DNT ung Bergen arrangerer Grønn fredag 23. november

Grønn Fredag
Grønn Fredag Foto: André Marton Pedersen

DNT ung inviterer  til suksessen Grønn fredag – en motpol til kjøpehysteriet Black Friday.

DNT ung Bergen ønsker alle velkommen til Grønn fredag i Friluftslivets hus i Marken, kl. 16–19. 

Se arrangementet i Bergen her. 

Grønn fredag er en nasjonal byttedag der du kan bytte inn friluftsklær og -utstyr du ikke trenger og samtidig gjøre noen skikkelig gode kupp.

Konseptet fungerer som følger:

1. Du kan BYTTE eller GI BORT utstyr til noen andre som trenger det. Lever inn noe og få muligheten til å bytte til deg utstyr du har bruk for. Ønsker du å gi bort uten å ta med deg noe er du selvsagt velkommen til det. Du kan allerede nå komme innom Turlaget i Marken og levere inn utstyr eller klær du vil bytte bort eller selge.

2. Du kan SELGE utstyret ditt ved at vi klistrer en lapp på produktet med pris og ditt telefonnummer, slik at kjøperen kan vippse deg penger. Du bestemmer prisen selv, og kan velge om du ønsker å være der på kvelden om en kjøper for eksempel skulle lure på noe vedrørende ditt produkt.

Ta vare på miljøet ved å gi friluftsutstyr og -klær og et nytt liv! Ole Standal Barstad, DNT ung Bergen

Hva: Grønn fredag

Sted: Friluftslivets hus, Tverrgaten 4–6 i Marken

Tid: Fredag 23. november kl 16–19

Lei av kjøpepress

Selv om de fleste har mengder av det i skap og bod, er nordmenn i verdenstoppen når det gjelder å kjøpe nytt sports- og fritidsutstyr, og spesielt mye kjøper vi på Black Friday. DNT ung er lei av kjøpepresset og oppfordrer til å heller gi brukte klær og utstyr et nytt liv på Grønn fredag den 23. november.

– Turutstyr trenger ikke være nytt for å gjøre nytte. Derfor arrangerer vi Grønn fredag den 23. november. Kjøper du mindre, og brukt, sparer du både miljøet og lommeboka, sier Ole Standal Barstad i DNT ung Bergen.

DNT ung og POW Norge står bak «Miljøvettreglene», som er enkle tips til hvordan du kan drive med friluftsliv på en mer miljøvennlig måte. Enorme mengder sports- og friluftsutstyr kastes, og DNT ung og POW ønsker å oppfordre til langtidsbruk av alle produkter som kjøpes. 

Frivillige fra DNT ung Bergen under Grønn Fredag i Bergen.
Frivillige fra DNT ung Bergen under Grønn Fredag i Bergen. Foto: André Marton Pedersen

Byttetrend

Friluftslivmiljøet står i bresjen for å gjøre gjenbruk mer populært og vanlig. Flere organisasjoner og bedrifter har fulgt etter og tatt avstand fra kjøpepresset ved å arrangere byttekvelder, vise hvordan man gjenbruker eller reparerer ting, eller rett og slett kurse folk i hvordan man på best mulig måte tar vare på det man allerede har.

– All produksjon av klær og utstyr belaster miljøet. Jeg håper arrangementer som Grønn Fredag kan gjøre at flere får øynene opp for at jo mer ting brukes, jo mindre blir miljøbelastningen per gangs bruk - ikke bare den ene dagen, men året rundt, sier Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung.

Venter mange besøkende

17 DNT ung-grupper landet over arrangerte byttedag på Grønn fredag i fjor, og i år er antallet økt til hele 20 arrangementer landet over: I Stavanger, Drammen, Trondheim, Gjøvik, Åndalsnes, Tromsø, Bergen, Lillehammer, Drangedal, Asker, Larvik, Oslo, Voss, Holmestrand, Volda, Mosjøen, Hammerfest, Levanger, Sandefjord og Haugesund blir det Grønn fredag.

Om DNT ung

* DNT ung er ungdomsorganisasjonen til DNT, og er for medlemmer mellom 13 og 26 år.

* DNT ung er den største friluftsorganisasjonen for barn og unge i Norge og har over 45.000 medlemmer.

* DNT ung utarbeidet i 2016 syv enkle miljøvettregler for et mer sporløst friluftsliv sammen med POW Norge. Fordi det vi er glade i, tar vi vare på.

Les mer om Grønn Fredag her og Miljøvettreglene her, og husk miljøvettregel nummer 2:

Sats på opplevelser, ikke utstyr 💚

Annonse

Skrevet av Silje Valla 13. november 2018