Turlagets første kajakknaust er innviet

De som sørget for at Tirivoll-naustet i Raknesvågen nå er restaurert og tilrettelagt for padling: Fra venstre: Svein Idar Dale, naustsjef, Bjørn Mjelstad, sjefsnekker, Egil Hjelmbrekke, medhjelper, Lars Vevle, løpergutt, Jostein Hagebø, sjefsnekker 2, og Jørgen Varden, styreleder i Osterøy Turlag.
De som sørget for at Tirivoll-naustet i Raknesvågen nå er restaurert og tilrettelagt for padling: Fra venstre: Svein Idar Dale, naustsjef, Bjørn Mjelstad, sjefsnekker, Egil Hjelmbrekke, medhjelper, Lars Vevle, løpergutt, Jostein Hagebø, sjefsnekker 2, og Jørgen Varden, styreleder i Osterøy Turlag. Foto: Torill Refsdal Aase

Bergen og Hordaland Turlag har innviet sitt første naust for padlere og kajakker. Det ligger i idylliske Raknesvågen på Osterøy.

Naustet er bygget og skal drives av Osterøy Turlag. 1200 dugnadstimer ligger bak restaureringen av det ca 150 år gamle naustet som tilhørte gården Tirivoll vel 300 moh. nesten to km gange fra vågen.

– Tiden var moden for å etablere et padlemiljø. Vi kjøper inn 8–10 kajakker til bruk for medlemmer og andre som vil padle, og vil også knytte oss opp mot friluftsliv i skolene her ute, sier styreleder og primus motor for Osterøy Turlag, Jørgen Varden.

Tirivollnaustet skal være base for padling for Osterøy. Her skal turpadlere kunne møtes til tur og skape et godt miljø.

– Jeg vil understreke at padlingen også skal være et lavterskeltilbud. Det skal opprettes en ungdomsgruppe her på Osterøy, og vi mener dette kan være en av flere attraktive aktiviteter, sier Varden. 

En gruppe skal arbeide med å få til en god driftsmodell for naustet så snart som mulig. Det må være avlåst, men man skal få til en nøkkelordning. 

Utsettingplassen derimot, skal være tilgjengelig for alle. Langs naustet skal det bygges gangvei ned til sjøen, og det blir mulig å kjøre ned med bil og parkere like ovenfor naustområdet. Turlaget har godt samarbeid med Raknestunet, som ligger like ved.  

Naustet har i seg selv en stor verdi som kulturminne, og er pietetsfullt restaurert av dyktige snekkere. Naustet har kostet 130 000 kroner, i hovedsak materialutgifter.

Utover høsten arbeider Osterøy Turlag med et padlekart for Osterøy. I samarbeid med friluftsrådet og fylkeskommunen, planlegges landingssteder for padlere flere steder rundt øyen med bl.a. toaletter. Så her er mye spennende på gang.

Opphalet foran naustet i Raknesvågen på Osterøy. Funker best på flo men det skal også monteres en flytebrygge. I blått: Instruktør og naustleder Svein Idar Dale.
Opphalet foran naustet i Raknesvågen på Osterøy. Funker best på flo men det skal også monteres en flytebrygge. I blått: Instruktør og naustleder Svein Idar Dale. Foto: Torill Refsdal Aase
Tirivollnaustet er 150 år gammelt og nyrestaurert av bl.a. Bjørn Mejstad og Jostein Hagebø.
Tirivollnaustet er 150 år gammelt og nyrestaurert av bl.a. Bjørn Mejstad og Jostein Hagebø. Foto: Torill Refsdal Aase

Annonse