Lukas (11) til Erna: Nå må dere gjøre noe!

Lukas (11) plukker boss sammen med statsminister Erna Solberg under Strandryddedagen 4. mai 2019 i Kollevåg på Askøy.
Lukas (11) plukker boss sammen med statsminister Erna Solberg under Strandryddedagen 4. mai 2019 i Kollevåg på Askøy. Foto: André Marton Pedersen

Strandrydder Lukas (11) med klart budskap til Erna: «Plastproblemet i verden er enormt. Nå må dere gjøre noe!»

Strandryddende statsminister i Kollevågen

Sist lørdag 4. mai var det strandryddedag i Kollevågen på Askøy i regi av Barnas Turlag, Bergen og Omland Friluftsråd, Miljøagentene og Frå vik til vik. Flere hundre personer møtte opp for å plukke boss, deriblant statsminister Erna Solberg.

– Jeg er her i dag, fordi det er et veldig viktig arbeid som blir gjort. Dette er en fantastisk dugnadsdag, sier Erna.

Med på strandryddedagen er også Lukas Kristiansen (11) som er leder for Miljøagentene på Askøy.

– Jeg har vært mye ute siden jeg var 1 år. De siste årene har jeg funnet mye plast i naturen. Det var så irriterende at jeg bestemte meg for å gjøre noe med det, sier Lukas.

Han rydder nå strender nesten hver helg og har gjort det i flere år. 

Dyr, fugler og fisk spiser plast og dør. Jeg elsker alt i naturen - bortsett fra plast. Lukas Kristiansen (11), leder for Miljøagentene på Askøy.

Store plastutfordringer

Erna Solberg drar opp en gammel fjernkontroll og flere små taubiter fra tangen.

– Det er et skrekkscenario med hvor mye plast som er rundt oss, sier hun og fortsetter: – Plastproblemet er kjempefarlig for havene, for fisken, for maten vi spiser. Havene skal jo være friske og sunne.

Hun blir vist en video fra Øygarden som viser tonnevis av søppel på en øy i havgapet, filmet av Ruben M. Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

– Når jeg ser denne videoen tenker jeg at dette er helt forferdelig, men samtidig at vi har to store plastutfordringer. Det er yttersiden, helt ute på kysten, og all plasten som kommer dit, og så har vi innaskjærs, hvor det er mest vårt eget søppel. Vi er nødt å gjøre noe med begge deler. Vi må gjøre noe med vår egen adferd, og vi må jobbe på et internasjonalt plan, sier Erna.

«Hvis dere stemmer på oss skal vi gjøre ditt og datt» sier politikerne. Men når de får nok stemmer, så sier de bare "Nei, vi hadde ikke råd til det. Sorry."  Lukas Kristiansen (11), leder for Miljøagentene på Askøy
Lukas (11) finner at blekksprut-agn i plast på stranden.
Lukas (11) finner at blekksprut-agn i plast på stranden. Foto: André Marton Pedersen

Stort engasjement

8 millioner tonn plast havner i naturen hvert år, ifølge FN. Lukas synes særlig mikroplast og nanoplast er skremmende. Han har et krystallklart budskap til Erna Solberg:

– «Hvis dere stemmer på oss skal vi gjøre ditt og datt» sier politikerne. Men når de får nok stemmer, så sier de bare "Nei, vi hadde ikke råd til det. Sorry." Plastproblemet i verden er enormt. Det er veldig viktig at dere gjør noe!

Erna Solberg mener politikerne allerede prioriterer plastproblematikken.

– I Norge resirkulerer vi 80% av bosset vårt. Videre må vi utvikle plastfrie produkter som gir holdbarhet. Det er snakk om en teknologiutvikling, men også et sorteringssystem og holdningskaping. I mange land resirkuleres det ikke i det hele tatt. Det er viktig å få land som ikke har sorteringssystemer til å ha det, sier hun.

Lukas plukker opp et blekksprut-agn laget av plast. Han rister på hodet.

– Jeg er sint på politikerne, sier han.

Erna forstår det store engasjementet.

– Barn er veldig opptatt av at vi skal ta vare på jordkloden, avslutter hun.

Se bildekavalkade fra strandryddedagen på Askøy

Annonse