Turtips: Aurlandsdalen!

Utsikt over Aurlandsdalen.
Utsikt over Aurlandsdalen. Foto: André Marton Pedersen

Er du på jakt etter glasuren på kaken? Selve indrefileten? Crème de la crème?

Da er Aurlandsdalen noe for deg!

Har du lyst å komme deg ut på en helt spesiell tur i sommer? Prøv storslåtte Aurlandsdalen!

Hvis du har tre dager til rådighet kan du gjerne starte turen fra Finse. Da får du oppleve den flotte endringen fra karrig og skarpslipt høyfjellsterreng på Finse til den jungelfrodige, dype og mektige Aurlandsdalen.

Ruten: Finse–Geiterygghytta–Aurlandsdalen

Fredag: Tog til Finse, gå til Geiterygghytta.

Dette er en nydelig tur på ca. 15 km. Fra Finse går du oppover til Klemsbu. Ta gjerne en rast der, for det er fint å hvile føttene litt etter oppoverbakkene fra Finse. Når du går videre kan du gjerne svinge innom Sankt Pål-toppen (1695 moh.) som har fantastisk utsikt. Deretter nedover til Omnsvatnet og videre innover dalen til betjente Geiterygghytta, som serverer nydelig mat. Turen tar rundt fem timer å gå uten pauser.

Bildekavalkade Finse–Geiterygghytta

Lørdag: Geiterygghytta–Aurlandsdalen turisthytte Østerbø

Denne etappen er ganske lang, 21,5 km. Det er ingen harde oppoverbakker, men en del gange i skrått terreng. Herlig utsikt der du vandrer høyt over riksvei 50. Så passerer du Steinbergdalshytta som har åpent for overnatting og matservering. Etter den hytten blir det litt klyving langs fjellsiden på vei bortover og nedover til Østerbø, men ingen partier som er særlig problematiske. De fleste vil helt fint klare å gå her. Hvil beina, prat med andre turgåere og få deg noe godt å spise på Aurland turishytte Østerbø, før neste og siste etappe.

Bildekavalkade Geiterygghytta–Østerbø

Søndag: Aurlandsdalen turisthytte Østerbø–Vassbygdi          

Det er nå du er kommet til selve indrefileten: Aurlandsdalen! Dette er nok en av de mest storslåtte og spektakulære rutene du kan gå her på Vestlandet. Fra Østerbø kan du velge mellom to ruter, enten Bjønnastigen (kalkulert til 7 timer) som er den bratteste ruten, men også den med den flotteste utsikten, eller følge elven og gå langs Vetlavatnet (kalkulert til 6 timer), som også har mange nydelige utsiktspunkt. Bjønnastigen er bratt, men det er godt tilrettelagt med stålvaier å holde seg i og stokker å tråkke på, så selv en kar med høydeskrekk klarte fint å komme seg ned uten nevneverdige problemer. Utsikten er uslåelig! Ta gjerne en pause og nyt utsikten før du starter nedfarten.

Dette er selve indrefileten her på Vestlandet! Fredrik i Turbutikken i Marken
En liten matpause for å nye utsikten over Aurlandsdalen.
En liten matpause for å nye utsikten over Aurlandsdalen. Foto: André Marton Pedersen

Flotte opplevelser

Stiene møtes igjen et stykke foran Vetlahelvete, som er noen store steiner du kan gå innom på din vei mot Vassbygdi. Deretter kan du bare la deg forføre av Aurlandsdalen magiske tilstedeværelse. Ta et stopp på vakre

Sinjarheim

Dette er en gård fra 1600-tallet. Den ligger rett ved stien. Kanskje er du så heldig at det er folk der som lager geitost du kan kjøpe? Etter litt mat i magen bærer det så videre nedover langs Aurlandselvi og ned til Vassbygdi. Der går det buss til Aurland og Flåm, hvor du finner videre transport.

Bildekavalkade Østerbø–Vassbygdi

Det er gåfestival i Aurlandsdalen 5.–7. august.

Les mer om festivalen her.

God tur!

Annonse