Massiv protest mot vindkraftturbiner

Helene Ødven holder appell under støttemarsj for Stølsheimen, 11. november 2018 ved Dyrkolbotn.
Helene Ødven holder appell under støttemarsj for Stølsheimen, 11. november 2018 ved Dyrkolbotn. Foto: André Marton Pedersen

Hele 550 personer møtte opp for å protestere mot vindkraftanlegg i Stølsheimen.

Fantastisk oppmøte

Turlaget inviterte til støttemarsj for Stølsheimen og hele 550 små og store møtte opp for å vise sin motstand mot Norsk Vind Energi AS sine planer om å bygge 300 vindkraftturbiner på 200–250 meters høyde i Stølsheimen. Før turen ble det holdt tre kraftfulle appeller av Helene Ødven (Bergen og Hordaland Turlag), Frid Festø (DNT ung Bergen) og Synnøve Kvamme (Naturvernforbundet). Flere tok til tårene under de følelsesladete appellene.

Mange ble også sjokkert da de hørte hvilket omfang det er tenkt at vindkraftanlegget i Stølsheimen kan få. Hver av de 300 turbinene krever planering av et område på størrelse med en halv fotballbane. Alle turbinene krever tilknytningsveier som er minst 6 meter brede på grunn av spesialkjøretøy som skal frakte turbinene og utstyr inn i fjellet.

Sterke appeller

– Dette blir Europas største vindmøllepark, sa Synnøve Kvamme til de fremmøtte. – Hele området her blir et industriområde. Denne raseringen av Stølsheimen må ikke skje! Stølsheimen er én av få oaser som er igjen med urørt natur, fortale hun videre, og fortsatte: – Naturen vår står nå overfor den største trusselen noensinne, og det til tross for at vi har overproduksjon av energi. Naturen lagrer enorme mengder CO2 og må tas vare på i forhold til det også.

Les hele appellen til Synnøve Kvamme her

Frid Festø DNT ung Bergen, som har vært mye på turer i området, sa også noen velvalgte ord til de frammøtte:

– Jeg vil at andre skal få oppleve det samme som meg. Jeg orker ikke tanken på at vi er de siste som får oppleve dette!

Helene Ødven bandt det hele sammen og innledet med å si at hun ble rørt til tårer da hun såg alle som stilte opp på støttemarsjen.

– Støtten deres og engasjementet betyr veldig mye for oss som jobber med dette om dagen, sa hun.

Helene Ødven med appell.
Helene Ødven med appell. Foto: André Marton Pedersen

Tur rundt Botnavatnet

Etter appellen gikk over 500 mennesker turen rundt Botnavatnet. Store og små, unge og gamle – til og med en på krykker. Ingen forstår at det er mulig å tenke tanken – at dette flotte området planlegges ødelagt. Det blir uutholdelig å tenke på at generasjoner som kommer etter oss kanskje ikke skal få oppleve roen og styrken fjellet og naturen gir.

Engasjementet blant turgåene var stort.

– Jeg var ikke klar over dimensjonene. Nå er det jo ikke plass til biologien lenger, artsmangfoldet forsvinner, sa Henrikke på vei rundt Botnavatnet.

– Jeg vil protestere! Fjellene er ikke til å ha veier på, de er til å gå på, sa datteren Lotte (8 år).

– Vi vil ikke ha vindkraftturbiner i Stølsheimen. Jeg er overrasket over at noen tenker at dette er en god idé, sa venninnen Berit.

– Vi må være med og protestere mot rasering av naturen. Hvor bærekraftig er dette? Dette vil jeg fortsette å kjempe mot, sa Hege.

PROTESTERER: Berit, Henrikke og Hege sammen med barna Åsta og Lotte vil ikke ha vindturbiner i Stølsheimen.
PROTESTERER: Berit, Henrikke og Hege sammen med barna Åsta og Lotte vil ikke ha vindturbiner i Stølsheimen. Foto: Ågot Caroline Nilssen

Vellykket støttemarsj

Helene Ødven er godt fornøyd med oppmøtet for støttemarsjen som ble arrangert ved Dyrkolbotn.

– Det er en mektig manifestasjon på at dette opprører mange og viser at folk er engasjert. Veldig mange ble overrasket over dimensjonene i utbyggingsplanene og skjønner ikke hva dette er godt for. Det er utrolig viktig at folk får vite om planene, både her i Stølsheimen og med den store nasjonale ramma for Norge, sa Helene. Hun viser til DNTs resolusjon hvor det blir krevd stopp i arbeidet til kunnskap og medvirkning er på plass.

I fjor registrerte Bergen og Hordaland Turlag over 4000 besøk på hyttene sine i Stølsheimen. Dette området er veldig populært og interessen er voksende.

– Stølsheimen er et utrolig viktig friluftslivsområde for flere tusen besøkende hvert år. Hele bergionsregionen har jo Stølsheimen som et nært turområde. Det er selve indrefileten av Turlaget sitt tilbud. I tillegg kommer folk fra hele landet for å oppleve naturen her. Denne planlagte utbyggingen strider mot all sunn fornuft.

Vi ber NVE om å anmode Norsk Vind Energi AS om å trekke planene med å bygge ut Stølsheimen og fjella mellom Lindås og Masfjorden. Dette har NVE gjort før på Ryvarden her i Hordaland, og det må opplagt skje igjen nå. Det er rett og slett for dårlig styring på hva naturressursene våre blir brukt til og hva som skjer i lokalsamfunnet. Vi vil ha Stølsheimen slik den er nå for våre kommende generasjoner.  

Se bildekavalkade fra støttemarsjen

Tekst: Ågot C. Nilssen

Annonse