Skattkammeret – ny utlånssentral i Bergen sentrum

Skattkammerets prosjektleder Knut Anders Strand i Kirkens Bymisjon.
Skattkammerets prosjektleder Knut Anders Strand i Kirkens Bymisjon. Foto: Camilla Haug

Mens Byfjellene rommer et skattkammer av turløyper, finnes det også et annet skattkammer i Bergen, et skattkammer som bugner av gratis friluftsutstyr.

Aktivt friluftsliv for alle

Skattkammeret ligger i Bergen sentrum, er drevet av Kirkens Bymisjon og er åpent hver dag. Der kan alt utstyr lånes gratis av barn under 18 år. Voksne betaler en symbolsk sum for lån av utstyr.

Privatpersoner, skoleklasser, lag og foreninger har allerede benyttet seg av tilbudet, som åpnet i sommer. Målet er at alle barn og unge skal ha muligheten til å delta i friluftsaktiviteter, uavhengig av økonomisk bakgrunn, og samtidig bidra til at flere velger å låne utstyr, fremfor å kjøpe alt nytt.

– Vi ønsker å bidra til at alle barn skal få bli med på aktiviteter, sier prosjektleder Knut Anders Strand. – Samtidig er det et mål om å få flere folk til å låne utstyr, fremfor å kjøpe nytt.

Skattkammeret lever virkelig opp til navnet sitt. Her kan du låne alt du trenger til en tur i fjellet: telt, termos, sekk, sovepose og primus. Du kan også finne alt fra barneseter til bil og sykkel, langrenn og alpinutstyr, til padlebrett og rullebrett.

Utlånssentraler i hele landet

Skattkammeret er en del av BUA-nettverket, som er et nasjonalt nettverk av utlånsordninger. De har som mål å bidra til bedre folkehelse, mindre forskjeller og lavere forbruk. BUA-nettverket består av 110 utlånsordninger i 93 kommuner fordelt på 16 fylker. På hjemmesidene til BUA (www.bua.io) kan du lett søke opp utlånssentraler i nærheten av deg. Der kan du finne åpningstider, oversikt over tilgjengelig utstyr, og muligheten til å reservere utstyr. Ta kontakt med ditt lokale utstyrslager for å høre om de har det du trenger for din neste utflukt. Er det ingen utstyrslagre i ditt nærmiljø? Hør med kommunen om de har planer om å opprette et slikt tilbud. Eller kanskje kan man gjøre utstyrslagre som er tilgjengelig for skoler og idrettslag, tilgjengelig for alle?

Her finner du utlånssentraler i Hordaland: RaskBerge på Flaktveit Skattkammeret i Bergen sentrum, BUA Melkeplassen, BUA Fjell, BUA Kvinnherad, BUA Stord og BUA Bømlo.

Tekst: Camilla Haug

Annonse