Dette har vi gjort med hyttene i 2019

Alexander Grieghytten i Bergsdalen, januar 2020.
Alexander Grieghytten i Bergsdalen, januar 2020. Foto: André Marton Pedersen

Turlaget drifter 25 hytter og de krever mye pleie og kjærlighet. Her kan du se en oversikt over hva vi har gjort med hyttene i fjor.

Krevende værforhold fører til slitasje og behov for reparasjoner på hyttene. Det er de ulike lokallagene som har tilsyn til våre hytter. Mer omfattende arbeider er det administrasjonen i Bergen og Hordaland Turlag som organiserer. Her kan du se hva som er gjort på hvilke hytter i 2019. Takk til alle våre medlemmer og samarbeidspartnere som gjør dette arbeidet mulig.

Alexander Grieghytten: I 2019 er hovedetasje og loft totalrenovert, hytten har fått nye vinduer, nytt tak, ny vedbod og stor fin uteplass, dette sammen med oppgradering i kjelleren som ble utført 2017 framstår nå hytten som «ny». Hytten har nå fått universell utforming med rullestolheis mellom hovedetasje og underetasje, den er da tilrettelagt for rullestolbrukere, vi har 3 soverom (6 senger) i hovedetasje som er tilrettelagt for dette.
 
Breidablik (Kvam):
Siste ferdigstilling av byggeprosjektet ble gjennomført vår/sommer 2019, vellykket åpningsfest 30. juni med ca 200 gjester der snoren ble klippet av Bjarne Huse som har bygget opp dette flotte anlegget over 50 år. Med 2 nye bygg og en eldre hytte har vi nå 30 tilgjengelige senger, i tillegg en del løse madrasser. Hytten har hatt godt besøk i 2019, både på dagsbesøk og overnattingsgjester. I tillegg til hovedhytten er det også bygd ett uthus der det er tilrettelagt for overnatting med hund. 
 
Brydalsseter:  I 2019 ble det ny besøksrekord i Brydalen med 112 registrerte besøk. Vindu i 2. etasje er skiftet og nordveggen på selet som var dårlig er sikret for vinteren.  
 
BT-hytten:
Det har vært jevnt godt besøk på hytta hele sesongen med en topp i juli måned. 

Fonnabu: I 2019 har vi hatt byggearbeider på Fonnabu. Den nyeste hytta (1996) er utvidet med bedre oppholdsrom. Fonnabu er en hytte der det ofte er større grupper og det er også brekurs der. Det nye oppholdsrommet gjør at det blir bedre fasiliteter for disse. I tillegg er det laget ett rom med mulighet for overnatting med hund i den eldste hytta. Sommersesongen 2019 har vært preget av byggearbeider her, og det er nok forklaringen på at besøket har gått litt ned. Arbeidet er ikke helt ferdig enda, men hytta er åpen for gjester. Det er planlagt en «åpning» i 2020. 
 
Gullhorgabu: Samnanger Turlag har tilsyn med hytta. Det var hyttevert på hytta 4 helger fra skolestart i august og ut i september. Vinterbesøket på Gullhorgabu var lavere enn i 2018, og det har med dårlige snøforhold å gjøre.  
 
Hadlaskard:
 Det har vært hyttevert på stedet i 10 uker i sommer og i påsken. Etter mange år med faste hytteverter fikk vi i 2019 inn noen nye hytteverter her. Baking av brød og rundstykker er en stor oppgave for hyttevertene på Hadlaskard, og det blir satt stor pris på av gjestene. 
 
Hallingskeid: Det har vært hyttevert på stedet 5 uker i sommer. I tillegg til dette har det vært hyttevert i skolens vinterferie, påsken og helger i september. Det er skiftet tak på Steinboligen og yttermuren på Lokalet er pusset. I tillegg er det bygget ny terrasse og trapp til doen ved Steinboligen. Byggearbeidene pågikk i sommersesongen, og det fungerte greit med gjester der samtidig.  

Holmaskjer: Hytten fikk nye vinduer og lister og innerste rommet ble beiset og oppgradert.
 
Høgabu:
Os Turlag har tilsynet med hytten. Det har ikke vært noen større arbeider på Høgabu i 2019. 
 
Kalvedalen: Den nye sikringshytten i Kavledalen hadde offisiell åpning 18. mai med inviterte gjester og andre besøkende. Terrassen og andre mindre snekkerarbeider etter byggingen ble ferdigstilt i 2019. På dugnaden i juni ble det grøftet rundt sikringshytten så uteområdet ble enda triveligere.   
 
Kiellandbu: Kvam Turlag har tilsyn med hytten. Suksessen med booking av senger har fortsatt på Kiellandbu. De 2 bookbare sengene på hytten var fullbooket fra 18. juni til 3. august. Det har vært mange bookinger utover høsten også, så det viser at medlemmene våre setter pris på muligheten for booking.  

Mosdalsbu: Tømming av safe og innhenting av hytteprotokoll ble gjort regelmessig.


Norddalshytten: Besøket på hytten har hatt en gledelig økning på ca. 20% fra 2018. Taket på hovedhytten er malt, kledning på sørveggen på utedo er skiftet og beiset og sprekker i grunnmuren er tettet. Det er montert ny dør med glass mellom stue og gang for å få mer lys i gangen. Hytten er gjort klar for booking.  
 
Selhamar:
Vindu er kittet og malt og brannsentralen er skiftet. Ny trapp ved hovedinngang ble snekret på sommerdugnaden. Det har vært hyttevert i 6 uker på Selhamar i sommersesongen.  Veien langs Kvilesteinsvatnet har vært stengt for trafikk største del av sesongen og redusert tilgjengelighet, spesielt for barnefamilier. Dette arbeidet er nå avsluttet.  

Skavlabu: Nordhordland Turlag har tilsyn med hytten. Det er utført betydelig arbeid med utvendig skraping og maling gjennom hele sommersesongen. Nye mønebord og beslag til pipen er fraktet inn, men ikke montert.  
 
Skåla: Golv i første etasje i Skålabu er lakket. I Tårnet fikk kjøkkenet en skikkelig nedvask, og sprukne vindusruter ble skiftet. Et nytt lager med Skåla T-skjorter og luer er på plass. Realityserien 71° Nord var på besøk på Skåla i mai, og NRK Sogn og Fjordane hadde morgensending fra Skåla dagen før Skåla opp.
 
Solrenningen: Ny gasskomfyr er montert. I tillegg til lakking og maling er det ryddet en del utenfor hytten. Det har vært utfordringer med døren til do/sikringsbu, og den er midlertidig reparert så den står over vinteren. Askøy Turlag har tilsynet med Solrenningen. 
 
Stavali: Den offisielle sommeråpningen i fjellet ble markert på Stavali siste lørdag i juni, med servering av rømmegrøt og spekemat til gjestene. Familien Hauge har vært på hytten som vertskap i hele juli og august måned. Andre lørdag i august ble det arrangert fjellfest med aktiviteter og underholdning av Vinternatt. Rømmegrøt og spekemat vart servert til alle gjestene på fjellfesten også. Dette er en overraskelse som gjestene setter stor pris på.   
 
Træet gård:
Osterøy Turlag har tilsyn med hytta. Vanlig vedlikehold er utført både på hytta og utenfor. Ny grillplass er satt opp nede ved vannet. 
 
Vardadalsbu:
Nordhordland Turlag har tilsyn med hytten. Besøket på Vardadalsbu i 2019 er det beste på mange år, og sammenlignet med 2018 er det en økning på ca. 16%. Booking innført på hytten. Ny pipe og ovn til hytten er kjøpt inn, men dårlig vær i høst gjorde at montering ikke ble utført.  
 
Vatnane:
Det var helikoptertransport til Vatnane i 2019 (annethvert år) og lager av ved og gass ble fylt opp.  
 
Vending: Kvam Turlag har tilsyn med hytten.  Det har vært hyttevert på stedet 3 helger i august og september. Hytten er godt besøkt gjennom hele året.
 
Åsedalen: Steinsetting av stien mellom hovedhytta og sikringsbua ble utbedret.  

Fonnabu er en av hyttene som fikk seg et skikkelig løft i 2019.
Fonnabu er en av hyttene som fikk seg et skikkelig løft i 2019. Foto: Johnny Bjørge

Annonse