Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Kalvedalshytta er innviet!

God stemning da Margrete Myking, leder i hyttetilsynet i Kalvedalen, skar snoren da den nye hytten ble innviet lørdag. Med seg til å holde snoren hadde hun Solfrid Hjelmtveit (t.v.) og Jane Britt Daae.
God stemning da Margrete Myking, leder i hyttetilsynet i Kalvedalen, skar snoren da den nye hytten ble innviet lørdag. Med seg til å holde snoren hadde hun Solfrid Hjelmtveit (t.v.) og Jane Britt Daae. Foto: Torill Refsdal Aase.

Lørdag 18. mai ble den nye hytten i Kalvedalen i Nordhordland offisielt åpnet. Snoren ble skåret av Margrete Myking, leder i hyttetilsynet, som sammen med et sterkt dugnadslag allerede syttende dro til fjells for å gjøre hyttene klare til den store dagen. 

Det er en ny og luftig sikringshytte som er bygget, mens den gamle hytten er blitt rustet betydelig opp. Tilsammen er der nå 28 senger på Kalvedalen turisthytte, en stor forbedring på et sted som blir stadig mer populært blant turgåere. 

– Det har vært snakket om ekstrahytte i Kalvedalen i mange år. Da konen og jeg i 2015 var gjester og måtte finne oss plasser under salongbordet, bestemte jeg meg for at denne nå skulle realiseres, sa leder i hyttekomiteen og inntil i mars, styreleder i Bergen og Hordaland, Tore Johan Smidt i sin tale under middagen.

Bygging etter planen

– Endelig! Nordhordland Turlag pustet lettet ut. Byggesak ble opprettet, grunneierne avga tomt og kommunen tok sin del av prosessen. I fjor vår fløy bygningsfolkene inn med materiale og utstyr, og ut på sommeren var det tett tak. Innen snøen kom, var hytten innredet og kunne tas i bruk.    

Selve innvielsen var for inviterte gjester. Her var stiarbeidere, hyttetilsyn og ledelsen i Turlagene representert. Ikke minst ble det satt pris på at grunneiere hadde tid til å komme, og delte sin kunnskap om Kalvedalsstølene med alle rundt bordet.   

Hurra for nye hytte! Samlet foran hytten før turen tilbake til Kvingedalen søndag. Nå er alt klart for turfolk, og det er tørt og fint i terrenget.
Hurra for nye hytte! Samlet foran hytten før turen tilbake til Kvingedalen søndag. Nå er alt klart for turfolk, og det er tørt og fint i terrenget. Foto: Torill Refsdal Aase.

Mange stier til Kalvedalen     

Mange stier fører til Kalvedalen. Området hytten ligger i, er særdeles rikt på kulturminner og kulturlandskap, og eldste stølene regnes for å være 400 år gamle. Ulike gårder hadde ulike beiteområder, og de gikk alle letteste vei til fjells.  

De færreste av disse stiene er T-merket, men lokalkjente finner veien gjennom de fleste gjel og skar. I disse litt øde fjellene ligger perlene på en snor – og særlig en vakker forsommerdag!

Anbefalte turer til Kalvedalen

For tiden oppgraderer Nordhordland Turlag stier fra Kvingo i Masfjorden. Fra Kvingedalsvatnet tilrettelegges ny trasé via Blådalsvatnet kraftverk, der det er mulig å parkere. Denne kommer i tillegg til oppgangen fra Nordkvingo, og fra Andvik. Fra Romarheimsdalen anbefales at man går fra E39 til stistart.

Hytteanlegget i Kalvedalen 18. mai 2019.
Hytteanlegget i Kalvedalen 18. mai 2019. Foto: Torill Refsdal Aase.
Feststemning i fjellet.
Feststemning i fjellet. Foto: Torill Refsdal Aase.

Annonse