Jakten på 2000-meterstoppene

På Store Skagastølstind.
På Store Skagastølstind. Foto: Keith Mcinturff

Stig Anton Hordvik er kursleder for DNT Fjellsport sommer og vinter. Han har besteget alle de 376 fjelltoppene i Norge som er høyere enn 2000 meter. Jakten på de luftige toppturene startet i 2008, da han ble aktiv i Fjellsportgruppen til DNT.


Veien til å bli en ivrig samler

Stig Anton Hordvik er i dag ansvarlig for noen av de mest krevende turene til DNT. Hans vei inn i fjellsportmiljøet gikk gjennom Fjellsportgruppen. I 2008 meldte han seg på en tur som gikk over Knutsholstraversen i Jotunheimen.

– Da fikk jeg mine første 2000-meterstopper og ble bitt av basillen med én gang. Jeg ble imponert over miljøet som var der. Det gjorde at jeg meldte meg på mange turer og tok turlederkurs. På turen traff jeg flere jeg fortsatt går på tur med i dag, 11 år etter.

Siden ble han engasjert i styret i fjellsportgruppen fra 2009 til 2013. Fra 2012 til nå har han vært i kurs- og føringskomiteen, som har med oppsetting av program, risikoanalyse, bemanning av kurs og turer som krever instruktørkompetanse. Han leder noen av de mest krevende turene, i tillegg til at han holder kurs i skred, klatring, bre og turledelse.

Godt miljø og store opplevelser

Nyrekruttering til fjellsportmiljøet skjer i stor grad gjennom basecampene på Voss og Uskedalen. Her møtes folk mellom 16 og 60 år som har lyst til å prøve seg på klatring, bre eller luftig skikjøring.

– Det er ofte folk kommer på basecampene, og så blir de kjent med miljøet og får en smakebit på bre, klatring eller på bratt skikjøring. Senere melder de seg gjerne på et skredkurs, brekurs eller klatrekurs.

Skred-, bre-, og klatreutstyr kan deltagerne på turene få låne. Basecampene støttes av Erling Bjørstad-stiftelsen, som har som formål å øke fjellsportinteressen. Derfor er deltageravgiften veldig lav.

– Målet vårt er å tilby kremen av turer uten å tjene penger på det, sier Stig Anton.

Jan Mayen, travers av vulkankrateret på Beerenberg.
Jan Mayen, travers av vulkankrateret på Beerenberg.

Variert tilbud, for nybegynnere og eksperter

Fjellsportgruppen har et variert tilbud – fra dagsturer og lavterskelaktiviteter som ikke krever kurs eller forkunnskaper, til mer luftige turer som krever god form og erfaring med klatring og sikring.

I løpet av første halvår 2020 blir det rundt 30 turer på programmet, i tillegg til forskjellige kurs.

Mange av turene til Fjellsportgruppen er krevende, men man kan gradvis bygge seg den kompetansen som trengs gjennom å delta på basecamp og ulike kurs. I tillegg arrangeres det hverdagsturer som annonseres på Facebook-siden til gruppen. Her kan alle være med. På ekstra krevende turer ringer turleder rundt på forhånd til dem som har meldt seg på, for å sjekke at turen passer.

Les mer om DNT Fjellsport Bergen her

Stadig nye utfordringer

Engasjementet som turleder i Fjellsportgruppen lar seg fint kombinere med å samle 2000-meterstopper, kan Stig Anton fortelle.

– Det har ikke vært en prioritet for meg å hele tiden ta nye topper. Som turleder har jeg lagt opp til nye turer sånn at jeg har fått nye topper selv. Man blir mer oppmerksom hvis man er på en plass der man ikke har vært før.

I sommer fikk han muligheten til å samle toppene på Jan Mayen. Det gav ham inspirasjon til å sette inn støtet for å fullføre de siste toppene på listen. Den siste turen befant seg, symbolsk nok, i det samme området i Jotunheimen hvor den første toppen ble besteget 11 år tidligere. Og en av dem som var med på den første, ble også med på den siste toppen.

Man må alltid ha noen mål å strekke seg etter. For Stig Anton er det neste målet å bestige de mest krevende toppene vinterstid.

– Det er vinterturene som gir meg mest. På sommeren, når det er fint vær, er det gjerne masse folk i fjellet. Drar man opp der i januar eller februar, ser man kun spor etter en jerv eller noen reinsdyr. Det er kaldt, surt og mørkt. Hvis man da kan komme opp på toppene, så er det fantastisk.

Mission completed! Stig Anton Hordvik på Nørdre Knutsholtind. Norges 376 topper over 2000 meter med primærfaktor 10 fullført.
Mission completed! Stig Anton Hordvik på Nørdre Knutsholtind. Norges 376 topper over 2000 meter med primærfaktor 10 fullført.

Tekst: Camilla Haug

Annonse