Byfjellstrimmen – en suksesshistorie

Rita Mathisen, frivillig og initiativtager til Byfjellstrimmen.
Rita Mathisen, frivillig og initiativtager til Byfjellstrimmen. Foto: Øivind Solheim

Det som startet som et turprosjekt med å sette den ene foten foran den andre, har for Rita Mathisen og Bergen og Hordaland turlag blitt en kjempesuksess.

Oppstart av Byfjellstrimmen

– Etter en sykdomsperiode begynte jeg å gå. Mottoet mitt er å sette den ene foten foran den andre og så plutselig være langt av gårde, forteller Rita Mathisen fra Bergen.

Turer på 20 minutter ble til lange dagsturer som kunne vare opptil ti timer. Rita var hektet og ble lommekjent i Byfjellene. Nå ville hun bruke all kunnskapen sin til noe fornuftig, og oppsøkte Turlaget i Marken.

– Det er rett og slett min feil at Byfjellstrimmen ble til, sier hun og ler. – Men jeg hadde så lyst til å vise andre hvor mange stier som er der ute. Alle kan gå på Lyderhorn og på Fløyen, men man må våge å være litt nysgjerrig. Jeg mener også at det er viktig med et kortreist turtilbud.

Med godkjenning fra Turlaget arrangerte Rita den første Byfjellstrimmen 29. februar 2008. Turen gikk i mørke fra Eidsvåg over Sandviksfjellet, og ble avsluttet med en tur innom Baklommen Bar på Bryggen. Tilbakemeldingene fra de 13 personene som var med, var bare positive.

– De sa at det var kjempekjekt, så da arrangerte jeg en tur til, forteller Rita.

Det viste seg raskt at ideen til Rita hadde vært etterlengtet. Stadig flere personer møtte frem for å være med, og det ble behov for å utdanne flere turledere. Konseptet «nærturleder» oppstod, og til nå har Rita og Turlaget lært opp cirka 150 turledere som følger i hennes fotspor.

– Vi er heldige i Bergen. Her flommer vi over av turledere, vi er best i landet, sier hun og smiler.

Krånipa med Byfjellstrimmen.
Krånipa med Byfjellstrimmen. Foto: Thomas Ellingsen

Gratis og åpent for alle

– Byfjellstrimmen er et lavterskeltilbud til alle. Vi har turer flere dager i uken, i tillegg til 7-fjellstrimmen, som er fem turer for å trene seg opp til den årlige 7-fjellsturen, forteller Rita.

På Turlagets sider kan en sjekke turkalenderen for Byfjellstrimmen. De har også egen Facebook-side. Hver tirsdag er det tur i middels/raskt tempo, mens onsdagsturene går i rolig/moderat tempo. Det arrangeres også en rekke fredags- og søndagsturer på ulike nivåer. Fredagsturene avsluttes med sosialt samvær i byen. I tillegg kan en være med på mandagsturer som går på dagtid to ganger i måneden.

– Byfjellstrimmen har fått sitt eget styre. Nå er det blitt en veldreiet organisasjon. Turen er gratis, og både medlemmer av Turlaget og andre er velkommen. Men vi oppfordrer selvsagt alle til å melde seg inn i laget og støtte opp om tiltaket, sier Rita.

Noe av det unike med turene er at de er veldig godt beskrevet. På nettsiden til Bergen og Hordaland Turlag finner en fyldig turbeskrivelse med trasé, type underlag, stigningsmeter, kilometer, klokkeslett, parkering, kollektivtransport og mye mer. Det skal være lett for folk å møte opp på avtalt sted. Og har en problemer med å finne frem, eller med å komme seg frem, er det bare å ringe personen som er oppført som turleder.

Les mer om Byfjellstrimmen her

– Vi arrangerer turer hele året. Om vinteren går vi med hodelykt og brodder. Det blir magisk når en ser en lang rekke av lys ned fra fjellet i mørket. Da vet en at det mest sannsynlig er Byfjellstrimmen som er på tur, forteller Rita.

Vant Solrenningsprisen

I 2010 ble Rita tildelt Solrenningsprisen for suksessen med Byfjellstrimmen, men også fordi hun hadde med seg over tusen mennesker på tur det året.

I dag er det en stor gruppe turledere som sørger for å lede både små og store grupper på de ukentlige turene i byfjellene. Det er blitt en populær inngangsport for de som ønsker å være turleder.

– Som frivillig i Turlaget kan en ikke klage på lønn. Vi får så utrolig mye igjen: bedre helse, fornøyde turdeltakere og nye venner. Jeg har opplevd at turdeltakere har blitt kjærester. Flere deltakere har fortalt meg at dette er det beste som hadde skjedd dem siden de flyttet til Bergen. Det er gull å høre. Vi som driver Byfjellstrimmen synes det er fantastisk å få vise andre hvor flotte fjellområder vi har her i Bergen, avslutter Rita.

Har du lyst å bli frivillig i Turlaget? Meld deg som frivillig her.

Byfjellstrimmen på Byfjellene.
Byfjellstrimmen på Byfjellene. Foto: Elisabeth Svanes

Tekst: Lise Viken

Annonse