På ski i verdensarven: Ljosanbotn–Grindaflethytta

Vinterturlederne Nils Bull (t..v.) og Per Olav Opheimshaug foran Grindaflethytta. Turen settes opp igjen i februar.
Vinterturlederne Nils Bull (t..v.) og Per Olav Opheimshaug foran Grindaflethytta. Turen settes opp igjen i februar. Foto: André Marton Pedersen

Denne turen passer for alle, men man må være litt seig.

12 spente turdeltagere står oppstilt på jernbanestasjonen i Bergen en tidlig lørdagsmorgen. De skal bruke helgen sammen og gå til Grindaflethytta. Vinterturleder Nils Bull ønsker alle velkommen.

– Dette er en tur i et vennlig landskap, ikke så forferdelig bratt. Vi skulle egentlig gått videre til Fyre på søndag, men på grunn av at det er lite snø, returnerer vi heller til Ljosanbotn, sier Nils.

Medturleder Per Olav Opheimshaug står ved siden av med en knallgrønn GORE-TEX-jakke og kartmappen fremme. Han tok vinterturlederkurset for tre år siden og har ledet mange sommerturer, men dette er hans første vintertur som turleder.

En tur som passer de fleste

Turen fra Ljosanbotn til Grindaflethytta er på vel 17 km i snilt og vennlig terreng. Du starter turen på 660 moh., og hytten ligger på 1086 moh. 

– Turen passer for alle, men man må være litt seig. Det kan ta åtte timer å gjennomføre den hvis været er dårlig, sier Per Olav.

Vinterturleder Nils har ledet turen fire ganger før, og dette er en av hans favoritter.

– Det som er spesielt, er at løypen er umerket. Vi går i jomfruelig snølandskap og brøyter våre egne spor. Vi får virkelig føle at vi er i kontakt med naturen, sier Nils, og legger til at det er en kort helgetur.

– Denne turen varer bare fra lørdag til søndag, så da er det jo en del helg før vi drar.

Trenger ikke kjenne noen

Turfølget saler opp og legger i vei fra togstasjonen. Småpraten mellom turdeltagerne er allerede godt i gang, og latteren sitter løst.

– Det å lede folk på denne måten, er veldig kjekt. Det er jo ikke alle som har venner som kan være med, og da er det bra med fellestur, sier Per Olav. Han husker godt første gang han selv var med på fellestur.

– Da møtte jeg opp på Bystasjonen i Bergen, og jeg husker jeg ikke var særlig høy i hatten. Jeg syntes det var litt spesielt å skulle dra på tur med helt fremmede mennesker. Men det gikk bare et kvarters tid, så var jeg inne i gjengen.  

Han mener det beste er å ikke kjenne noen.

– Da blir du mer sveiset sammen med andre. Jeg anbefaler alle å prøve det, sier Per Olav.

Turfølget labber rolig oppover og innover i fjellet. Nils stopper opp og trekker pusten dypt.

– Dette er vill, vakker og fri vestlandsnatur. Det er lite folk her. Ofte treffer vi ikke et eneste menneske på turen, sier han.

Fellestur fra Ljosabotn til Grindaflethytta og tilbake, mars 2019.
Fellestur fra Ljosabotn til Grindaflethytta og tilbake, mars 2019. Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

Det sosiale på hytten

Seks timer senere er alle vel fremme på hytten. Noen henter vann, andre lager middag. Vi skriver oss inn i hytteprotokollen, bytter fra vått til tørt. Middagen serveres. Småpraten summer rundt middagsbordet. Det er en herlig stemning som fyller hytten når oppvasken er tatt. Noen leser i hyttebøkene, andre spiller kort. Noen diskuterer politikk og Donald Trump, mens andre forteller røverhistorier fra tidligere vinterturer. Stearinlysene kaster snille skygger på veggene. Så slukkes de.

Neste dag våkner vi til grått vær, men i løpet av dagen trekker skyene seg høyere og høyere opp. Returen går kjapt, og vi får tid til en ekstra rast i bakken. Det bygges hopp og øves på telemarksvinger i bakkene. Hvem sier at voksne ikke liker å leke?

Både Nils og Per Olav har lyst til å lede denne turen flere ganger, men da helt frem til Fyre.

– Det er inspirerende å ta folk med på tur og se hvor glade de blir når de mestrer forholdene, sier Nils.

– Nå har jeg blitt tobarnsfar, så jeg må nesten høre med henne hjemme, men jeg vil iallfall lede én sommertur og én vintertur hvert år, legger Per Olav til.

Nils anbefaler å bli med neste gang turen settes opp. Han lokker med gode opplevelser og nye vennskap.

– Og så må jeg få lov til å si at isoporsetene på utedassen er helt suverene! ler Nils og kaster seg på toget hjem til Bergen.

Grindaflethytta har 14 sengeplasser, er selvbetjent, ulåst og åpen hele året. Den ligger i et fantatsisk fjellområde mellom Raundalen og Sognefjorden. Hytten stod ferdig i 1972 og eies av Voss Utferdslag. 

Se flere bilder fra fellesturen til Grindaflethytta her

Annonse