Pinsetur

Jørgen (8) på skitur til Vending turisthytte.
Jørgen (8) på skitur til Vending turisthytte. Foto: Børge Brundtland

Har du tenkt deg ut på tur i pinsen? Mulighetene er mange hvis du ikke er avhengig av sol og + 20 grader.

Det er travelt i Turbutikken i Marken. Noen melder seg på 7-fjellsturen, mens andre handler turutstyr. Noen skal til sjøs, andre skal til fjells.

– Hva er deres anbefalinger for folk som vil på tur i pinsen?

– Folk spør mest etter fotturer, og da er jo valgmulighetene mange, sier butikksjef Margaret Are. – Langs kysten er det er snøfrie stier opptil rundt 600-700 m.o.h., mens i innlandet kan snøen ligge noe lavere. Ta for eksempel en fottur til Rispingen eller Bruviksnipa på Osterøy, sier Are.

Bakkanosi.
Bakkanosi. Foto: Nils Bull

Daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven, har også turanbefalinger for pinsen.

– Jeg tenker på ski med en gang. Tveitakvitingen er jo nydelig med utsikt i alle retninger. Flott utsyn mot Hardangerfjorden og Folgefonna. Ellers er det kjempeflott å gå opp til Fjonfjella. Parker på toppen av Romarheimsdalen og gå innover. Det er nydelig der.

Javel, sier du det? Vel, det finnes jo mange andre alternativer også. Stallane inne i Jordalen for eksempel. Der er det fint for familier å gå på tur. Aboreet på Hjellestad er et annet alternativ. Det nærmer seg jo 7-fjellsturen og den er det jo bra å komme i god form til, så det viktigste er å komme seg ut en tur, sier Ødven.

Hyttetaket på Breidablik kjemper seg frem mot solen gjennom metervis med snø.
Hyttetaket på Breidablik kjemper seg frem mot solen gjennom metervis med snø. Foto: Helene Ødven

Kvist

Kvisteløypene er ikke lenger pålitelige. Dvs at dersom en følger kvist hvor løypa f.eks krysser vann, kan man ikke blindt stole på at vannet er trygt. Våren er tid for sikre veivalg kun gjennom egne vurderinger. Kvisten som er satt ut, blir ikke samlet inn igjen men blir stående til naturen selv tar seg av den. Unntaket her er helt sør på Hardangervidda vest (områdene rundt Litlos) hvor kvisten ble tatt inn 30/4. Kvisten i bla Skarvheimen står derimot fortsatt støtt.

Snøgrense

Snøgrensen ligger nå på ca 600 moh. i de nærliggende turområdene rundt Bergen. Det ventes dog kraftig snøsmelting i fjellet denne uken, med nedbør som regn opp til 1300 moh. og høye temperaturer jevnt over.  

Annonse