Sommerferie og friluftsliv

Solfjellet
Solfjellet Foto: Fredrik Asche Kaada

Frisk fjellluft, vakker natur og nye turmål. Bergen og Hordaland Turlag har turene for deg som ønsker en aktiv sommer.

Bergen og Hordaland Turlag har 25 hytter du kan besøke i sommer, og flotte turer og aktiviteter for barnefamiler, ungdom og voksne. 

Turer for fjellsportinteresserte

Klatre og padlesamling i Øygarden (15.-17.juni) Rett utenfor Bergen har vi et eldorado for både sportsklatring og havkajakk. Hvorfor ikke gjøre begge deler? Denne helgen samler vi klatre- og padleinteresserte til en aktiv og sosial samling i vakre Øygarden. Området har flust med vakre holmer og skjær, samt flere flotte klatrevegger som f.eks. Uteveggen.

Langhelg i Tafjordfjella (25.-28.juli)  Tafjordfjella er det største fotturområdet på Sunnmøre, og her finnes variert natur med bratte vestlandsfjell i vest, slakere fjell i øst, og rent viddepreg i sørøst.Turen arrangeres i samarbeid med DNT Fjellsport Lillehammer.

Brekurs for ungdom og voksne (30.juli - 5.august) Kurset vil ha base på Turlaget sin selvbetjente hytte Fonnabu som ligger 1449 moh, midt i hjertet av Folgefonna nasjonalpark. Du vil oppleve et sosialt og lærerikt kurs i storslagne omgivelser. Du får øve redning fra bresprekk, forsering av bratte snøbakker, oppbremsing i bratt snø med og uten isøks. Du får prøve rapell, isklatring og gange i utfordrende blåis. Kursvgiften dekker instruksjon, Breboka, mat, losji og leie av komplett breutstyr.

Klatrekurs - innføringskurs i utendørsklatring (11.-12.august) Bli med på en innføring i utendørs sportsklatring og lær bevegelsesteknikk, sikringsteknikk og rutiner for klatring på boltede ruter. Dette er kurset for deg som aldri har klatret før, eller deg som har litt erfaring fra innevegg, men har lyst å lære å klatre trygt utendørs.

Videregående klatrekurs - Lær naturlig sikret klatring  (17.-19.august) Kurset passer for deg som allerede kan klatre, men som ønsker å lære å klatre ute på naturlig sikrede ruter. Kursinnholdet tilpasses deltagernes erfaringsnivå. Kurset holdes på Sotra utenfor Bergen. Før den praktiske delen av kurset har vi en teorikveld.

Følg DNT fjellsport Bergen på facebook for informasjon om ukentlig klatring og hverdagsturer. 


Turer for voksne 

Langs Øystesevassdraget til Vending (14.-15.juli) I et historisk møte med Bergen og Hordaland Turlag 28.august 2017 kom statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Terje Søviknes med den gledelege nyhet at regjeringen har avslått søknadane om utbygging av Øystesevassdraget. Vi feirer dette med en egen jubileumstur! På denne turen skal vi oppleve hele Øystesevassdraget fra fjord til fjell. En flott naturopplevelse som heldigvis får leve videre.

Fjellflørt på Hardangervidda, påmelding menn (20.-22.juli) Sommer i fjellet med hyggelig selskap og kanskje en liten flørt?På denne turen vil du oppleve vestsiden av Hardangervidda med sin dramatiske natur kombinert med hyggelig selskap og god mat på betjente hytter. Vi kan love deg mektige inntrykk fra du tar deg opp de bratte fjellsidene fra Øvre Eidfjord til Hjølmoberget og Vivelid, og hele veien ned igjen fra Stavali til Kinsarvik. Turen byr på alt fra gammelt kulturlandskap til flate vidder, stupbratte fjell og utallige fjellvann, elver og store fossefall. 

Jubileumstur: Tre perler på en snor (26.-29.juli) Vi inviterer til en flott langhelg i Bergsdalen. Vi skal besøke tre hytter som ligger som perler på en snor, med to behagelig og lettgåtte avstander imellom, og en litt krevende og lang. Turen starter ved Hamlagrøosen og vi overnatter på hyttene; Vending, Gullhorgabu og Høgabu. 

Hardangervidda light (30-45 år) (27.juli-30.juli) Turen går i åpent lende og i litt småkupert, lettere terreng i denne østlige delen av Hardangervidda. En ypperlig tur for de som for første gang skal gå fra hytte til hytte, men også for de som ønsker en tur hvor det ikke er så langt mellom hyttene. Andre dagen vil fotturen deles opp med båt over Halnefjorden. I godvær har man utsikt til Hallingskarvet, Hardangerjøkulen, Hårteigen og Gaustatoppen. 

Fra barske Finse til frodige Aurlandsdalen (3.-5.august) Har du lyst å komme deg ut på en helt spesiell tur i sommer? Prøv storslåtte Aurlandsdalen! Vi starter turen fra Finse. Da får du oppleve den flotte endringen fra karrig og skarpslipt høyfjellsterreng på Finse til den jungelfrodige, dype og mektige Aurlandsdalen.

Essensen av Stølsheimen (9.-12.august) For deg som vil oppleve essensen av Vestlandet på noen intense dager, vil en tur til Stølsheimen raskt gi mersmak. Dette området strekker seg fra høyfjell, gjennom frodige stølsdaler til speilende fjorder, dypt under bratte lier. Her er mange vann og vassdrag, vide myrområder med rolige elveløp, og ville elvestryk som kaster seg utfor bratte stup på vei mot fjorden. 

Min første telttur i fjellet - Turplanlegging fra A til Å (6.+10.-12.august) Har du alltid drømt om turer i fjellet – med telt, sovepose, primus og pågangsmot ut i den norske fjellheimen? Men det har liksom aldri blitt noe? Sammen planlegger og gjennomfører vi en tredagers tur med telt i ett av Bergen og Hordaland Turlags favorittområder: Stølsheimen, Bergsdalen eller Vestvidda.

Byfjellstrimmen er aktive og har også turer i nærmiljøet i sommer

En ypperlig mulighet til å bli kjent med nye turområder og nye mennesker. Byfjellstrimmen er for deg som ønsker et uforpliktende og sosialt turtilbud i bynære områder i rolig/moderat eller middels/raskt tempo.

Her kan du få nye turvenner, motivasjon, flotte naturopplevelser og inspirasjon til nye turer. Vi har bynære turer på flere nivåer. 

Se turene som går i sommer her. 

Aktiv til 100

Bergen og Hordaland Turlag ønsker at flest mulig skal komme i fysisk aktivitet og få gode naturopplevelser. Derfor har vi et turtilbud med ekstra lette turer. Det er plass til alle på tur, så ta gjerne med deg en venn. Turene krever verken medlemskap eller påmelding og det er gratis å delta.

Se turene som går fremover her. 


Turer for ungdom 

Bergsdalen ekstrem (18+) (29.juni - 1.juli) Er du av den tøffe typen som liker en god utfordring? Da er dette turen for deg! Her er dagsetappene lange, seige og kjekke. Vi tar turen innom hytteperlene Vending, Breidablik, Kiellandbu og Torfinnsheim.

Toppturhelg i Rosendal (16-26 år) (29.juni -1.juli) Er du klar for en luftig utfordring? Rosendalsalpene i Hardanger tilbyr de bratteste og mest alpine toppene som går an å finne i Hordaland. Vi tar båten ut for en gøy og utfordrende helg med mål om å bestige flere av disse.

Hytte til hytte på Hardangervidda (16-26 år)  (20.-24.juli)  Smør deg med solkrem og bli med oss i DNT ung på en 5-dagers tur på vakre Hardangervidda! Vi går fra Garen (vest på Hardangervidden) til Kinsarvik, innom det kjente landemerket, Hårteigen. Bli med på tur da vel!  

Mektige Molladalen (19-30 år) (30.juli - 4.august) Vi drar til nydelige Sunnmøre og Molladalen for 6 magiske dager. Molladalen nord på Ørstahalvøya på Sunnmøre er en enestående opplevelse. Selve dalen er utformet som en gryte mellom forrevne tinder, hvor en finner både et klatreeldorado og et mangfoldig toppturmål. Vi skal nyte omgivelsene for alt det er verdt.

Bli kjent med DNT ung! Newton camp (12-14 år) (6.-10.august) I slutten av sommerferien reiser vi opp til Bergsdalen for 5 dager fylt med spennende eksperimenter, lage Newtonmat (mat i naturfags ånd), padle kano, fiske og utforske området. Alle mulighetene står foran oss! ​​​​​​​

Aktivitetsdag i Alvøskogen (7.august) X-Ung Bergen Vest som er endel av DNT Ung i Bergen og Hordaland turlag arrangerer aktivitetsdag i Alvøenskogen. Det blir ulike poster med bl.a annet klatring, orientering, forskjellige måter å fyre opp et bål på, lage mat på bål. Ta med en venn og bli med! 

Følg DNT ung Bergen på facebook for info om onsdagsklatring (16-26 år) og andre nærmiljøaktiviteter. 

Turer for barn 

Trilletur: Sletten - Nesttun (13.juni) Trilleturene passer for nybakte mødre og fedre, i permisjon, eller foreldre ellers, som gjerne vil gå på tur med andre som har barn i vogn. Uforpliktende, god trim og sosial hygge er tre passende stikkord for disse turene.

Kveldsmattur til Kvarven (13.juni) Pakk kveldsmaten i sekken og bli med Barnas Turlag ut på kveldsmattur, i kveld går turen til Kvarven.

Familietur: Gullruten (10-13 år)  (16.-17.juni) Bli med og gå den gamle militærveien, selveste “gullruten” i Bergsdalen, til Gullhorgabu. Spis lunsj ved vakre Moastølen. Kanskje du ønsker å prøve fiskelykken? Etter en velfortjent hvil og overnatting på Gullhorgabu spiser vi frokost og lager til god lunsj før vi tar fatt på nye høyder. Lunsj tar vi ved Høgabu, men på  veien tar vi gjerne en tur innom Bergsbukken, en av Bergsdalens høyeste punkter. Avslutningen på turen går fra Høgabu til Lid med fantastisk utsikt over Bergsdalen.

Fjelleir nr.2 i Bergsdalen - uten foreldre (8-12 år) (2.-6.juli) Bergen og Hordaland Turlag inviterer i tradisjonen tro til fjelleir i Bergsdalen. Endelig sommeferie og tid for en uke fullspekket med kule aktiviteter, uten foreldre! Fjelleiren er perfekt for deg som vil få nye venner som også er interessert i friluftsliv. Dette er et tilbud for barn mellom 8 og 12 år (ferdig med 3. klasse - ferdig med 7. klasse).

Kveldsmattur i Åsane (11.juli) Pakk kveldsmaten i sekken og bli med Barnas Turlag ut på kveldsmattur i Åsane. Vi starter klokken 17.30. Ta med deg kveldsmat, drikke og en liten kubbe til bålet. Vi lager bål, så her er det mulighet for kreativ matlaging på bål.

Kveldsmattur i Fureviken (8.august) Pakk kveldsmaten i sekken og bli med Barnas Turlag ut på kveldsmattur. I kveld går turen til Fureviken i Hordnesskogen. Turen passer også for de som bruker vogn.

Følg gjerne med på facebooksiden til Barnas Turlag. 


Tilrettelagte turer

Klart det går: Søndagstur Vidden (Fløyen) (17.juni) Vil du oppdage nye, fine turområder i Bergen? Ta del i et sosialt og inkluderende fellesskap? Vi ønsker velkommen til søndagsturer én gang i måneden. Turene er en del av "Klart det går!"-satsingen til BHT som tilrettelegger for personer med en fysisk funksjonsnedsettelse  - for deg som ikke kan eller ønsker å gå så fort.

Klart det går til Iungsdalshytta (31.august -3.september) Bergen og Hordaland Turlag & DNT Drammen og Omegn inviterer deg til den flotte DNT-hytta Iungsdalshytta i Skarvheimen. "Klart det går" er et nasjonalt tilbud i DNT som tilrettelegger turer for deg som har en fysisk funksjonsnedsettelse.


Titur 2018 

Vi inviterer deg til besøk på ti flotte, utvalgte turmål i Bergen. Turene er lette til middels krevende og passer for de aller fleste. Tar du utfordringen? Les mer her. 

Kvinnherad
Kvinnherad Foto: Fredrik Asche Kaada

Annonse

Skrevet av Silje Valla 8. juni 2018