Gode tips til høstferien

Linda og Helen på høsttur Kiellandbu–Torfinnsheim–Gråsia.
Linda og Helen på høsttur Kiellandbu–Torfinnsheim–Gråsia. Foto: Hild Fjermestad Aase

Turveilederne Linda og Helen sine beste høstferietips!

– Sålenge snøen ikke er kommet vil jeg anbefale å bruke deler av høstferien i Stølsheimen, sier Linda Fongaard. Sammen med Helen Uglenes jobber hun som turveileder hos Tursenteret i Marken. Der kommer det mange turgåere inn daglig som vil ha tips til flotte steder å besøke.

– Skavlabu, Solrenningen er to flotte hytter å besøke som vi gjerne anbefaler, sålenge anleggsveiene er snøfrie, sier Linda.

Helen nikker og legger til at Bergsdalen også er fint å besøke nå i høstferien.

– Å gå inn til Høgabu fra Lid, eller til Vending fra Hamlagrøosen er begge fine turer. Du kan også gå til Gullhorgabu, men det kan være mye vann ved stien som går langs Storlitjørn, sier Helen.

Tilbud Tursenteret: Alt av Norrøna -40 %

Kiellandbu klargjort for sengebooking

Du kan nå booke egen sengeplass på mange av Turlagets hytter. Den siste hytten som er lagt ut for sengebooking er koselige Kiellandbu. Den hytten har bare fem sengeplasser, og det er de to sengene på hemsen som kan bookes.

Bestill overnatting på Kiellandbu her

Utsikt fra Hanakamb.
Utsikt fra Hanakamb. Foto: Hild Fjermestad Aase

Sommerbroene tas inn for vinteren

Hytte- og rutesjef Johnny Bjørge kan fortelle at sommerbroene tas inn etter 1. oktober.

– Det er stort sett de frivillige som tar inn broene. Noen gjør det nå og noen om tre uker, det avhenger blant annet av vær og vind når broene tas inn, sier Johnny.

– Hva bør folk gjøre om de planlegger en tur til en hytte hvor det er bro på vei inn til hytten?

– Da bør de ta kontakt med Tursenteret, for de har mest oppdatert informasjon om når de ulike broene skal tas inn, og hvilke som er tatt inn for vinteren. Man kan også følge med på bro-oversikten på nettsiden vår. Den er oppdatert, opplyser Johnny.

Sommerbroene ligger i hovedsak ute fra 1. juli til 1. oktober. Etter 1. oktober kan man altså ikke regne med at disse broene er operative, selv om enkelte broer kan bli liggende noen uker også etter dette. Vær- og føreforhold avgjør dette, i tillegg til dugnadskapasitet.
Høst ved Oselven, september 2018.
Høst ved Oselven, september 2018. Foto: André Marton Pedersen

Nærmiljøturer

Men du trenger ikke dra langt for å få pulsen opp i frisk luft. Byfjellstrimmen arrangerer gratis turer i høstferien og håper mange vil bli med på turene deres i byfjellene. Her kan du se hele Byfjellstrimmen sitt turprogram. I tillegg har både Aktiv til 100, Barnas Turlag og Seniorgruppen ulike turer på programmet. Bruk turkalenderen til å søke deg frem til den turen du vil være med på.

Frisk fjelluft

Turveilederne Linda og Helen syns høsten er en fantastisk fin årstid å nyte naturen.

– Den kjempeklare, friske fjelluften er herlig om høsten. Er det litt ruskete er det ekstra godt å komme inn på hytten, få fyr i ovnen og «tørke opp», smiler Linda, som ikke bare må ha sol for å gå på tur.

– Torfinnsheim i Bergsdalen er også et godt alternativ om været er dårlig, sier Linda. – Det er lett å gå inn til hytten, som er barnevennlig med strøm. Man kan også ta en dagstur derfra til Kiellandbu om man vil det. En flott tur.

Av andre aktuelle turmål nevnes både Hallingskeid turisthytteTræet gård på Osterøy og Hadlaskard.

– Hadlaskard ligger i et kjempeflott område på Hardangervidda vest. Der er det vei til Hjølmo fra Eidfjord som kan anbefales så lenge det ikke er snø og glatt. Det er en litt lang, men veldig flott tur, å gå inn dit nå på høsten. Jeg vil anbefale å være der flere dager på rad, avslutter Linda.

Holmaskjer turisthytte vil være stengt 12.–14. oktober pga dugnadsarbeid. Hytten skal males innvendig og dører og vinduer skal skiftes.
Fellestur til Fonnabu.
Fellestur til Fonnabu. Foto: Hild Fjermestad Aase

Annonse