Nå er nye Breidablik offisielt åpnet!

Lykke til med nye Breidablik! sa Bjarne Huse da han kuttet den røde snoren under åpningen søndag 30. juni.
Lykke til med nye Breidablik! sa Bjarne Huse da han kuttet den røde snoren under åpningen søndag 30. juni. Foto: André Marton Pedersen

Rundt 200 personer trosset uværet og kom på åpningsfesten av nye Breidablik.

Søndag 30. juni var det offisiell åpningsfest for nye Breidablik. Dette spektakulære hyttetunet i Kvammafjella 1162 moh. ble gjennom over 40 år bygget av Bjarne Huse og konen Anne-Marit og har skapt mange gode turminner for gjestene der opp gjennom tidene. Med en prislapp på 6,9 millioner kroner har to av byggene blitt nye for å tilpasses turlagsbruk og flere besøkende. Hovedhytten er nå selvbetjent med 24 senger + madrasser og den nye sikringshytten har tre sengeplasser og to hundebur. Den tredje hytten på tunet står slik den i sin tid ble bygget av Bjarne Huse og vil bli beholdt slik. Mye av det gamle iventaret fra hyttene er også brukt i de nye.

Les mer om Breidablik her

Åpningsfest med smell i!

Det ble arrangert to fellesturer, én fra Øystese og én fra Hamlagrøosen, til åpningsfesten, i tillegg kom folk i egen regi. Og for et heftig vær de fikk på turen. På under fem minutter ble det registrert over 700 lynnedslag, kunne Bergens Tidende melde. Tordenværet rullet rett over hytten og lynet slo ned på Geitafjellet så røyken stod opp fra bakken. Det var tett tåke, vind og hagl, men gløden hos de fremmøtte kunne ikke været slukke; mange har et bankende varmt hjerte for Breidablik.

Klokken 13 var det offisielt festprogram med musikk, taler, allsang, mat og drikke. Arvid Åsprang spilte saksofon på tunet utenfor gamlehytten og ordfører i Kvam Herad Jostein Ljones, leder for hytteutvalget Tore Johan Smidt, styreleder i Bergen og Hordaland Turlag Elisabeth Skage og daglig leder Helene Ødven i Turlaget holdt taler. 

Kuttet den røde snoren

Det var Bjarne Huse selv som fikk gleden av å skjære over den røde snoren, hvorpå styreleder i Bergen og Hordaland Turlag, Elisabeth Skage, erklærte nye Breidablik for åpnet for de vel 200 fremmøtte søndagen.

– Jeg vil benytte anledningen til å ønske dere lykke til med nye Breidablik. Det er blitt et solid, godt og luftig bygg med gode stuer og gode rom å sove i. Jeg håper Breidablik går videre og at det er mange som kommer hit fremover. Det er plass til det, sa en glad og beveget Bjarne Huse.

– Uten Bjarne sin innsats, væremåte og gjestfrihet hadde det ikke vært noe Breidablik, sa ordfører i Kvam Herad Jostein Ljones.

Dette var helt fortryllende! Masse folk som kom opp, og ikke minst at Bjarne er her er veldig flott! Det betyr mye for oss at han liker det nye Bredablik. Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag
Bjarne Huse og konen Anne-Marit bygget Breidablik gjennom 44 år. Nå tar Turlaget Breidablik inn i en ny tid.
Bjarne Huse og konen Anne-Marit bygget Breidablik gjennom 44 år. Nå tar Turlaget Breidablik inn i en ny tid. Foto: André Marton Pedersen
Dette var så godt som det kunne være. Det var en trolsk åpning. Bjarne Huse

Arven etter Bjarne og Anne-Marit

Det var Bjarne som tok kontakt med Turlaget i 2012 for å diskutere fremtiden til Breidablik og i 2014 kjøpte Turlaget hyttetunet av han. Gjestfriheten, rausheten og at alle skal føle seg velkommen til Breidablik er en arv Turlaget er opptatt av å ta vare på.

– Vi vil videreføre de gode tradisjonene som Bjarne og Anne-Marit har her. Det handler om å være gjestfri, la alle få være med, og få fine naturopplevelser, sier Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag.

Breidablik ligger i et intakt og unikt naturområde med det vernede Øystesevassdraget som fritt renner fra fjell til fjord. Mye av grunnen til at Bjarne kontaktet Turlaget var nettopp at kommende generasjoner skal få oppleve det spesielle hyttetunet 1162 meter over havet.

– Minnene og det som er bak oss, det er det vi skal bygge fremtiden på, sier Bjarne Huse. – At folk føler seg velkommen når de kommer hit, det er viktig.

Se bilder av nye Breidablik

Breidablik - en viktig hytte for Turlaget

For Kvam Turlag betyr det mye å ha Breidablik som selvbetjent hytte. Ikke bare er hytten et fantastisk turmål i seg selv, men ligger også sentralt i rutenettet som strekker seg gjennom Bergsdalen, Kvammafjella og videre til Voss Utferdslag sine ruter og hytter mot Voss.

– Jeg er kjempefornøyd! smiler styreleder i Kvam Turlag, Kjell Inge Tyssen. 

Han skryter av de to nye hyttene som er mer praktiske til Turlagsbruk enn de gamle hyttene var.

– Mye er jo endret, men selve opplevelsen med å være her er ikke endret. Jeg håper vi kan få til flere arrangementer og turer til Breidablik fremover, sier Tyssen.

Det er mange som kommer opp her og griner, har Bjarne fortalt meg. Det gjør et sterkt inntrykk å komme opp på Breidablik 1162 moh. Denne storslagne naturen. Jostein Ljones, ordfører i Kvam Herad

«Haugbonden sin knagg» til byggmester Bjørn Vike

Under den interne festmiddagen lørdag 29. juni på Breidablik var de personene som har hatt mest å gjøre med byggeprosjektet invitert. Det ble holdt taler og fortalt historier og det var tydelig at mange har sterke følelser for Breidablik. Ekstra spesielt var det da Bjarne tildelte sin egen lille, men likevel betydningsfulle, kulturpris «Haugbonden sin knagg» til den erfarne byggmesteren Bjørn Vike som har bygget de to nye byggene i løpet av kun 3, 5 måneder. En berørt Vike takket for knaggen.

– Jeg vet ikke om jeg har bygget på plasser som har vært så tøffe værmessig som her, sa han.

Bjarne Huse gir prisen «Haugbonden-knagge» til byggmester Bjørn Vike for arbeidet med Breidablik, 29. juni 2019.
Bjarne Huse gir prisen «Haugbonden-knagge» til byggmester Bjørn Vike for arbeidet med Breidablik, 29. juni 2019. Foto: André Marton Pedersen
Ved Breidablik har du alt. Vernet vassdrag med vann som renner rett i vakre Hardangerfjorden, utsikt til Folgefonna. Du har alt det vakre Norge tilbyr her. Jo flere ungdommer som går i fjellet, jo større mulighet er det for å redde den vakre naturen vår. At skoleklasser kan komme hit blir en viktig del av kampen for å verne den vakre naturen i landet vårt. Byggmester Bjørn Vike

Mange bidragsytere

Det er arkitekt Eilif Bjørge som har tegnet hytten på dugnad, godt hjulpet av sine kone Kari Kjøde. Turlagets hytteutvalg med Tore Johan Smidt og Johnny Bjørge i spissen har i flere år jobbet med prosjektet sammen med Kvam Turlag og hyttetilsynet, representert spesielt ved Ingmar Ølmheim og Arne Nøttveit.

Festkomitéen sørget for en flott åpning, både lørdagen da det kom så mange og ikke minst under selve åpningsdagen søndag 30. juni.

Nå håper Turlaget på mye besøk på tunet og at nye minner på Breidablik vil bli skapt.

– Med Breidablik som base har jeg hatt noen år av mitt liv her. Jeg vil benytte anledningen til å ønske dere lykke til med nye Breidablik, avsluttet Bjarne Huse.

Breidablik er bygget med midler fra: Sparebankstiftelsen SR-Bank • Kulturdepartementet • Gjensidigestiftelsen • Kvam herad • Olav Thon stiftelsen • BKK • Sparebankstiftinga Hardanger • GC Rieber fondene • Øystese Mek. Verkstad • Lingalaks • Rune Blomberg

Se bildekavalkade fra åpningen


Annonse