12 gode aktivitetstips til barnefamilier

Bilde av far og datter, i nydelige Vang i Valdres
Bilde av far og datter, i nydelige Vang i Valdres Foto: Carina Svardal, DNTs fotokonkurranse

Vi har lagt hodene i bløt og kommet opp med 12 knallgode forslag på hva du kan finne på utendørs med familien.

Når man er ute på tur er det like viktig, som i andre situasjoner, at alle følger de råd og informasjon som blir gitt fra Folkehelseinstituttet. En må bare være sammen i små grupper. Derfor har vi samlet noen uteaktiviteter man kan gjøre alene eller sammen med noen man bor med.

Gå en leken tur i omgivelsen der du bor. Til et vann, en liten topp, en skog, langs elven, til sjøen. Det trenger ikke være langt borte for å være spennede.

Bruk UT.no for finne inspirasjon i nærheten av der du bor.

Lek deg gjennom nærområdet med Turbo sin fine naturbingo.
Her ​​​​​​​kan du printe den ut. Men hvis du ikke har printer, kan du tegne en selv. Kanskje enda gøyere det.

Mal ulike farger i bunnen av en eggekartong. Gå ut i nærmiljøet og finn objekter i de ulike fargene. Legg det du finner på rett fargekode, og utforsk med lupe.

Lag en naturmemory. Finn ulike objekter i naturen. Det kan være hva som helst; blomster, blader, pinner, steiner- alt som kan teipes fast på en rund papptallerken.

Lag ett sett der man skriver objektene. Snu de opp ned, og finn de som hører sammen.

Annonse

Lag mat ute. Superlettvint å gjør det klart på forhånd, eller tilberede det ute for å gjøre det ekstra spennende. Ostesmørbrød, suppe, pestopasta med laks, og andre tips her


Lag en Turbok. Skriv ned hva du ser og hører. Ta bilder og lim inn. Ta vare på objekter du finner, og lim inn. Ta med fargeblyanter eller maling og pensler og limstift.

Samle kongler og steiner. Lag en dyrehage eller bondegård. Mal på steinene. Grønne frosker, rosa griser osv. Mal på øyner og munn. Sett på bein og øyner på konglene.  

Lag en uglemaske av blader. Finn masse ulike blader ute. Tegn en maskeform på litt papp, og klipp den ut. Lim bladene og f.eks nøtteskall på masken. la den tørke. Teip en pinne på baksiden av masken så du kan holde den foran ansiktet, eller lag et hull i hver ende og fest en strikk i.

Ta med deg noen fine aktivitetskort ut og utforsk små og store objekter, gjør små og store opplevelser.
Aktivitetskort tilpasset små Turboer.
Aktivitetskort ​​​​​​​til litt større Turboer


Plukk blader og lag bladlykter. Klem bladene flate over natten. Dekk utsiden av et rent glass med lim, press på bladene slik du vil. Pensle et lag med lakklim over bladene. La lykten tørke.

Ta med hengekøy på tur. Heng i et tre i nærheten og les en bok. Heng i et tre i skogen, og lytt til skogens lyder. Kanskje du kan prøve å sove i hengekøyen om natten?

I boken Lek og lær finner du mye nyttig og fint innhold. Sanseleker, gjemsel, samarbeidsøvelser, 50-teken, læring om kart og kompass, mat på bål og annet.

Her kan du hente inspirasjon eller kjøpe boken.

Skrevet av Linn Senneset 23. mars 2020