Vern Bremstølen i Kvinnherad

Hellandselva.
Hellandselva. Foto: Mari Teigen Varanes

Bremstølen er et av de mest besøkte turmålene i Kvinnherad. Nå står området i fare for utbygging.

Viktig friluftslivområdet

I 2016 kartla Kvinnherad kommune friluftslivområdene i kommunen. Da ble området langs Hellandselva og Bremstølen kartlagt som "et svært viktig friluftsområdet" med "stor bruksfrekvens". Med gåavstand til Husnes sentrum, flotte og gode stier, en vakker utsikt, idyllisk vann og en brusende elv, er dette et turområdet mange i kommunen setter stor pris på. Hellandselva er viktig for områdekvaliteten og naturopplevelsen, og et landemerke som er synlig fra lang avstand og fra fjorden. 

Nå har Sunnhordaland Kraftlag søkt om å bygge ut Hellandselva, med inntaksdam på Bremstølen.

Styremedlem i Kvinnherad Turlag, Mari Teigen Varanes, har engasjert seg sterkt i denne saken. Hun skriver i støttegruppen "Vern Bremstølen" at en utbygging vil gjøre Bremstølen om til et midlertidig anleggsområde, og den brusende elven om til en bekk.

Fellestur søndag 22.oktober

Saken er nå ute på høring hos Norges vassdrags- og energidirektorat, med høringsfrist 3. desember. I den sammenheng ønsker Kvinnherad Turlag å sette fokus på betydningen av dette friluftsområdet slik det er i dag, og forhindre at elven blir lagt i rør. 

Kvinnherad Turlag inviterer derfor lokalbefolkning, politikere og alle med interesse for friluftsliv til en fellestur til Bremstølen søndag 22.oktober. Oppmøte er kl. 10.00 på parkeringsplassen ved Hellandskrysset. Turen opp tar ca. 1 til 1,5 timer å gå. 

Les mer om arrangementet her

Fra venstre: Mari Teigen Varanes, Jan Martin Skaaluren og Anne Kari Enes ved Bremstølen.
Fra venstre: Mari Teigen Varanes, Jan Martin Skaaluren og Anne Kari Enes ved Bremstølen. Foto: Nicolas J. I. Rodriguez

Annonse

Skrevet av Einar Sleire 18. oktober 2017