Gigantgitaren i Sund

Gigantgitaren i Sund. 22 meter lang.
Gigantgitaren i Sund. 22 meter lang. Foto: André Marton Pedersen

Nærmere 300 møtte frem da gigantgitaren i Sund ble erklært for åpnet. Gigantgitaren er starten på natur- og kulturløypen «Ord i spreke spor», inspirert av kyst-trubaduren Johannes Kleppevik.

Løype for kropp og sjel

«Ord i spreke spor» er et folkehelsetiltak utenom det vanlige. Nasjonalbiblioteket og Hordaland fylkeskommune har gått inn med midler, og sammen med entusiastiske frivillige, Sund kommune og ikke minst Sund Turlag har dette unike prosjektet tatt form. Resultatet er en enorm gitar på 22 meter, som fungerer som en scene og møteplass, og starten på en natur- og kulturløype på ca 4 km. Underveis på turen kan barn og voksne lære mer om musikeren Johannes Kleppevik, utvikle leseglede og lære mer om naturen. 

Fylkeskultursjef Anna Elisa Tryti stod for den offisielle åpningen og ordfører i Sund Kari-Anne Landro var en av mange som holdt tale. Hun gledet seg over de mange fremmøtte.

Det er viktig å finne en avslappende stilling når man skal høre ordføreren tale.
Det er viktig å finne en avslappende stilling når man skal høre ordføreren tale. Foto: André Marton Pedersen

– Hva er målet med prosjektet?

– Det er å få enda flere folk, både stor og liten, ut i naturen. Her er det lagt til rette for barn og det er mange poster i løypen som er spennende for alle generasjoner, sier ordføreren.

Dette er litt moderne. Litt «kult», hvis jeg kan bruke det ordet. Kari-Anne Landro, ordfører i Sund
Se bildekavalkade fra åpningen

Ord i spreke spor

Målet med løypen er å knytte fysisk aktivitet sammen med natur-, kultur-, og litteraturopplevelser. Selve turløypen fra gigantgitaren rett bak Stranda skule er en fin gåtur på knappe 4 km og ca 200 meter stigning opp til Storevarden. Underveis finner man infotavler om natur og kultur, landskapskunst og geocaching. Barn kan fint gå turen som bukter seg gjennom variert og flott landskap og ender opp på Storevarden med spektakulær utsikt til alle kanter. Underveis kan man lære Johannes Kleppeviks viser og tekster bedre å kjenne, og lære mer om natur og litteratur. Det er også utviklet en egen app i tilknytning til prosjektet.

Se flere bilder av kulturløypen «Ord i spreke spor»

Enorm dugnadsinnsats

Det er Øyvind Heggstad som fikk ideen til gigantgitaren. Han har lagt en stor innsats i prosjektet. Sund Turlag har også bidratt med mange dugnadstimer og nestleder Reidar Vorland har vært primus motor fra turlagets side. Vorland er byggmester og har hatt ansvaret for hvordan gitaren skulle lages.

– Hvordan var det å få åpnet gitaren og løypen?

– Veldig kjekt. Vi har lagt ned rundt 300 timer med frivillig innsats totalt sett, så vi håper mange kommer og bruker turløypen, sier Vorland.

Reidar Vorland  i Sund Turlag bidro sterkt for å få realisert gigantgitaren.
Reidar Vorland i Sund Turlag bidro sterkt for å få realisert gigantgitaren. Foto: André Marton Pedersen

Vi gratulerer Sund Turlag og alle involverte med et kjempeflott prosjekt. Vi håper mange tar turen til Sund for å oppleve kulturløypen «Ord i spreke spor».

Gigantgitaren.
Gigantgitaren. Foto: André Marton Pedersen

Annonse