Se video: Dugnad på Selhamar

Berit var på Selhamar i helgen og gjorde den klar for sommersesongen.
Berit var på Selhamar i helgen og gjorde den klar for sommersesongen. Foto: André Marton Pedersen

Stor dugnad på Selhamar og de andre turlagshyttene. Påfyll proviant, ved og rene sengeklær. Nå er hyttene klare for sommerbesøk!

Se video: Dugnad på Selhamar

– Du har fått to kasser med erter, kjøtt og flesk, ikke sant? roper dugnadsleder Berit Bruvik inn mot proviantlageret på Selhamar.

– Var det ikke lys lapskaus da? lyder en stemme mellom hermetikkbokser og suppeposer.

– Jo, det også. Jeg krysser av nå, sier Berit og finner frem kulepennen.

Det er den årlige sommerdugnaden på Selhamar turisthytte i Stølsheimen. Helgen hvor hele hytten vaskes ned og ny proviant, ved og rene sengeklær flys inn med helikopter. Dugnadsleder Berit er i full sving. Med seg på laget har hun seks ivrige frivillige som lakker gulv, vasker hyttevegger, bærer inn ved, fyller opp proviant, kitter vindu, skifter gasslange, skifter til rene sengeklær og mer til. 

– Vi har to hele A4-sider med tettskrevne arbeidsoppgaver. Ja, det er nok å gjøre, men det er veldig kjekt å være med på dette. Å være i lag, jobbe for fellesskapet. Og tenk så kjekt for alle gjestene som kommer frem til en sommerklar hytte, smiler Berit.

Det er mye som skal repareres. Vi skal male, kitte vinduer, spikre og lakke. Vi skal også vaske ned hyttene fra gulv til tak. Berit Bruvik, dugnadsleder
Konstantin Plotkin på taket.
Konstantin Plotkin på taket. Foto: André Marton Pedersen

Sommerklare turlagshytter

Også på de andre hyttene i Stølsheimen er det dugnad denne helgen. Tidligere har hyttene i Bergsdalen og Hardangervidda Vest hatt sommerdugnad, så nå er stort sett alle Bergen og Hordaland Turlags hytter klar for sommerbesøk.

På flere av hyttene kan du nå også forhåndsbooke seng, deriblant Selhamar. 

Konstantin Plotkin prøver seg som feier for første gang i livet.
Konstantin Plotkin prøver seg som feier for første gang i livet. Foto: André Marton Pedersen

Kontantin på taket

– Berit!? Kan du si i fra at jeg er på taket? roper Konstantin balanserende på taket. 

Han er aktiv turleder i DNT ung Bergen og med i DNT ungs landsstyre.

– Jeg har vært med i Turlaget lenge, men aldri vært med på sånn dugnad som dette. Så jeg tenkte at det måtte også prøves.

– Sett i gang. Bare dra opp og ned, du! lyder det nede fra hytteinngangen. Konstantin kaster feiekosten ned i pipen.

– Man får gjort veldig mye forskjellig og det er veldig sosialt. Jeg har for eksempel aldri feiet en pipe før, sier Konstantin.

Vi har to hele A4-sider med arbeidsoppgaver. Berit Bruvik, dugnadsleder.
Både liten og stor er med når veden skal bæres inn i hytten.
Både liten og stor er med når veden skal bæres inn i hytten. Foto: André Marton Pedersen

Rekordstor frivillighet

Frivilligheten er selve bærebjelken i Turlaget. Uten de fantastiske frivillige hadde ikke Turlaget kunne driftet sine 25 flotte hytteanlegg, vedlikeholdt de 1400 km med T-merkede stier eller arrangert nærmere 2000 turer og kurs i året. I 2017 ble det registrert 90 036 frivillighetstimer, noe som tilsvarer over 51 årsverk. Det er en økning i dugnadstimer på 3,6 årsverk fra året før.

– Vi er syv stykker her på dugnad denne helgen, og så har vi fått hjelp av to amerikanske gjester som er her, og de syns det er helt fantastisk å være med på dette, sier Berit.

– I love it! smiler Lucas Reisinger fra Oregon, USA. – It´s cool and nice to help out here in Selhamar.

– Jeg vil anbefale andre å være med på dette. Det er veldig gøy, sosialt, man blir kjent med nye personer og lærer nye ting, legger Konstantin til.

Se bildeserie fra dugnadsarbeidet på SelhamarAnnonse