Høstferie i Stølsheimen?

Selhamar turisthytte i Stølsheimen, september 2019.
Selhamar turisthytte i Stølsheimen, september 2019. Foto: André Marton Pedersen

Godt fiske, blåbær, mikroeventyr og storslagen utsikt! Her er tips til høstferie i Stølsheimen for barnefamilier.

Stølsheimen perfekt for barnefamilier

Stølsheimen er fjellområdet nord for Bergen, 2–3 timers kjøretur unna. Området byr både på grønt og frodig landskap og karrig høyfjellsterreng, og gir nærmest uendelige turmuligheter for små og store fjellvandrere. I Stølsheimen finner du ni selvbetjente hytter på rekke og rad fra Voss og ut til Masfjorden. Det er relativt kort avstand mellom de fleste av hyttene, og barnefamilier vil lett kunne finne et egnet turmål.

Selhamar – to korte ruter, en fra øst og en fra vest 

Inn til Selhamar-hytten (880 moh.) finnes det to korte turer å velge mellom, én fra øst og én fra vest. Fra Kvilesteinsvatnet er det en kort tur på ca. halvannen time (tid beregnet for voksne med sekk). For å komme til Kvilesteinsvatnet, kjører man inn på en anleggsvei fra Vikafjellet mot Bjergane. Det andre korte alternativet er å starte ved Askjellsdalsvatnet, som man kommer til på anleggsvei fra Trefall i Eksingedalen. Fra stistart er det litt over 4 km inn til hytten, og her må man beregne ca. halvannen time inn til hytten (voksne). Ved hytten ligger det kanoer og robåt man kan låne, og i vannene rundt hytten er det godt fiske. Redningsvester er til utlån på hytten. Ta med DNT-nøkkel til å låse opp kanoer. 

Skavlabu i sommer.
Skavlabu i sommer. Foto: Hild Fjermestad Aase

Skavlabu – kort og luftig 

Etter noe som kan kjennes som en lang kjøretur på anleggsvei fra Masfjordtunellen kommer man frem til stistart ved Svartavatnet. Herfra er det beregnet at det tar ca. halvannen time å gå de 3 kilometerne inn til Skavlabu (voksne). Stien er litt bratt i starten, men flater ut og er lett å følge. Den går forbi flere herlige badekulper. Man kommer raskt opp i høyden, og fremme ved hytten på 980 moh. har man et luftig rundskue. Det finnes flere små, fine vann rundt hytten.   

Plankekjøring til Solrenningen 

Stien inn til Solrenningen (645 moh.) fra Stølsdammen er godt tilrettelagt med stein og treklopper, og den fører jevnt innover til hytten uten utfordrende stigninger. Tidsbruk beregnes til 3 timer for voksne. Vel fremme på hytten kan dere ta en tur på vannet med kanoen, eller i robåten som er tilgjengelig for gjester. Redningsvester er til utlån på hytten. Ta med DNT-nøkkel til å låse opp kano og robåt. Solrenningsvatnet er grunt, med mye fisk, og egner seg godt for fiske, så ta med fiskestang. Gjester på Solrenningen fisker gratis. 

Lille Brydalseter 

Dette er en tur som passer perfekt for dem som ønsker å ta med seg barn i et idyllisk terreng. Fra den vakre bygden Ortnevik i Sogn går du oppover og gjennom en ekte eventyrskog til du kommer til det sjarmerende stølstunet Brydalseter. Turen opp hit med barn tar 2–3 timer. Hytten ligger idyllisk til på en liten fjellhylle med utsikt mot Sognefjorden. Her må du over en broløs elv, men etter normale værforhold er ikke dette et problem. Denne elven er forresten perfekt for et friskt og deilig morgenbad. Hytten er ubetjent og har 8 sengeplasser. Dette er et område som er vakkert og frodig og byr på en høy grad av nasjonalromantikk.

Annonse