Blitt vant til vinterfjellet i Bergsdalen? Stølsheimen byr på nye muligheter.

Det kvistes blant annet til Åsedalen til påske.
Det kvistes blant annet til Åsedalen til påske. Foto: Torill Refsdal Aase

Har du gått mange skiturer i Bergsdalsfjellene de senere årene? Hva med å prøve snøen i Stølsheimen?

Til påske blir det kvistet inn til tre sentrale hytter i det fantastiske skiterrenget området byr på. Det kvistes fra Vikafjellet, Trefall i Eksingedalen og fra Modalen. Det er lengst å gå fra Vikafjellet, greiest å gå fra Trefall og fra Modalen; kort eller langt avhenger av om det er brøytet til Stølsdammen.

Til Solrenningen

Ruten til Solrenningen går langs Stølsvatnet og til hytten (man kan gå på Solrenningsvatnet). Derfra kan man neste dag suse ned på vatnet og gå videre til Åsedalen. Alternativ er å ta en ekstra overnatting på Solrenningen og utforske området på dagstur. Stølsdammen er også startpunkt for tur til Åsedalen.

En klassiker i godt vær er å gå fra Solrenningen over fjellet til Norddalshytten. Høye varder med tynne einerpåler stikker opp av snøen om våren, og man kan returnere til bilen via den enkle sommertraséen gjennom Åsabotn.

Bratt start til Selhamar fra Trefall

Trefall til Selhamar er den enkleste ruten inn i området. Turen starter bratt, bruk feller. Fra stølene går det jevnere oppover, og så er man inne på Kvanndalsleitet, der terrenget er relativt flatt hele den kvistede ruten til hytten. I godt vær og ved stabile snøforhold anbefales det å følge sommerruten, med nødvendige justeringer etter forholdene. Det er mer kupert, men turen blir litt morsommere.

Skiparadis i Stølsheimen

Selhamar ligger i et skiparadis. Der er runde åser, bratte fjell, langstrakte vatn og spennende søkk, daler og skråninger, fine topper og mange rundturmuligheter. Vi anbefaler et par dager her for å bli kjent med turmulighetene i området. Hytten er stor, lys og nyoppusset.

Fra Selhamar kvistes løype til Åsedalshytten gjennom Geitdalen. Det er en vakker dal, med mye snø og hvite åser, lett å gå (føreavhengig), og dalen avsluttes med en frisk kneik ned til Halsetvatnet, der du ser den rødmalte hytten ovenfor vatnet. Å avslutte turen med en time i solveggen før middag er perfekt.

Alle hyttene har proviant, som betyr at du ikke behøver å gjøre vintersekken tyngre enn nødvendig. Du må alltid ha papirkart i 1:50.000 og kompass med i vinterfjellet.

Tekst: Torill Refsdal Aase

Annonse