2018 oppsummert - for et år!

Høgabu i Bergsdalen.
Høgabu i Bergsdalen. Foto: Espen Haagensen

Når vi nærmer oss 2019 er det naturlig å se tilbake på året som har gått. Det har vært et innholdsrikt jubileumsår.

150-årsjubileum

I år har DNT feiret sine 150 år som Turistforening. Siden Thomas Heftye dannet Turistforeningen i 1868 har vi vokst fra å være en liten klubb for de rike og velstående til å bli en bred folkebevegelse med over 315 000 medlemmer. Jubileet har blitt markert med store og små arrangementer over hele Norge, deriblant en storslått festaften i Oslo Spektrum, hvor blant annet Hennes Majestet Dronning Sonja var tilstede.

Du kan se hele festforestillingen her

Les DNTs historie på 5 minutter

Hele Norge på tur

I sommer inviterte Lars Monsen hele Norges befolkning med på tur. Gjennom fire uker gikk de gjennom Hardangervidda, Jotunheimen, Vesterålen og Indre Troms. 227 kilometer. 400 råsterke frivillige. 8934 høydemeter. Over 100 timer direktesendt TV. Monsen minutt for minutt har vært et eventyr!

Les oppsummering av «Monsen - hele Norge på tur» her

Kom deg ut-dagen, Fløyen, 21. januar 2018.
Kom deg ut-dagen, Fløyen, 21. januar 2018. Foto: André Marton Pedersen

Norges største utebursdag

Barnas Turlag over hele Norge inviterte til utefest når Turistforeningen skulle feire sine 150 år 21. januar. På Fløyen kom det ca 2500 personer og over hele Norge ble over 40 000 små og store med på bursdasfeiringen. Det er ingen tvil om at nordmenn er opptatt av å lære barna at det er gøy å være ute. En undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av DNT, viser at 61 prosent av befolkningen mener det er viktig å lære barna sine å bruke naturen.  

Du kan lese mer om utebursdagen her

Tre store hytteprosjekter

Vi bygget en ny sikringshytte i Kalvedalen for å få større kapasitet og bedre tilrettelegging for grupper og hund. Den opprinnelige hovedhytten var for trang. Nå har vi to flotte hytter i Kalvedalen. Med den nye hytten er det nå plass til både skoleklasser og andre større grupper. Offisiell åpning av hytten blir søndag 19. mai med taler, mat og musikk.

Et kanskje enda større prosjekt har vært å bygge ny hytte på Breidablik. Den gamle hovedhytten ble tatt ned og ny bygget opp. Prosessen for å få bygget hytten har tatt rundt to år og kostet rundt 7 millioner. Søndag 30. juni 2019 er det offisiell åpning av den nye hytten på Breidablik.

Selhamar turisthytte ble renovert for 2,1 millioner kroner. Blant annet ble kjøkkenet oppgradert og takene skiftet ut i løpet av våren 2018.

Se video: Dugnad på Selhamar

Her kan du se nye Breidablik.
Her kan du se nye Breidablik. Foto: Hild Fjermestad Aase

Sengebooking

Sommeren 2018 åpnet vi opp for å booke seng på flere av våre hytter. Det har vært et stort ønske spesielt fra barnefamilier å kunne booke, og dermed vite at de er sikret seng for hele familien. Det er kun noen rom på hver hytte som er åpnet for reservasjon, normalt ca halvparten av overnattingskapasiteten. Andre rom og sovehemser er åpne for alle. Det er derfor alltid plass også for gjester som ankommer uten å ha reservert seng. 

Du kan lese mer om sengebooking på våre hytter her

To nye lokallag i turlagsfamilien og flere jubileer

I 2018 har vi hatt gleden av å ønske Ulvik Turlag og Vaksdal Turlag med som del av turlagsfamilien. Nå er vi hele 16 lokallag. Begge turlagene er godt i gang med å kurse nye turledere og sette opp egne turprogram for 2019. I tillegg til å få to nye lokallag har vi feiret flere jubileer. Nordhordland Turlag feiret 25 år i år. Kvinnherad Turlag feiret 20 år. Fusa Turlag 5 år og jaggu snek ikke et par hytter seg med på all feiringen også: Skavlabu turisthytte feiret 20 år på Modalens tak! og Stavali turisthytte feiret også 20 år.

Ulvik Turlag fylte 30 år, 11. september 2018.
Ulvik Turlag fylte 30 år, 11. september 2018. Foto: André Marton Pedersen

TiTur med 5850 turdager

Titur er ti flotte, utvalgte turmål i Bergen som du kan besøke mellom 1. april og 31. oktober. Turene er lette til middels krevende og passer for de aller fleste. I år har TiTur fått mange folk ut på tur. Oppsummert ser vi at Titur alene har bidratt til 5850 turdager. 1850 personer har fått med seg én eller flere turer. Over 270 personar besøkte alle 10 turene. Vi gleder oss til TiTur19.

Medlemsøkning i Bergen og Hordaland Turlag

Enda et år har vi medlemsøkning i Turlaget som nå rommer over 31 000 medlemmer. Vi har stor økning i medlemskap blant barn og unge og tilbudet deres er i sterk vekst. Det er etablert nye Turboklubber i nærmiljøet og Grillin N chillin er populært blant ungdommene. Vi har fått over 125 000 mennesker med oss på tur i 2018!

Hyttetur til Gullhorgabu med DNT ung Bergen høst 2018.
Hyttetur til Gullhorgabu med DNT ung Bergen høst 2018. Foto: Tomas Fabian

70 år siden første 7-fjellstur

Årets 7-fjellstur går inn i historien som en av de varmeste, men kanskje enda mer historisk er det at det i år er 70 år siden 7-fjellsturen for første gang ble arrangert i 1948. Den gang var det 206 deltakere, hvorav 170 kom i mål og fikk sitt velfortjente diplom. I år sørget 6450 deltagere for en folkefest på byfjellene, og det var ingen overopphetede bergensere. Årets 7-fjellstur er et vitne på at bergensere tåler sol!

Se video fra 7-fjellsturen 2018 her

Bergen er Norges første menneskerettighetsby

Søndag 9. september markerte vi at det er 70 år siden verdenserklæringen om menneskerettigheter ble vedtatt av FNs generalforsamling, samt at Den Norske Turistforening i år har 150 års jubileum. Bystyret at Bergen vedtok i høst at Bergen skulle bli Norges første menneskerettighetsby. Byfjellstrimmen og Rita Mathisen arrangerte derfor, sammen med Raftostiftelsen og FN-sambandet, en jublieumstur til Menneskerettighetsvarden ved Storfjellet. Det ble et vellykket arrangement.

Nasjonal vindkraftkampanje: Nei til vindkraft i verdifulle natur- og friluftslivsområder

Bergen og Hordaland Turlag har jobbet masse med vindkraftsaken som har blåst over landet det siste halve året. Først såg vi at NVE kartlegger hele Norge og så langt har plukket ut hele 43 områder som kan være aktuelle områder for vindkraftutbygging. 

Dernest fikk vi sjokk da vi oppdaget at Norsk Vind Energi AS ønsker å bygge rundt 200 digre vindkraftturbiner i et av våre viktigste turområder her på Vestlandet, nemlig Stølsheimen. Disse planene resulterte i en stor støttemarsj for Stølsheimen som samlet over 550 mennesker.

I tillegg har Turlaget, sammen med DNT, reiselivet og andre store aktører innen friluftslivet, lansert en filmkampanje mot vindkraftanlegg i verdifulle natur- og friluftslivsområder. Så langt har flere videosnutter blitt spredd i sosiale medier og det er kommet over 5500 signeringer på oppropet: www.bevarkystogfjell.no.

Her er oppropet - signér du også

Vi er veldig glade for all støtten vi får i kampen for å bevare urørt natur for kommende generasjoner.

Her kan du se vindkraftfilmen

Ny skøytegruppe i Bergen

De siste årene har skøyting blitt mer og mer populært i Norge og nå er det startet opp en egen turskøytegruppe i Bergen. DNT turskøyter Bergen ønsker å lære bort hvordan du kan ferdes trygt på isen, hvordan du redder deg opp om du skulle gå gjennom og ikke minst, ta deg med på fantastiske skøyteturer på små og store vann i Bergensområdet. 

De kommer til Turtanken 3. januar, det er gratis foredrag og åpent for alle - meld deg på her

Du kan lese mer om DNT turskøyting Bergen her

Grønn fredag - en suksess

Rundt 200 personer strømmet til DNT ungs Grønn fredag i Marken 23. november. Grønn fredag er motpolen til kjøpedagen Black Friday. DNT ung Bergen mener det er et altfor stort kjøpepress innen friluftsliv og da er Grønn fredag et godt alternativ hvor du kan selge eller bytte bort utstyr og klær du ikke trenger. Totalt i Norge ble det holdt hele 20 Grønn fredag-arrangementer. Vi setter stor pris på initiativet og pågangsmotet til DNT ung Bergen. 

Grønn fredag i Bergen, 23. november 2018.
Grønn fredag i Bergen, 23. november 2018. Foto: André Marton Pedersen

Takk til alle våre frivillige

Uten alle våre fantastiske frivillige hadde vi ikke kunne merket stier, vedlikeholdt hytter eller fått så mange folk ut på tur. Vi har nå nærmere 100 000 timer med frivillighet. Det er fantastisk! Tusen takk til alle turgruppene, dugnadsfolk og tillitsvalgte for all innsatsen dere gjør!

12 hedersknapper utdelt under årsmøtet

Det er med ærefrykt og takk vi nå runder av 2018 som et fantastisk turår for friluftslivet, folkehelse og frivillighet.

Med alle gode ønsker for 2019!

Annonse