– Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å stoppe dette

Signhild Dyrkolbotn peker mot Eggjane og Blåfjellet, hvor det kan komme flere digre vindkraftturbiner.
Signhild Dyrkolbotn peker mot Eggjane og Blåfjellet, hvor det kan komme flere digre vindkraftturbiner. Foto: André Marton Pedersen

– Norsk Vind Energi AS sine planer om 400 vindkraftturbiner i Stølsheimen er en katastrofe! advarer Signhild Dyrkolbotn. 

– Der kan det komme vindkraftturbiner, varsler Signhild Dyrkolbotn. – Og der, der og der! Hun peker opp mot Eggjane og Blåfjellet som ligger ved Dyrkolbotn Fjellstove, stedet Signhild driver og er så glad i. På kanten av fjellene kan det komme 250 meter høye vindkraftturbiner. 

De vanligvis så snille øynene til Signhild blir smalere, blikket stivt.

– Disse vindkraftplanene er en katastrofe. Det er helt forferdelig! tordner hun.

250 år lang tradisjon

Familien hennes har bodd på fjellgården i Dyrkolbotn i 250 år. Familien begynte å ta i mot gjester for over 100 år siden, og har nå nesten 8000 gjestedøgn i året. Hvert år tar Signhild imot hundrevis av skoleelever som drar til Dyrkolbotn på leirskole.

Flere titalls skoleelever strømmer ut fra hovedbygningen. De har kledd seg i regntøy og styrer mot geitene som skal tas inn for vinteren. Signhild hjelper ikke til. Tvert imot står hun på siden og humrer. Å få geitene opp på tihengeren skal elevene få klare selv.

– Hovedgrunnen til at skoleklasser kommer hit er den fine og rene naturen. Vi lærer de friluftsliv og det å klare seg utendørs, smiler Signhild. – Elevene lærer om hvordan folk på fjellgården har levd og klart seg før. Hvordan kan vi fortsette leve og bruke naturen uten å ødelegge?

De snille øynene er tilbake. Det er dette hun brenner for. Ungdom, naturen og fremtiden.

– Vi bruker naturen, pleier kulturlandskapet, rir på hestene og ror med kanoene. I går dro vi opp 25 fjellørret i garnet. Opplevelsen av å være i en urørt natur, og i harmoni med den, blir totalt ødelagt hvis det kommer vindkraftturbiner her.

Jeg syns det er en katastrofe om styringen av naturen skulle komme i hendene på industrifolk. Signhild Dyrkolbotn, leder for Dyrkolbotn Fjellstove
Skoleelever ved Fossvatnet. De er på Dyrkolbotn på leirskole.
Skoleelever ved Fossvatnet. De er på Dyrkolbotn på leirskole. Foto: André Marton Pedersen

400 vinkraftturbiner i Stølsheimen? Nei takk.

Det er Norsk Vind Energi AS som er på frierferd hos grunneierne i Nordhordland. De lokker med millionbeløp og mener selv de ikke forringer hverken naturen, det biologiske mangfoldet eller friluftslivsopplevelsen. På sin hjemmeside skriver Norsk Vind Energi AS til alt overmål at det biologiske mangfoldet kan styrkes ved massiv vindkraftutbygging. Støyen fra de digre turbinene kaller Norsk Vind Energi AS for "sus". 

Hvordan tar man vare på både klima, biologisk mangfold og friluftsliv når man bygger en vindpark? Det er fullt mulig – og vi har gjort det! Fra Norsk Vind Energi AS sin nettside

Slutten på alt

Signhild knepper igjen den gamle, blå jakken sin. Det regner stritt. Elevene er på vei til Botnavatnet for å ro med kano. Noen andre går på tur. De skal vurdere om de vil gå til toppen av Eggene nå som det er tåke. Poenget er å lære elvene å gjøre vurderinger selv. Er det trygt eller ikke å gå i denne tette tåken?

For Signhild vil Norsk Vind Energi AS sine vindkraftplaner bety slutten. Da blir det aldri skoletur til Eggjane igjen.

– Her vil det bli enorme ødeleggelser om Norsk Vind Energi får viljen sin. Da blir hele dette området omgjort til et industriområde. Da kan ikke vi eksistere, sukker hun.

– Men avløser ikke vindenergi kullkraft i Europa?

– Nei, det er bare bløff! I Tyskland har de bygget mange vindkraftturbiner, men de har ikke klart å legge ned noen kullkraftverk av den grunn. Grønn energi er en floskel, det er bare et ord de bruker for å ha unnskyldning for å kunne ødelegge naturen rundt seg og tjene penger, melder Signhild bestemt.

Hvis vi skal ha et demokrati, så må politikerne lytte til folkemeningen. De må ta debatten åpent. Hva skal vi gjøre når det er slutt på oljen? Signhild Dyrkolbotn, leder for Dyrkolbotn Fjellstove
Signhild Dyrkolbotn er villig til å strekke seg langt for å hindre vindkraftutbygging i Stølsheimen.
Signhild Dyrkolbotn er villig til å strekke seg langt for å hindre vindkraftutbygging i Stølsheimen. Foto: André Marton Pedersen
Fakta om vindkraftverk: Det bygges 800 meter grusvei pr vindkraftturbin. Hver turbin krever en oppstillingsplass på 2–3000 kvadratmeter, muligens større også. Turbinene kan bli opptil 250 meter høye. Byggingen innebærer store naturødeleggelser og skader dyrelivet. Tap av verdifulle naturområder.

Det fins grenser

Elevene dropper turen til toppen av Eggjane. Tåken er for tett. De kommer løpende nedover fjellsiden og treffer sine andre skolevenner ved Fossvatnet. På toppen av taket på et gammelt sel spiser elevene lunsj sammen. De ler og koser seg, selv om regnet utfordrer selv de mest solide ytterjakker.

Signhild tørker brillene sine nok en gang. Det røyner på. 

– Det er grenser for hvor mye vi kan tåle. Det er ikke lett å drive næring i distriktene. Endelig føler vi at vi kommer på offensiven. Vi har fått geitestølen og bedre aktivitetstilbud til barna her. Vi har et godt miljø her med mange fine folk, så får vi denne trusselen og er redd for at vi må legge alt ned, at alt ekte blir borte.

Brillene settes stødig på plass. Signhild er ikke typen som lett gir opp.

– Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å stoppe dette, for den verdien som er oppbygd her, gjennom hva vi gjør og hva som fins her i form av ren natur, er stor - det vil vi beholde!

Signhild Dyrkolbotn.
Signhild Dyrkolbotn. Foto: André Marton Pedersen

Bakgrunnsstoff

Etter at NVE lanserte 43 områder i hele Norge som de mener kan være aktuell for vindkraftutbygging har debatten gått. Du kan se NRKs innslag på Lørdagsrevyen 23. september her. 

Også DNTs generalsekretær har engasjert seg i vindkraftsaken. Les hans kronikk her.

Bergens Tidende har flere ganger skrevet om  vindkraftplanene. Les BTs artikkel "Her planlegges Europas største vindkraftverk".

NRK: Spår vindkraftaksjonar over heile Noreg

Turlaget har laget en egen samleside om vindkraft og hittil har over 2000 personer signert på oppropet "Ja til bevaring av kyst og fjell". 

Signér du også - støtt vårt felles opprop for bevaring av kyst og fjell her

Annonse