Sommer i fjellet

Hadlaskard, juli 2018.
Hadlaskard, juli 2018. Foto: André Marton Pedersen

Frisk fjellluft, vakker natur og nye turmål. Bergen og Hordaland Turlag har turene for deg som ønsker en aktiv sommer.

Bergen og Hordaland Turlag har 25 hytter du kan besøke i sommer, og flotte turer og aktiviteter for barnefamiler, ungdom og voksne. Støtt det gode arbeidet vårt ved å bli medlem i DNT. Her kan du bli medlem. ​​​​​​​

Turer for voksne

Essensen av Stølsheimen (9.-12.august) For deg som vil oppleve essensen av Vestlandet på noen intense dager, vil en tur til Stølsheimen raskt gi mersmak. Dette området strekker seg fra høyfjell, gjennom frodige stølsdaler til speilende fjorder, dypt under bratte lier. Her er mange vann og vassdrag, vide myrområder med rolige elveløp, og ville elvestryk som kaster seg utfor bratte stup på vei mot fjorden. 

Sommar aust i Stølsheimen (25-35 år) (16-19.august) Aust i Stølsheimen er det frodige fjelllandskap, flotte utsikter, friske bekker, gamle stølar, varierte hytter, nye venner og blide turleiarar. Bli med på ein sosial høgsommartur i dette varierte området!

Hardangervidda vest: Fjellgård med sjel, veigdalen og fossefall i Husedalen (16-19.august) Vi starter vår vandring langs det vakre Veigvassdraget til den historiske fjellgården Vivelid. Det blir omvisning i den gamle Karistova hvor kunstnerne Lars og Kari Vivelid bodde. Dagen etter går vi i lett terreng langs Nordmansslepa opp til Hadlaskard, som også ligger nydelig til ved elven. Lørdag går turen over til Stavali, Bergen og Hordaland Turlags største hytte. Søndagsturen nedover langs de fire fossene i Husadalen til Kinsarvik, er Vestlandet på sitt beste! 

Søndagstur i Øystesevassdraget - Fitjadalen (19.august) Øystesevassdraget er truet av utbygging, men utbyggingsplanene er stoppet inntil videre. Vassdraget er et av de aller siste, store vassdragene i Hordaland som fortsatt renner fritt helt fra fjellet og ned til fjorden. Vi tar idag turen innover Fitjadalen for å nyte dette unike vassdraget og naturen rundt.

Jubileumstur: Langs gamle ferdselsveier over vestvidda - søre nordmannsslepa (24.-25.august) Folk har gått over Hardangervidda i hundrevis av år. Men hvor, og hvorfor egentlig? På denne turen skal vi utforske den nordvestre delen av Hardangervidda. Her er det mye kulturhistorie å finne langs ferdselsårene – og fantastisk flott turterreng! Mens vi koser oss på tur om dagen nyter vi kveldene på to av Bergen og Hordaland turlagets hytter, med avslapping og god mat. Turens siste etappe avsluttes med den dramatiske nedstigningen til Lofthus og med et bad i Sørfjorden for de som tørr! 😊

Trolltunga og Tyssevassbu (25.-26.august) Har du ikke fått nyte utsikten på Trolltunga ennå? Denne turen tar deg med på Trolltunga, med dens særegne formasjon og flotte utsikt. Så går vi videre i et rolig, flott, arktisk landskap inn til hytta Tyssevassbu.

Her finner du en fullstendig oversikt over våre dagsturer og overnattingsturer fremover

Turer for fjellsportinteresserte

Klatrekurs - innføringskurs i utendørsklatring (11.-12.august) Bli med på en innføring i utendørs sportsklatring og lær bevegelsesteknikk, sikringsteknikk og rutiner for klatring på boltede ruter. Dette er kurset for deg som aldri har klatret før, eller deg som har litt erfaring fra innevegg, men har lyst å lære å klatre trygt utendørs.

Videregående klatrekurs - Lær naturlig sikret klatring  (17.-19.august) Kurset passer for deg som allerede kan klatre, men som ønsker å lære å klatre ute på naturlig sikrede ruter. Kursinnholdet tilpasses deltagernes erfaringsnivå. Kurset holdes på Sotra utenfor Bergen. Før den praktiske delen av kurset har vi en teorikveld.

Hjørundfjorden rundt - 5 topper på 5 dager med lett oppakning (22.-26.august) ​​​​​​Denne helgen helgen reiser vi nordover mot Sunnmørsalpene for å prøve oss på en skikkelig langtur i storslagne omgivelser. Turen starter i Hundeidvika ytterst i Hjørundfjorden. Vi skal innom Tungremtindane, Råna, Staven, Dalegubben og Jønshornet med overnatting både ved fjorden og til fjells, før vi avslutter i Barstadvika. Totalt blir det ca. 120 kilometer og 9.000 høydemeter. Vi sover i hytter - noe som gjør at vi kan gjøre oppakningen så lett som mulig. Velkommen til en krevende og storslagen tur rundt norges vakreste fjord!

Følg DNT fjellsport Bergen på facebook for informasjon om ukentlig klatring og hverdagsturer. 


Hadlaskard, juli 2018.
Hadlaskard, juli 2018.

Byfjellstrimmen er aktive og har også turer i nærmiljøet i sommer

En ypperlig mulighet til å bli kjent med nye turområder og nye mennesker. Byfjellstrimmen er for deg som ønsker et uforpliktende og sosialt turtilbud i bynære områder i rolig/moderat eller middels/raskt tempo.

Her kan du få nye turvenner, motivasjon, flotte naturopplevelser og inspirasjon til nye turer. Vi har bynære turer på flere nivåer. 

Se turene som går i sommer her. 

Aktiv til 100

Bergen og Hordaland Turlag ønsker at flest mulig skal komme i fysisk aktivitet og få gode naturopplevelser. Derfor har vi et turtilbud med ekstra lette turer. Det er plass til alle på tur, så ta gjerne med deg en venn. Turene krever verken medlemskap eller påmelding og det er gratis å delta.

Se turene som går fremover her. 


Turer for seniorer

Seniorgruppen i Bergen tilbyr rolige og raske turer flere ganger i uken i byfjellene og lengre avsted. De fleste turene er gratis å delta på og påmeldingen er ikke påkrevd. 

Se turene til seniorgruppen her

Gullhorgabu i Bergsdalen, juli 2018.
Gullhorgabu i Bergsdalen, juli 2018. Foto: André Marton Pedersen

Turer for ungdom 

Newton camp i Bergsdalen (12-14 år) (6.-10.august) I slutten av sommerferien reiser vi opp til Bergsdalen for 5 dager fylt med spennende eksperimenter, lage Newtonmat (mat i naturfags ånd), padle kano, fiske og utforske området. Alle mulighetene står foran oss! ​​​​​​​

Aktivitetsdag med klatring i Alvøskogen (7.august) X-Ung Bergen Vest som er endel av DNT Ung i Bergen og Hordaland turlag arrangerer aktivitetsdag i Alvøenskogen. Det blir ulike poster med bl.a annet klatring, orientering, forskjellige måter å fyre opp et bål på, lage mat på bål. Ta med en venn og bli med! 

Topptur til Oksen i Hardanger (19-30 år) (18.-19.august) Bli med oss denne helgen på tur til Oksen i Hardanger! Oksen i Hardanger er kjent for å ha noe av den beste utsikten i området. Toppen er 1 241 moh og har panoramautsikt over hele Hardanger, Folgefonna, Vossefjellene, Hardangervidda og Hardangerjøkulen. 

Hyttetur til Gullhorgabu (16-19 år) (25.-26.august) Bli med på hyttetur på Gullhorgabu i idylliske Bergsdalen! Vi går fra lavlandet til høyfjellet og ser sommeren bli til høst. Så legg fra deg skolebøkene og bli med oss i DNT ung på tur!

Fisketur til Selhamar (13-15 år) (31.august - 2.september) Gira på tur og fange din egen fisk?  Vi tar turen til hytta Selhamar hvor det blir fisking, tur til Raudberget, kano, leker og hyttekos. Det blir nye venner, mye moro og gode minner. Vi har med en fiskeekspert på tur og lærer hvordan få den største fisken! 

Følg DNT ung Bergen på facebook for info om onsdagsklatring (16-26 år) og andre nærmiljøaktiviteter. 

Turer for barn 

Kveldsmattur i Fureviken (8.august) Pakk kveldsmaten i sekken og bli med Barnas Turlag ut på kveldsmattur. I kveld går turen til Fureviken i Hordnesskogen. Turen passer også for de som bruker vogn.

Introduksjonskurs kajakk for turleder i Barnas Turlag (11.august) Denne dagen utvider vi Norges Padleforbunds Introkurs i havkajakk med ein ekstra time, slik at vi får fire timer til teknikktrening, balansemorro og redningsøvelser i kajakkene! Kurset passer for deg som er nybegynner, og for deg som ikkje har prøvt padling tidlegare. 

Trilletur: Vassteigen (15.august) Trilleturene passer for nybakte mødre og fedre, i permisjon, eller foreldre ellers, som gjerne vil gå på tur med andre som har barn i vogn. Uforpliktende, god trim og sosial hygge er tre passende stikkord for disse turene.

Padleskole med miniekspedisjon (10-12 år) (15.august-14.oktober) Barnas Turlag i samarbeid med God Tur inviterer til kajakkskole med en miniekspedisjon som avslutning for barn i alderen 10- 12 år. Bli med på en spennende reise der du blir glad i vannet, tester balansen, hopper i vannet, lærer masse padletriks, og bruker det du har lært på en miniekspedisjon som avslutning!

Familietur: Ørretsfiske i Stølsheimen (10-13 år). (17.-19.august) Fiskelykke er kanskje ikke for alle, men god stemning og god mat, det er definitivt for alle. Vær med til Stølsheimen for å fiske ørret og delta på årets kjekkeste fisketur. Selhamar turisthytte har båt, kano og kilometervis med vann.

Bæretur: Sandviksfjellet. Bli med Barnas Turlag på bæretur til Sandviksfjellet. Oppmøte: Kl. 11:00 ved Sandviken Sykehus. Lik bæregruppen på facebook for kontinuerlig oppdatert informasjon. Dette blir hyggelig - bli med!

Følg gjerne med på facebooksiden til Barnas Turlag. 


Hadlaskard, juli 2018.
Hadlaskard, juli 2018. Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

Tilrettelagte turer

Klart det går til Iungsdalshytta (31.august -3.september) Bergen og Hordaland Turlag & DNT Drammen og Omegn inviterer deg til den flotte DNT-hytta Iungsdalshytta i Skarvheimen. "Klart det går" er et nasjonalt tilbud i DNT som tilrettelegger turer for deg som har en fysisk funksjonsnedsettelse.


Titur 2018 

Vi inviterer deg til besøk på ti flotte, utvalgte turmål i Bergen. Turene er lette til middels krevende og passer for de aller fleste. Tar du utfordringen? Les mer her. 

Stien mellom Småbrekke og Gullhorgabu i Bergsdalen, juli 2018.
Stien mellom Småbrekke og Gullhorgabu i Bergsdalen, juli 2018. Foto: André Marton Pedersen

Annonse

Skrevet av Silje Valla 30. juli 2018