Undring i plastfjæren

Har du også lyst å være med å rydde strender? Se hvordan nederst i saken.
Har du også lyst å være med å rydde strender? Se hvordan nederst i saken. Foto: Mette Nygård Havre

– Mamma, se! Et par solbriller i plast uten glass. Jeg fant dem under en stein der borte. Tenk at noen bare har slengt dem fra seg!

Undring i plastfjæren

Min sønn på 10 år synes det er spennende og trist å plukke plast langs strendene. Spennende fordi vi finner så mye rart som vi kan undre oss over. Alt har jo en historie. Men kan også gjøre oss fryktelig triste. Tenk at folk kaster fra seg flaskekorker, Q-tips og til og med plastposer i naturen. Det burde jo ikke være mulig!

Turfolk rydder
Vi som er turfolk, er vant til å ta avfallet med hjem igjen når vi går på tur i fjellet. Det ville ikke falle oss inn å kaste sjokoladepapir eller matpakkepapir i naturen. Hvorfor i alle dager er dette annerledes om man ferdes langs eller på sjøen?

Hvalen med plast i magen har gitt oss bilder vi aldri vil glemme. Barna ble rett og slett skremt. Hvordan kunne det skje at strender fylles med plast, til og med i vårt eget nærområde? Det vanskelige med plast, er at vi på den ene siden er helt avhengig av den, men på andre siden, om vi ikke behandler den rett, kan den bli en av våre store fiender.

Viktig lærdom
Det er derfor det blir til undring i plastfjæren når vi legger turen ut på strandrydding. Det gjør vondt i hjertet å se hvor mye plast som ligger og smuldrer opp pg blir til mikroplast, men det er også viktig lærdom.

– Jeg skal aldri kaste fra meg noe som helst i naturen, sier 10-åringen. Han liker ikke at fine områder blir forsøplet, og han er bekymret for at dyrene skal tro at plasten er mat.

Forhåpentligvis gir strandrydding oss en lærdom som vi vil føre videre i generasjoner. Unødig forbruk og forsøpling av naturen må vi få en slutt på. Vi må også tørre å bruke stemmen. Ser vi noen som kaster fra seg noe på et sted de ikke skal, ja, da må vi gjøre dem oppmerksom på det. Og vi må prate sammen om problemet. Barna har skjønt at plasten ikke skal i havet, så får vi bare håpe at de voksne skjønner det etter hvert, de også.

Ta med deg hele familien på strandrydding. Vi lover at det er verdt hvert eneste minutt.

Ifølge Verdens naturfond (WWF) havner ca. 6,4 millioner tonn søppel i havet hvert år på verdensbasis.
Ifølge Verdens naturfond (WWF) havner ca. 6,4 millioner tonn søppel i havet hvert år på verdensbasis. Foto: Mette Nygård Havre

Hvordan starte en ryddeaksjon?

  • Vil du være med på å rydde plast? Gå inn på www.holdnorgerent.no. Der kan du enten opprette din egen ryddeaksjon eller bli med på allerede eksisterende aksjoner.
  • Velg et område som er forsøplet.
  • Finn noen å rydde sammen med. Inviter familie, venner, kolleger, naboer e.l. til å bli med på dugnaden.
  • Registrer din ryddeaksjon i Ryddeportalen: https://holdnorgerent.no/ryddeportalen/
  • Avklar hvordan avfallet skal håndteres i god tid før aksjonen finner sted. Ta kontakt med ditt lokale avfallsselskap for avtale om henting eller levering.
  • Ta kontakt med din kommune eller ditt lokale avfallsselskap for å få tak i avfallssekker og arbeidshansker.

Kilde: www.holdnorgerent.no

Tekst: Mette Nygård Havre

Annonse