Heftye landsmøte i Oslo

Bergen og Hordaland Turlag på landsmøte i Oslo, 2018.
Bergen og Hordaland Turlag på landsmøte i Oslo, 2018. Foto: André Marton Pedersen

Historisk sus og fullspekket program da DNT feiret sine 150 år under landsmøtet i Oslo.

Høydepunktene stod i kø under årets landsmøte som ble arrangert på Holmekollen Park Hotell i Oslo 7.–10. juni. Gallamiddag med Hennes Majestet Dronning Sonja, ny toppsjef i DNT, fokus på vindkraft, millionstøtte til hyttene, lansering av frimerker med DNT-motiv og utdeling av æresbevisninger var kun noen av høydepunktene da tillitsvalgte og ansatte fra hele Norge var samlet til landsmøtedager i Oslo.

“Lad os gjøre det let og billigt, at rigtig mange kan komme og se, hvad der er stort og vakkert i vort land!” Thomas Heftye, DNTs grunnlegger

Åpning av kulturminister

Det var kulturminister Trine Skei Grande som åpnet årets landsmøte ved å hylle frivilligheten.

– Friluftslivet kan tilpasses hver enkelt og gir mestringsopplevelser uansett hvor du er i livet og hvilken form du er i. Jeg vil takke alle i DNT som gjør dette mulig. Det ligger en stor frihetsfølelse i  vissheten om at det ligger hytter over hele landet som tilhører oss alle. Tusen takk for at dere i DNT har bidratt til å bygge de flotte felleskapsopplevelsene i norsk natur som dere står for, sa Trine Skei Grande fra scenen under DNTs landsmøte fredag 8. juni.

Les mer om kultuministerens møte og utfordring til DNT her

Trine Skei Grande fikk åpne DNTs landsmøte i Oslo fredag 8. juni og malte sin første røde T på en varde. Her med kyndig hjelp av dugnader Mehdi Maghsudi.
Trine Skei Grande fikk åpne DNTs landsmøte i Oslo fredag 8. juni og malte sin første røde T på en varde. Her med kyndig hjelp av dugnader Mehdi Maghsudi. Foto: Marius Dalseg Sætre

Ny toppsjef

Etter Berit Kjølls seks solide år som styreleder i DNT ble Per Hanasand fra Rogaland Turistforening valgt inn som ny toppsjef i Turistforeningen. Hanasand har sittet i styret i Stavanger Turistforening i 18 år, de siste 10 årene som styreleder. Hanasand er 61 år, pensjonert, har bak seg et allsidig yrkesliv i offentlig sektorer og er opptatt av naturvern.

– Vi har en vakker natur i Norge. Forsøpling og plasten på strand og i vann er en utfordring og vindkraft blir en av de tøffeste kampene vi må ta. Skal du bruke naturen til noe annet enn å nyte den, må du ha en god grunn, sa Hanasand. 

Jeg går til oppgaven som styreleder med stor ydmykhet. Per Hanasand, nyvalgt styreleder i DNT
Per Hanasand ble valgt til ny styreleder på landsmøtet til DNT i Oslo.
Per Hanasand ble valgt til ny styreleder på landsmøtet til DNT i Oslo. Foto: Marius Dalseg Sætre

Bergen representert i landsstyret

Børge Brundtland gikk av som nestleder i DNT. Brundtland har hatt tillitsverv i DNT i over 15 år og gjort en stor innsats for Turistforeningen. Inn som nytt styremedlem i DNT kom blant annet Elisabeth Eide fra Bergen og Hordaland Turlag, som ser frem til å sette sitt preg på landsstyret fremover. En beveget Berit Kjøll takket for 15 flotte år som tillitsvalgt i landsstyret, de sist 6 som styreleder. Hun ble tildelt æresbevisningen Gullknappen.

– Organisasjonen står høyt i kurs i det ganske land, og ikke minst i mitt hjerte, sa Kjøll i sin siste landsmøtetale fredag 8. juni

Her er oversikten over medlemmene i DNTs landsstyre

Nytt veivalgsdokument 2019–2023

I tillegg til å velge ny styreleder, vedtok også landsmøtet en ny femårig strategi, med tydelig vekt på å bidra til et mer bærekraftig samfunn. Blant annet skal DNT redusere antall interne flyreiser, jobbe for å erstatte dieselaggregater på hyttene med klimavennlig energi og etablere marka- og fjellgrenser i byer og tettsteder. 

Millionstøtte til hyttene

I forbindelse med DNTs 150 års-jubileum, ble det i år opprettet et Hyttefond. For 800 000 timer med dugnad årlig er ikke er nok. Oppgradering av for eksempel for kjøkken, bad og sanitæranlegg på de store hyttene må gjennomføres av profesjonelle aktører. Flere av DNTs hytter er over 100 år gamle. I tillegg ligger mange av dem langt til fjells, og er svært værutsatte. Alt dette gjør i sum vedlikeholdet ekstra dyrt. NorgesGruppens største eier, familieselskapet Joh Johannson, bidrar med 5 millioner kroner for å ruste opp DNT-hyttene. Gaven ble delt ut av Torbjørn Johannson på DNTs landsmøte på Scandic Holmenkollen Park fredag 8. juni.

Også Sparebankstiftelsen SR Bank bidrar stort. Avtroppende styreleder i stiftelsen, Tom Tvedt, delte fredag ut hele 10 millioner kroner på vegne av stiftelsen. Alle pengene skal gå til å ta vare på vår felles nasjonalskatt; nemlig DNT-hyttene. Pengene er øremerket hyttene i de tre fylkene Agder, Rogaland og Hordaland.

Les mer om millionstøtten til DNT-hyttene her

Avtroppende styreleder i Sparebenkstiftelsen SR Bank, Tom Tvedt, overrakte 10 millioner kroner til DNTs hyttefond. Pengene skal gå til å ruste opp DNTs hytter i Agder, Rogaland og Hordaland.
Avtroppende styreleder i Sparebenkstiftelsen SR Bank, Tom Tvedt, overrakte 10 millioner kroner til DNTs hyttefond. Pengene skal gå til å ruste opp DNTs hytter i Agder, Rogaland og Hordaland. Foto: Marius Dalseg Sætre

Ny resolusjon: DNT vil stanse arbeid med Nasjonal ramme for vindkraft på land

Det var klar tale til politikerne fra DNTs landsmøte: Ta større hensyn til natur, landskap og friluftsliv når vindkraft på land planlegges.  Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, er stolt og glad for at initiativet deres til ny resolusjon ble godkjent av landsmøtet.

– Vi er mange foreninger på Vestlandet som i flere år, gjennom samarbeidsforumet DNT Vest, har arbeidet med vindkraftutbygging og konsekvenser dette medfører for natur og friluftliv, sier Ødven.

– DNT er ikke mostandere av fornybare energiløsninger, og vi ønsker å være en sterk pådriver for en bærekraftig samfunnsutvikling. Vi mener likevel at nasjonal ramme for vindkraft på land må ta mer hensyn til natur og friluftsliv før omfang og plassering bestemmes, legger Oddvin Lund til, fagsjef for naturforvaltning i DNT. 

Les hele resolusjonen og nyhetssaken her

Hennes Majestet Dronning Sonja

Men landsmøtedagene består ikke bare av møter og vedtak. Det er også plass til sosiale samlinger og mingling, og årets program var absolutt ikke noe unntak. Landsmøtedelegatene fikk en flott omvisning i Oslo Rådhus og ble mottatt av Oslos ordfører Marianne Borgen (SV). Etterpå omvisningen gikk turen rett til Latter med påfølgende stand-up show.

Men kanskje aller størst var gallamiddagen hvor selveste Hennes Majestet Dronning Sonja deltok. Dronningen har et bankende hjerte for friluftsliv og hun er æresmedlem i Den Norske Turistforening. I anledning DNTs 150-årsjubileum gav hun 45 tresnitt (grafisk trykkteknikk) som DNT kan auksjonere bort om de ønsker. Hun leste også det nydelige diktet «Nord» av Rolf Jacobsen:

Se oftere mot nord.
Gå mot vinden, du får
rødere kinn.
Finn den ulendte stien.
Hold den.
Den er kortest.
Nord er best.
Vinterens flammehimmel,
sommernattens solmirakel.
Gå mot vinden.
Klyv berg.
Se mot nord.
Oftere.
Det er langt dette landet.
Det meste er nord.

Rolf Jacobsen

Hennes Majestet Dronning Sonja talte under festmiddagen.
Hennes Majestet Dronning Sonja talte under festmiddagen. Foto: André Marton Pedersen

Utdeling av æresbevisninger under festmiddag

Under gallamiddagen som ble ledet av NRK-programleder Øystein Bakke ble det delt ut høythengende ærestildelinger til mennesker som har lagt ned en spesiell innsats i DNT. DNT har flere ærestildelinger. Den mest høythengende av dem alle er æresmedlemskap. Dette tildeles personer som «i fremragende grad har arbeidet til gagn for foreningen og dens formål». Dette ble tildelt tidligere styreleder i DNT, Knut Ore. En rørt Ore takket landsmøtedelegatene.

– Jeg blir takket, men det er jeg som skal takke for at jeg har fått være med så mange flotte mennesker og være med på noe som oppleves som særdeles meningsfylt. DNT er landets fineste forening, sa Ore fra scenen.

Avtroppende styreleder Berit Kjøll ble blant annet overrasket ved å få tildelt DNTs Gullknapp. Også mange andre personer som har lagt ned en betydelig innsats for DNT gjennom mange år fikk heder og ære og tildelt Hedersknappen. 

Les «Heder og ære til engasjerte frivillige» her

Knut Ore ble tildelt æresmedlemskap under DNTs landsmøte. Avtroppende styreleder, Berit Kjøll, fikk selv tildelt den gjeve Gullknappen i DNT.
Knut Ore ble tildelt æresmedlemskap under DNTs landsmøte. Avtroppende styreleder, Berit Kjøll, fikk selv tildelt den gjeve Gullknappen i DNT. Foto: Marius Dalseg Sætre

Nordhordland Turlag vant 20 000 kroner


Bente Semmingsdal Fivelstad, styremedlem i Nordhordland Turlag, jublet høyt da hun vant 1. premie i Norsk Tipping sin aktivitets-konkurranse. Hun gikk på scenen og mottok en gavesjekk på 20 000 kroner for beste aktivitetsforslag. Med pengene vil hun etablere Barnas friluftsfestival på Vardetangen - Norges vestligste fastlandspunkt - i regi av Nordhordland Turlag.

Bente Semmingsen Fivelsdal vant 20 000 kroner til Nordhordland Turlag under landsmøtet i Oslo, 2018.
Bente Semmingsen Fivelsdal vant 20 000 kroner til Nordhordland Turlag under landsmøtet i Oslo, 2018. Foto: André Marton Pedersen

Takket Olav Thon

Olav Thon har gitt DNT mangfoldige millioner, og har støttet byggingen av over 100 turlagshytter. Det var derfor stor stas da han dukket opp rett før festmiddagen lørdag kveld. Mange av Bergen og Hordaland Turlags delegater benyttet anledningen til å takke Thon for hans bidrag å hyttene. Olav Thon er æresmedlem av DNT.

Olav Thon under landsmøte i Oslo.
Olav Thon under landsmøte i Oslo. Foto: André Marton Pedersen

Motiverende landsmøte

Å delta på landsmøtet til DNT og se alt hva foreningen driver med var det mange deltagere fra Bergen og Hordland Turlag som satte pris på. Det er fint å få treffes på tvers av lokallag og bli bedre kjent. Man kan få gode tips og utveksle erfaringer med hverandre.

Neste landsmøte holdes i juni 2019 i Svolvær i Lofoten.

Mer info om landsmøtet finner du her

Se stor bildekavalkade fra landsmøtet 2018 her

Annonse