DNT-konferansen Grønnere utsikter

Helene Ødven fra Bergen og Hordaland Turlag oppfordrer myndighetene til å utforme en landskapsstrategi som gir et helhetlig bilde av hvilke naturressurser man faktisk tar vekk ved å bygge ut fornybar energi.
Helene Ødven fra Bergen og Hordaland Turlag oppfordrer myndighetene til å utforme en landskapsstrategi som gir et helhetlig bilde av hvilke naturressurser man faktisk tar vekk ved å bygge ut fornybar energi. Foto: Marius Dalseg Sætre

- Det trengs flere sterke stemmer i klimadebatten. En friluftsorganisasjon som DNT må være opptatt av mer enn å bare få folk ut. "DNT Voksen" må derfor følge miljøvettreglene til DNT ung fullt ut. 

Det var Carlo Aaalls tydelige oppfordring til hvordan DNT kan bidra til å løse miljøutfordringene. Han er forskningsleder ved Vestlandsforskning.

Oppfordringen kom fra scenen på Oslo Kongressenter mandag denne uken, da DNT inviterte til klimakonferanse med spørsmålene: Hva må til for å løse miljøutfordringene og hvordan kan friluftslivet selv bidra til en grønnere fremtid?

Les kronikken basert på styreleder Berit Kjølls åpninginnlegg under konferansen her!

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, holdt en hilsningstale, og hadde også en oppfordring til DNT:

- DNT sitter på et kinderegg av samfunnsengasjement: miljø, naturvern, helse, integrering og fellesskap. Jeg ønsker å se dere enda mer fremme, tilbake fra tur, slik at dere kan formidle inntrykkene til unge mennesker og gjøre turbevegelsen til en bærekraft for et grønt skifte, sa Støre.

-Bytte - og reparasjonskvelder treffer en nerve

Ingunn Grimstad Klepp, forsker ved SIFO, hadde et annet forslag:

- DNT har lenge vært gode på bærekraft innen matfeltet. Nå må de komme etter på tekstilfeltet. Prisene på klær må opp for å få volumet ned, og da må kvaliteten også opp, sa Klepp, og oppfordret DNT til å bytte ut nylonvester med vester som er laget av norsk villsau.

Innlegget kom i en paneldebatt med Leif Holst-Liæker, administrerende direktør i Bergans og leder for DNT ung, Johanne Grue Reiten. Også Holst-Liæker utfordret seg selv og sin bransje:

- Gjennomsnittsnordmannen har trolig for avansert og for mye utstyr. Noe av utfordringen er en bruk og kast-mentalitet, at vi skal ha nytt utstyr og bytter altfor ofte. Omsetningen i vår bransje har doblet seg de siste ti årene. Denne veksten er drevet av mye konkurranse, tøft markedsføringstrykk og priskampanjer. I Bergans ser vi at den beste løsningen er å få produktene til å leve lenger. Klarer vi å få en jakke til å leve like lenge som to jakker, vil vi kunne redusere forbruket, sa Holst-Liæker.

Ifølge Grue Reiten er det endring og et generasjonsskifte i sikte:

- Folk på min alder er de første som har hørt og lært om klimaendringer så lenge vi har levd. Vi ser at vi treffer en nerve: DNT ungs bytte- og reparasjonskvelder er for eksempel veldig populære blant ungdom.

Helene Ødven i debatt om friluftslivets rolle i bærekraftig utvikling.
Helene Ødven i debatt om friluftslivets rolle i bærekraftig utvikling. Foto: Marius Dalseg Sætre

 «Kuppforsøk» fra regjeringen

Mange fikk ny klimakunnskap i løpet av dagen. Anders Bryn, naturgeograf og forsker ved Naturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo, kunne fortelle at våtmark på den nordlige halvkule lagrer 2-3 ganger mer karbon enn all tropisk regnskog i hele verden. Han er svært kritisk til myndighetenes holdning til naturmangfoldloven.

- Vi ser et forsøk på uthuling av lovverket. Endring av naturmangfoldloven ble sendt ut på høring 22. februar 2017, med høringsfrist bare fem dager senere – inkludert helgedager! Det er et kuppforsøk!, sa Bryn.

Også andre politiske oppfordringer ble delt, da WWFs generalsekretær Nina Jensen møtte Stefan Heggelund (H) fra Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Venstrepolitiker Solveig Schytz og Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, til debatt ledet av Ingerid Stenvold.

Ødven oppfordret myndighetene til å utforme en landskapsstrategi som gir et helhetlig bilde av hvilke naturressurser man faktisk tar vekk ved å bygge ut fornybar energi. Dette var et innspill Heggelund i regjeringspartiet Høyre lovet å se nærmere på.

- Det å se landskapet mer helhetlig er interessant – det skal jeg ta med meg i det videre politiske arbeidet. Vi må tenke fornybart samtidig som vi tar vare på naturmangfoldet, sa Heggelund.

WWF-leder Nina Jensen fikk siste ord i paneldebatten og hadde tre klare anbefalinger til Heggelund:

1.       Tiden for vannkraftutbygginger er forbi. Vi har ingen flere vassdrag å miste. Sats heller på å oppruste eksisterende kraftverk.

2.       Vi trenger en helhetlig plan for utbygging av energi – som gir mest kraft og minst påvirkning på naturen.

3.       Fossil energi og produksjonen av denne må ses i sammenheng med klimapåvirkning.

Les mer: 

Annonse

Skrevet av Margrethe Assev 6. desember 2017