Fjelltrappen "Oppstemten" åpnet av Erna Solberg

Erna Solberg åpnet trappestien "Oppstemten" tirsdag 18. september 2018.
Erna Solberg åpnet trappestien "Oppstemten" tirsdag 18. september 2018. Foto: André Marton Pedersen

Fjelltrappen "Oppstemten" offisielt åpnet av statsminister Erna Solberg.

– Jeg er vokst opp rett nedenfor her, så jeg har vært mye på Ulriken i mitt liv, sier Erna Solberg. – Jeg har gått her ganske mange ganger ned, noen ganger opp, men mest ned for å være ærlig. Ofte har det vært fullt av vann her, men nå er det blitt tilrettelagt og mer overkommelig for folk å gå her, sier en oppstemt Solberg.

Offisiell åpning

Tirsdag 18. september ble fjelltrappen "Oppstemten" offisielt åpnet av statsministeren. Oppstemten er en gave til alle bergensere fra Bergens Skog- og Træplantningsselskap i forbindelse med deres 150-årsjubileum. Den sherpabygde fjelltrappen består av ca 1300 trappetrinn og er 750 meter lang. Arbeidet startet i juni 2016 og er utført i løpet av tre sommersesonger. 

Med 1300 trappetrinn er Oppstemten er mesterverk av et byggverk. Erna Solberg, statsminister

Ekte bergensvær

På grunn av uvær var Ulriksbanen stengt og åpningen flyttet fra Ulrikens topp til Hesthammeren, halvveis mot toppen. En sporty Solberg tok beina fatt, på tross av småsko, og ble heiet frem av stolte bergensere. At det regnet i strie strømmer la ikke noen demper på stemningen. Åpningen ble markert med taler, sherpasang, allsang Nystemten og selvsagt kutt av rød snor med kniv. Mange hadde med seg det norske flagg i ryggsekken.

– Dette er over all forventning, smiler Erling Birkeland, stolt styreleder i Bergens Skog- og Træplantningsselskap. – Det er nesten 17.-mai stemning!

Det er Bergens Skog- og Træplantningsselskap som står bak Oppstemten, men veien til ferdig trapp har vært lang. Stemningen har ikke alltid vært oppstemt.

– Mest utfordringer har vi hatt med finansieringen. Vi hadde ikke alle pengene på plass, men vi startet prosjektet likevel. Det var en risiko vi var villige til å ta, sier Birkeland. – Det er hovedsaklig firmaer og private gaver som står bak finanseringen.

Se bildekavalkade fra åpningen

Vil vare i flere hundre år

Birkeland er klar på at fjelltrappen vil bety mye for bergenserne i mange generasjoner fremover.

– Det blir mye lettere å komme opp til fjellet. Vi har fått mange tilbakemeldinger om at folk har hatt lyst å gå i ulendt terreng, men som ikke klarer det. De syns det er flott å gå i disse trappene. Trappene vil vare i mange hundre år fremover, sier en stolt Birkeland.

Han får støtte av Solberg, som også mener det er viktig å få så mange som mulig ut på tur.

– Friluftsliv og det å gå på tur har på mange måter blitt en del av vår nasjonale identitet. Det er en kilde til naturopplevelser, det gir masse glede og livskvalitet og så er det bra for helsen, både det fysiske og mentale, sa Solberg i talen sin.

– Det er viktig at vi har uberørt natur, men det er også viktig at vi har tilrettelagt natur. Det er mange som sier vi ikke skal tilrettelegge for mye, men da blir naturen for de få og jeg mener naturen skal være for de mange, fortsetter Solberg.

Tore var turleder for Byfjellstrimmen som også var med på åpningen i ruskeværet.
Tore var turleder for Byfjellstrimmen som også var med på åpningen i ruskeværet. Foto: André Marton Pedersen

Ønsker å fullføre trappen

Styreleder Birkeland i Bergens Skog- og Træplantningsselskap er tydelig på at han nå ønsker å få fjelltrappen helt opp til Ulrikens topp.

– Vi har fått signaler fra en giver som kanskje er villig til å være med å finansiere, slik at vi får trappen helt opp til toppen. Det avhenger litt av hvor mye Ulriksbanen vil bidra med også. Vi håper å klare å få bygget trappen helt til topps! avslutter Birkeland.

Jeg håper nå flere vil gå i motbakkene oppover her, at det ikke bare blir en konkurranse for de spreke, men at flere tar hverdagsturen eller helgeturen sin her, og får en ordentlig kondisjons-piff. Erna Solberg, statsminister
Bergens Skog- og Træplantningsselskap vedlikeholder og tilrettelegger veier, stier og rasteplasser på byfjellene, med hovedvekt på Fløyen og mot Sandviksfjellet.

Annonse