Den krevende mellomsesongen

Vaksdal Røde Kors Hjelpekorps på redningsoppdrag på Dalestølen. To dansker ble hentet ned fra fjellet.
Vaksdal Røde Kors Hjelpekorps på redningsoppdrag på Dalestølen. To dansker ble hentet ned fra fjellet.

Røde Kors på flere redningsaksjoner. – Bruk fjellet og gå masse på tur, men ha sunn fornuft med deg, oppfordrer Vaksdal Røde Kors.

For lite utstyr

Den siste tiden har Vaksdal Røde Kors vært ute på to redningsaksjoner.

– Sist torsdag hentet vi ned to dansker. De gikk fra Dale mot Høgabu og måtte få hjelp på grunn av fotskade. De var ikke utrustet godt nok til å være i fjellet, forteller Bjarte Pettersen, operativ leder i Vaksdal Røde Kors.

Han forteller at folk har for lite klær, lite lys og lite mat, når de legger ut på tur. De er ikke forberedt godt nok. 

– Åtte dager senere hentet vi ned tre nederlendere som gikk fra Vaksdal og skulle til Høgabu. De kom ikke frem på grunn av store vannmengder i elven. De endret retning og gikk mot Dale, men ble utslitt underveis og fikk problemer. Da ringte de etter hjelp. Vi rykket ut med to personer og hjalp dem til en privat hytte, gav de varm mat og drikke. Nederlenderne hadde ikke hodelykter og lite utstyr med seg for å klare seg i høstfjellet. Heldigvis går det bra med alle nå, sier Pettersen.

Det er viktig å være godt utrustet for turen du skal gå. Bjarte Pettersen, operativ leder Vaksdal Røde Kors

Fire årstider - på én dag

Vaksdal Røde Kors rykker ut på rundt 15 redningsaksjoner i året. Pettersen ber turgåere om å ta hensyn til den krevende mellomsesongen vi nå er inne i.

– Det som er spesielt med oktober og november er at du kan oppleve fire årstider på veldig kort tid. Man må være forberedt på alt av vær. Elvene kan være store med høy vannføring. Ta med kart og kompass, GPS og ha godt med ullklær med ekstra skift i sekken. Nok mat og drikke er viktig og ikke minst hodelykt og ekstra batteri. Det blir fort mørkt nå.

Høstfjellet er vakkert, men kan også by på utfordringer. Det gjelder å være forberedt.
Høstfjellet er vakkert, men kan også by på utfordringer. Det gjelder å være forberedt. Foto: Hild Fjermestad Aase
Det som er spesielt med oktober og november er at du kan oppleve fire årstider på veldig kort tid. Bjarte Pettersen, operativ leder Vaksdal Røde Kors

Turister på avveie

Pettersen forteller at det er stort sett turister og utvekslingsstudenter som trenger hjelp.

– Utlendingene er de verste. De er ikke vant til klimaet, landskapet og været vårt. Nordmennene er flinke, iallfall her på Vestlandet. Vi er vant til dette røffe terrenget, sier Pettersen.

Inge Olav Skåden, leder for Hordaland Røde Kors Hjelpekorps, forteller at de drar ut på rundt 180 redningsaksjoner i året. Omkring en fjerdedel er knyttet til fjellet.

– Vi ser en økning i redningaksjoner i Stølsheimen, Bergsdalen og i byfjellene. Dette er populære turområder. Tidligere i september hentet vi ned noen tyskere som var på vei fra Vardadalsbu til Modalen. De hadde fått problemer og hadde overnattet ute da vi kom. Vi har også blant annet hjulpet en italiensk turist som hadde gått seg vill i byfjellene og en amerikaner som trengte hjelp. Det er særlig turister og utvekslingsstudenter vi må hjelpe, sier Skåden.

Operativ leder i Vaksdal Røde Kors oppfordrer alle til å ta hensyn til den krevende mellomsesongen vi nå er inne i. 

– Bruk fjellet og gå masse på tur, men ha sunn fornuft med deg. Gå turer du kan mestre og ta med deg nok utstyr. Vi vil jo ha flest mulig folk ut på tur, men vi ønsker ikke å måtte rykke ut på redningsaksjoner.

Annonse