DNT Fjellsport Bergen skredfast på Kaldavasshytta

På vei gjennom skredutsatt område fra Kaldavasshytta til Upsete. Turdeltagerne holder god avstand for å minske faren for å utløse skred.
På vei gjennom skredutsatt område fra Kaldavasshytta til Upsete. Turdeltagerne holder god avstand for å minske faren for å utløse skred. Foto: Ingrid Hundvin

I desember var DNT Fjellsport Bergen på tur til Kaldavasshytta. Planen var å ha en fin helg i fjellet med topptur til Vassfjørå. Isteden ventet dårlig vær og betydelig skredfare.

Tur til Kaldavass fredag kveld

11 turdeltagere og to turledere, Ingrid Hundvin og Frode Atterås, trasker en sen fredagskveld i desember innover fra Upsete togstasjon mot Kaldavasshytta. Det er mørkt, men de erfarne turlederne navigerer seg fint i øst-sørlig retning mot hytten.

– Underveis hørte vi flere drønn i snøen, som er et tegn på skredfare. Det hadde jeg ikke forventet, forteller den erfarne vinterturlederen Ingrid Hundvin.

Ruten fra Upsete til Kaldavasshytta er på 7 kilometer og går tidvis gjennom skredutsatt høyfjellsterreng. Under trygge snøforhold går det fint, men denne fredagen hadde varsom.no meldt faregrad 3. Det betyr betydelig snøskredfare. Ferdsel i skredterreng krever da solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Turlederne gjorde sine vurderinger underveis, og drønnene i snøen gav seg etter hvert jo høyere til fjells de kom.

– Vi vurderte forholdene som trygge nok til at vi kunne gå helt inn til hytten, sier Ingrid.

De kom seg trygt frem til hytten kl. 23.15 etter en tre timers skitur, og stemningen var god i gruppen.

Fjernutløste to skred på lørdagen

Neste dag var planen å gå til Vassfjøra, men turlederne avbrøt turen før toppen var nådd på grunn av flatt lys og lite sikt i høyden. Også denne dagen drønnet det i snøen. På vei tilbake til hytten fjernutløste turgruppen to snøskred.

– Da tenkte jeg at det var større skredfare enn hva som var meldt, og at vi måtte ta hensyn til det, sier Ingrid.

Både hun og medturleder Frode begynte å diskutere den planlagte returen til Upsete de skulle ha neste dag. Kunne de gå tilbake til Upsete, eller var det for stor skredfare? Tilbake til hytten fikk de oppdatert værmelding om at neste dag skulle det komme mye vind og mer snø. Det ville føre til økt snøskredfare.

– Det ville komme mye ny snø inn i hengene. Det gjorde oss lite lystne på å gå tilbake samme vei som vi kom opp fredagen, forteller Ingrid.

Avbrøt returen søndag

Søndags morgen tok Ingrid og Frode avgjørelsen: På grunn av den økte snøskredfaren skulle ikke gruppen gå tilbake til Upsete. De bestemte at gruppen måtte bli en ekstra natt på hytten, selv om flere hadde jobb og familie som ventet på dem.

– Vi informerte om hvorfor vi valgte som vi gjorde, slik at de forstod grunnene til at vi måtte bli en ekstra natt på hytten. Gruppen var enig i avgjørelsen, sier Ingrid.

Søndagen ble brukt til å gå noen runder på vannet i snøføyken utenfor hytten. Mat hadde de lite igjen av, siden de egentlig skulle dratt hjem. Heldigvis fant de litt proviant på hytten.

– Pannekaker, kikerter, tjekkiske gryn, bokhvete, linser, spaghetti og havregrøt, så det gikk helt fint, sier Ingrid.

Det ble noen timer innendørs før returen til Upsete trygt kunne realiseres.
Det ble noen timer innendørs før returen til Upsete trygt kunne realiseres. Foto: Ingrid Hundvin

Retur mandag

Mandag morgen hadde vinden endret retning. Snøen som før hadde truet fra fjellsidene, var i stor grad blåst bort, og det var mindre fare for fjernutløsning av skred. Snølagene hadde stabilisert seg.

– Vi gikk fra hytten kl. 11 for å ha ekstra god tid til å vurdere skredfaren forbi et potensielt skredområde langs den vanlige traséen tilbake til Upsete, sier Ingrid.

Der det var brattest, gikk de igjennom én og én person. Frode gikk som førstemann, og Ingrid gikk sist. Alle turdeltagerne hadde med seg spade, søkestang og sender/mottager, og alle kunne bruke utstyret godt. Turen tilbake til Upsete gikk trygt og fint.

Tilbakemeldingene Ingrid og Frode fikk fra turdeltagerne, var at de følte seg trygge underveis, men at helgen bød på mange krevende avgjørelser, legger ikke Ingrid skjul på.

– Det var en kompleks situasjon. Skred er ikke en eksakt vitenskap. Det er små ting som kan avgjøre om det går bra eller ikke. Det viktigste er å ha kunnskap om skred og snø, slik at du selv kan vurdere skredfare når du er på tur, avslutter Ingrid.

Annonse