Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Julegavetips: Lag mat i det fri

Alt utstyr til matlaging i naturen finner du hos Tursenteret.
Alt utstyr til matlaging i naturen finner du hos Tursenteret. Foto: Emil Engø

Å lage mat i naturen – enten det er på bål eller en gassbrenner – kan skape gode friluftsopplevelser. Det trenger ikke å være vanskelig, men du trenger gjerne litt utstyr, og det meste får du tak i hos Tursenteret.

Boken Mat i det fri er en inspirasjonskilde til matlaging i naturen med en drøss av teknikker og oppskrifter.
Boken Mat i det fri er en inspirasjonskilde til matlaging i naturen med en drøss av teknikker og oppskrifter.

Før du legger ut på tur kan det være lurt å tenke på hva du skal lage. Utstyret du trenger avhenger av dette, men uavhengig av hva du vil lage trenger du noe som gir varme. I Tursenteret har vi primært utstyr som brenner gass fordi det er brukervennlig og mer miljøvennlig enn andre brenselskilder. Vi selger gassbrennere fra Primus med god effekt og som er lett å bruke. Vårt letteste alternativ er Primus Express Spider (Veil. 999,-). Primus Gravity (Veil. 1299,-) er et annet alternativ for større gryter og raskere oppkok.

Husk at du som medlem får 15 % rabatt i Tursenteret av veiledende pris. Einar Sæther, leder Tursenter

Kjeler og stekepanner

Når du først har fyr på primusen er det bare å sette i gang med matlagingen. Etter en lang dag på tur smaker maten enda bedre enn den ville gjort hjemme – men du er gjerne opptatt av at matlagingen skal være lett og knirkefri.

I Tursenteret finner du lette kjeler og stekepanner laget spesielt for turbruk. De er lette for vekten sin skyld, men også for at de skal bli varme fort. Av stekepanner har vi to fullgode alternativer: Eagle Frying Pan (Veil. 299,-) som er laget i tynt rustfritt stål og som bare veier 275 gram, samt den hakket større stekepannen Sea To Summit Alphapan (Veil. 337,-).

Kjeler kan være greit for å koke mat eller for å lage sauser. Trangia Ultralight Saucepan (Veil. 100,-) er et godt og lett alternativ i sekken. For bålkos kan vi anbefale Eagle Bålkjele (Veil. 299,-) som gjør kaffelaging til en lek enten det er på bål eller gassbrenner. Til nærturer hvor du har rom for litt ekstra vekt i sekken har vi Eagle Turtoastjern (Veil. 349,-) og Eagle Turvaffeljern (Veil. 349,-) som er tilpasset bålbruk.


Server maten din

Når maten er ferdig og klar til å serveres har Tursenteret alt utstyret du trenger. Bestikk, glass og tallerkener bør være lett og lett å rengjøre. Hos oss finner du både sett og løse bestikk- og serveringsutstyr i både tre og i plastikk.

Av tallerkener har vi Eagle Villmarkstallerken (Veil. 189,-) og tallerkener i hardplast fra Wildo (Veil. 59,-). Av kopper og bestikk har vi også et stort og variert tilbud.

Å lage mat i naturen kan være utfordrende – men også veldig artig. For friluftsinteresserte er julegaveutvalget stort – både for matlaging og annet turutstyr – hos oss i Tursenteret. Har den du skal gi gave til alt utstyr til å lage mat i det fri? Da kan boken Mat i det fri (Veil. 298,-) være en god inspirasjonskilde for å utvide horisonten for matlaging i naturen.

God jul!

Annonse