Bli med Erna Solberg på strandryddedag i Kollevågen

Bildet er fra en ryddeaksjon på Sotra, 25. april 2018.
Bildet er fra en ryddeaksjon på Sotra, 25. april 2018. Foto: André Marton Pedersen

Lørdag 4. mai er det nasjonal strandryddedag. Erna Solberg kommer til Askøy for å plukke boss med Barnas Turlag i samarbeid med Bergen og Omland Friluftsråd, Frå vik til vik og Miljøagentene . Blir du med?

Strandryddedagen er en årlig, landsomfattende miljødugnad. Over hele Norge samles ildsjeler for å rydde boss langs kysten og elver. Barnas Turlag Bergen skal sammen med Bergen og Omland Friluftsråd, Frå vik til vik og Miljøagentene være med på denne dugnaden og arrangerer egen strandryddedag i Kollevågen på Askøy lørdag 4. mai fra klokken 10. 

– Vi arrangerer strandryddedag, fordi vi har lyst å være med på denne viktige dugnaden for naturen. Store mengder sjøpattedyr, fugler og fisker dør hvert år av plastsøppel, og da må vi gjøre vårt for å rydde strendene. Barna syns også dette er moro å være med på, så vi gleder oss til lørdag! sier leder for Barnas Turlag Bergen, Hild Fjermestad Aase.

Erna Solberg blir med 

Statsminister Erna Solberg blir også med på strandryddedagen i Kollevågen.

– Det er kjempe gøy at Erna kommer! smiler Aase. – Vi håper hun vil være med å plukke litt søppel sammen med barna, men også at hun vil sette politisk fokus på plastproblematikken fremover. Marint avfall er et stort problem for oss alle, sier Aase.

Plasten er i ferd med å bli et av våre største miljøproblemer. Hvert år havner 6,4 millioner tonn søppel i verdens hav. Mellom 70 og 80 prosent av dette er plast. Kaster du en plastflaske, en isoporplate eller annen plast i sjøen, brytes det ikke ned til jord. Istedet blir ditt avfall til tusenvis av små biter, marin forsøpling som fugler og fisker tror er mat.

Bli med på strandryddedagen du også

Alle er velkommen til å bli med på strandryddedagen i Kollevågen 4. mai. Les mer om arrangementet her. Det er Bergen og Omland Friluftsråd (BOF), Frå vik til vik, Miljøagentene og Askøy Turlag og Barnas Turlag i Bergen som står bak arrangementet i Kollevågen.

Har du ungdommer i hus? Da passer kanskje DNT ung sin strandryddedag i Øygarden best. Les mer om deres strandryddedag i Øygarden her (13–30 år).

– Vi håper så mange som mulig blir med oss. Dette blir en fin dag for hele familien. Ta med varme klær, redningsvest, drikke og mat. Lerøy sponser oss med deilige fiskekaker og vi setter opp gratis buss fra Bergen sentrum tur/retur. Maskoten til Barnas Turlag, Turbo, blir også med å plukke boss. Dette blir moro! avslutter Aase.

Ryddeaksjon på Sotra, 25. april 2018.
Ryddeaksjon på Sotra, 25. april 2018. Foto: André Marton Pedersen
Småsøppel, som sigarettsneiper og bomullspinner, utgjør en vesentlig del av den marine forsøplingen. Når fugler ser småsøppel som flyter på vannoverflaten, rekker de ikke å registrere at det faktisk ikke er spiselig. De flyr ned i full fart og snapper det i seg. Da er det for sent. Da mageinnholdet til 55 havhester ved Lista ble analysert for noen år siden, hadde 98 % av fuglene plast i magen. Gjennomsnittet var 46 plastbiter per fuglemage. Kilde: www.holdnorgerent.no

Har du lyst å starte egen ryddeaksjon? Slik gjør du det.

  • Gå inn på www.holdnorgerent.no. Der kan du enten opprette din egen ryddeaksjon eller bli med på allerede eksisterende aksjoner.
  • Velg et område som er forsøplet.
  • Finn noen å rydde sammen med. Inviter familie, venner, kolleger, naboer e.l. til å bli med på dugnaden.
  • Registrer din ryddeaksjon i Ryddeportalen: https://holdnorgerent.no/ryddeportalen/
  • Avklar hvordan avfallet skal håndteres i god tid før aksjonen finner sted. Ta kontakt med ditt lokale avfallsselskap for avtale om henting eller levering.
  • Ta kontakt med din kommune eller ditt lokale avfallsselskap for å få tak i avfallssekker og arbeidshansker.

Kilde: www.holdnorgerent.no

Annonse