Nye grupper og lokallag blir etablert rundt i fylket vårt, og vi får flere med oss på tur for hvert år som går, forteller Ødven.

I fjor hadde vi nesten 99.000 turglade mennesker med oss på tur. Men vi gir oss ikke der. Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag
I dag arrangerer Turlaget turer både på sommer- og vintertid. Her på Kiellandbu.
I dag arrangerer Turlaget turer både på sommer- og vintertid. Her på Kiellandbu. Foto: André Marton Pedersen

Bergen og Hordaland Turlag står for over 1000 turer, kurs og ulike arrangementer året gjennom. Man trenger ikke være medlem for å bli med på tur, og de fleste av turene er gratis å bli med på. Turlaget har pr. i dag 14 lokallag som alle lanserer egne turprogram og aktiviteter.

Hadde det ikke vært for våre fantastiske frivillige ville vi ikke vært en brøkdel av hva vi er i dag. De gjør en enorm innsats. Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag

Folkevandring over Vidden

Selv om det kan bli en sen kveld på lørdag med fest i Håkonshallen er det tidlig opp på søndag. Klokken 11 er det jubileumstur over Vidden. Oppmøtested er på Fløyen, øverste stasjon. 

– Vi håper at så mange som mulig blir med oss på denne flotte turen, avslutter Ødven, før hun haster videre videre. 

Fortsatt gjenstår en del forberedelser, men til helgen smeller det! 

Program for helgen

Fredag 17. april:  Tur til Ulriken fra Montana kl 17. To turgrupper: Rolig tempo og middels tempo.

Salutt og tale på Ulriken kl. 19.00.

Lørdag 18. april:  Bursdagfeiring i Nordnesparken med Barnas Turlag, 12-15.

                                Stand på Torgallmenningen, 12-15.

Jubileumsfest i Håkonshallen kl. 18.30.

Søndag 19. april: Jubileumstur over Vidden. Oppmøte Fløibanens øverste stasjon kl. 11.

Annonse