Ørretdager på Stavali + fisketips

Emil Engø (t.v.) og Anders Hauge med en flott fisk tatt i Trollavatnet ved Stavali.
Emil Engø (t.v.) og Anders Hauge med en flott fisk tatt i Trollavatnet ved Stavali. Foto: Tom Dahle

Drømmer du om å bli god på fjellfiske? Siste uken i juli er det ørretdager på Stavali med fiske-ekspert Terje Engø.

Det er noen kunnskaper som er kjekke å ha når du skal ut på fjellfiske. De små, men viktige detaljene, som gjør at akkurat DU kan få storfangsten! Terje Engø er Turlagets fiske-ekspert og fra 26. til 31. juli vil han lære deg alt han kan om fjellfiske!

Noen gode fisketips

Men du skal få noen gode tips allerede nå. Det er nemlig et par ting som er lurt å tenke på før du skal fange storørreten.

- Fisk med makk. Ørret elsker makk. Knyt en angel rett på snøret og fest noen fete makker på. Hiv uti. Du trenger ikke lodd når du fisker med makk slik som dette.

- Ikke skrem fisken. Ørreten er lettskremt. Den reagerer på bevegelse og lys. Start med å fiske et stykke unna vannkanten. Ofte står ørreten helt inne ved land. Dernest kan du gå nærmere.

- Ikke bruk for små spinnere. Bruk minst 6 gram, helst 8 grams spinnere. Det øker sjansen for stor fisk.

- Larver klekker på stigende trykk. Da biter fisken best.

- Bytt sluk eller spinner hvis det ikke biter etter rundt 10 kast. Riktig farge på spinneren kan være avgjørende. Se gjerne bunnforholdene an og velg en spinner som matcher bunnen. Kobberfarget spinner/sluk fisker ofte godt.

- Husk å justere bremsen på snellen. Det hadde jo vært riktig synd om du hadde fått ruggen på og snøret hadde røket idet den dro utt snøret...

- Hvilke farge du har på klærne spiller liten rolle. Fisken reagerer heller ikke på om du bråker. Men, selvsagt, det er best å være rolig og ikke skremme fisken.

Solrenningen ligger like ved et fiskerikt vann hvor de fleste får mer enn nok til å fylle panna.
Solrenningen ligger like ved et fiskerikt vann hvor de fleste får mer enn nok til å fylle panna. Foto: Terje Engø

5 anbefalte turisthytter for ørretfiskere

Selhamar, Stølsheimen

Selhamar er et av favorittstedene for mange av Turlagets medlemmer. Vassøyane på vestsiden av hytta har en solid bestand av bitevillig ørret på en halv til en hel kilo, de fleste veier 500–700 gram.

Biter ikke fisken i Vassøyane og en har med utålmodige barn, så rusler en i sørlig retning ned til Vetle Askjellsdalsvatnet. Her er fisken sjelden over 250 gram, men svært lett å få.

Solrenningen, Stølsheimen

Hytten ligger ved et svært fiskerikt og produktivt vann. Fisken er lett å få om en fisker fra båt, eller midtveis på vannet. Helt innerst inne ved hytten er det grunt og fisken trekker først inn her når den begynner gytevandringen.

Fisken i vannet er i snitt 220–230 gram, med varierende rødhet i kjøttet. Dette er et vann som passer for alle. En er nesten garantert fangst!

Vending, Bergsdalen

Her får en sjelden storfisk, men det er mye småvokst ørret i tjernet like nedenfor hytten. På samme side som hytten ligger er tjernet veldig grunt. Fisket er best på motsatt side. Følger en stien mot Gullhorgabu, kommer en først til stølene ved Søyesete. Store mengder liten fisk. Perfekt for de yngste, med en flott stølsvoll hvor fisk og niste kan nytes.

Vil en ha litt større fisk, er det et kvarter å gå til Søyevatnet. Både her og i mange tjern rundt vannet er det fisk på kvartkiloen, ofte flott og rød i kjøttet.

Stavali, Hardangervidda

Et paradis for dem som er på jakt etter viddas storfisk. I området er det flere gode fiskevann. Trollavatnet gir jevnt over gode fangster av fisk over halvkiloen. Alle vann her er rundt tusen meter eller mer over havet. Det betyr at fisken i stor grad lever av små krepsdyr og stort sett alltid er flott og rød i kjøttet. Av hyttens betjening får en råd om hvor en skal dra for å få fisk. Noen vann har fisk på over kiloen. Disse krever tålmodighet og mer kunnskap enn andre vann hvor det er mindre, men mer bitevillig fisk. Her er røykeovn til utlån om en vil varmrøyke fisken.

Høgabu, Bergsdalen

Fisken i de fleste vann rundt Høgabu er av god kvalitet, og ofte rundt halvkiloen. I Skarvavatnet, Oddmundalsvatnet og Storlitjønna slenger det storfisk på både ett og to kilo. Men til middag er det rikelig med fisk i Tjørnadalsvatnet, like utenfor hytta. Siden dette er høyt oppe, er den beste tiden for fiske i august.

Ørretkalas på Vending Turisthytte.
Ørretkalas på Vending Turisthytte. Foto: Terje Engø

Ørretdager på Stavali turisthytte

Fra 26. til 31. juli arrangeres det ørretdager på Stavali turisthytte. Da vil nok fisken i Trollavatnet gå farlige tider i møte.

Fiskende gjester får gode råd av Turlagets «fjellfiske-eksperter» Emil og Terje Engø om hvor de kan få fisk og hva slags utstyr som kan være lurt å bruke.

Når fangsten bringes til hytta på kvelden, er det mulig å få låne og få instruksjon i bruk av røykeovn. Urter og krydder vil også være tilgjengelig, og det er mulighet til å kjøpe rømme om en ønsker å lage en skikkelig ørretmiddag.

I Lonavatnet vil det være mulig å få låne båt. Enkelte dager vil det også være mulig å få være med og trekke garn.

Vi anbefaler alle å ta med fiskestang. Det fins noen stenger til utlån.

Fiskedagene er et arrangement for både unge og voksne. Men siden turen til Stavali er litt krevende, og noen av fiskevannene ligger et stykke fra hytten, bør en vurdere om en skal ta med seg de aller minste til arrangementet. 

Skitt fiske!

Annonse